Από την πρώτη στιγμή η Τουρκία παραβίασε την συνθήκη της Λωζάνης που ορίζει ότι η Ίμβρος και η Τένεδος πρέπει να απολαμβάνουν δικαιώματα αυτοδιοίκησης σε τοπικό βαθμό αλλά η Τουρκία κατέλυσε αυτό το δικαίωμα από την αρχή.
Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού
Το 1960 έκλεισαν τα σχολεία με το νόμο περί απαλλοτριώσεων. Πολλά στρέμματα εύφορης γης που άνηκαν σε Έλληνες περάσαν σε τουρκικά χεριά ενώ δημιουργήθηκε ανοιχτή αγροτική φυλακή με αποτέλεσμα βαρυποινίτες να κυκλοφορούν ελεύθεροι και να τρομοκρατούν τον τοπικό πληθυσμό. Παράλληλα εγκαθίστανται έποικοι.
Το 1942 η Τουρκία προχώρησε σε εξοντωτική φορολόγηση των μη μουσουλμάνων. Συγκεγκριμένα το 87 τοις εκατό των φόρων υποχρεούνταν να το πληρώσουν οι μη μουσουλμάνοι. Χιλιάδες ακίνητα που άνηκαν σε χριστιανούς περάσαν σε μικρο χρονικό διάστημα σε μουσουλμανικά χεριά. Όσοι δεν μπορούσαν να πληρώσουν τον εξοντωτικό βαρλίκ βεργκισί εκτοπίζονταν σε καταναγκαστικά στρατόπεδα εργασίας.
Το 1955 το προγκρόμ εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Τριάντα Έλληνες σκοτώθηκαν, εκατοντάδες άλλοι κακοποιήθηκαν, ενώ σε δυο χιλιάδες υπολογίζει η ομογένεια τους βιασμούς ενώ επισήμως καταγγέλθηκαν 200. Το 1974 η Τουρκία εισβάλει στην Κύπρο και διχοτομεί ουσιαστικά το νησί. Η συνθήκη εγγυήσεων επέτρεπε την παρέμβαση μιας εγγυήτριας δύναμης μετά από συννενόηση με τις άλλες για την επανοφορά της συνταγματικής τάξης αλλά όχι για την κατάληξη εδάφους του νησιού. Η Τουρκία παραβίασε το διεθνές δίκιο για μια ακόμα φορά.
Η μόνη συζήτηση που θα έπρεπε να έχουμε με την Τουρκία είναι η καταγγελία των ενεργειών της στους διεθνείς οργανισμούς και η απαίτηση για σεβασμό του διεθνούς δικαίου.