Ακούμε διαρκώς τα τελευταία χρόνια ότι η Τουρκία επιθυμεί να μας σύρει σε μια διαπραγμάτευση ή σε επιδιαιτησία - πακέτο, από την οποία η Ελλάδα μόνο χαμένη μπορεί να βγει. Γιατί θα βγει χαμένη η Ελλάδα; Διότι όπως μας λένε, η Τουρκία ζητά 10 πράγματα ενώ η Ελλάδα δε διεκδικεί τίποτε. Ποιος ξεχνά άλλωστε και την άποψη Πάγκαλου ότι ακόμη κι αν υπήρχε νικηφόρα αναμέτρηση στα Ιμια θα...συρόμασταν σε διαπραγμάτευση.
Του Στρατή Μαζίδη
Προφανώς ο κ. Πάγκαλος λησμονεί ότι όποιος κερδίζει στον πόλεμο, θέτει τους όρους της διαπραγμάτευσης. Είτε λοιπόν δια των συνομιλιών είτε μέσω ενός προμελετημένου θερμού επεισοδίου, η Τουρκία έχει μια Α επιδίωξη. Εμείς τι κάνουμε;
Δε θα έπρεπε η Ελλάδα να αρχίσει να θέτει κι αυτή μια λίστα διεκδικήσεων οι οποίες θα πονέσουν πολύ περισσότερο την Τουρκία; Ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές οι διεκδικήσεις; Η Ελλάδα μπορεί
1. να ανοίξει το θέμα της Ιμβρου και της Τενέδου με τα όσα προβλέπονταν στη Συνθήκη της Λωζάνης, τα οποία καταπατήθηκαν όπως το ειδικό διοικητικό καθεστώς. Να εγείρει αξιώσεις, να παρουσιάσει ντοκουμέντα των κινήσεων των Τούρκων που γέμισαν τα νησιά βαρυποινίτες και να ζητήσει αποζημιώσεις.
2. να θέσει θέμα αποζημιώσεων για το πογκρόμ του Ελληνισμού το 1955 στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη.
3. να ζητήσει την επιστροφή της Αγίας Σοφίας και την επαναλειτουργία της ως Ορθοδόξου ναού (εδώ πραγματικά είναι ανόητοι οι παραδόπιστοι Τούρκοι, οι οποίοι θα είχαν πολλά να κερδίσουν οικονομικά από μια τέτοια κίνηση).
4. να ζητήσει την επαναλειτουργία της Μονής της Παναγίας της Σουμελά.
5. να ανοίξει το Ποντιακό Ζήτημα. Με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις έμειναν πίσω τουλάχιστον 100.000 παιδιά Ποντίων μετά το 1923. Είναι άπειρες οι ιστορίες που έχουμε διαβάσει και δει σε ντοκιμαντέρ με Ελληνες που πήγαν να βρουν τα σπίτια τους κι έπεσαν πάνω σε συγγενείς τους οι οποίοι θυμόντουσαν ποιοι και τι είναι. Φυσικά το πλέον συγκλονιστικό είναι το βίντεο του Pontos-news σε τμήμα της Στ' Δημοτικού σε σχολείο στα περίχωρα της Τραπεζούντα και το τι ακολούθησε στην ερώτηση "πόσοι καταλαβαίνουν ρωμαίικα εδώ;".
6. να αρχίσει διεθνώς να αμφισβητεί την ταυτότητα του τουρκικού λαού και να αρχίσει να θέτει θέμα διαχωρισμού του τουρκικού λαού από το τουρκικό έθνος. Οι ορίτζιναλ Τούρκοι έχουν μογγολικά χαρακτηριστικά. Πόσους τέτοιους βλέπετε όσοι ταξιδεύετε στην Τουρκία; Δεν πέφτετε πάνω σε ελληνόφατσες; Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις χθες το τουρκικό ΥΠΕΞ κατακεραύνωσε την Κίνα για το πως αντιμετωπίζει τους Ουιγούρους τους οποίους χαρακτηρίζει τουρκική μειονότητα. Ο βασικός κορμός των κατοίκων της Μικρασίας και της Ανατολίας είναι εξισλαμισμένοι γηγενείς. Κι έχει ιδιαίτερη αξία να διαβάσετε το εξαιρετικό άρθρο του Μάριου Νοβακόπουλου για τη μάχη του Μάτζικερτ και την πρώτη μικρασιατική καταστροφή το 1071 μ.Χ. που θεμελιώθηκε έναν αιώνα αργότερο στο Μυριοκέφαλο. Οι Τούρκοι τότε εκμεταλλεύθηκαν το πως το παλάτι αντιμετώπιζε το λαό, ήτοι τον εξόντωνε φορολογικά για να ζει η ολιγαρχία (σας θυμίζει κάτι;) κι αυτοί επέλεξαν αυτόν που τους έδωσε περισσότερες υποσχέσεις. Αλλά και στο διάβα των αιώνων η τουρκική μειοψηφία πότε με φοβέρες, πότε με παιδομαζώματα εξισλάμιζε και εκτούρκιζε τους γηγενείς.
7. να θέσει θέμα γκρίζων ζωνών για τουρκικές βραχονησίδες. Να θυμίσουμε εδώ ότι μέχρι και ο τ. ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς είχε αφήσει σχετικό υπαινιγμό.
8. να βάλει στο τραπέζι το θέμα της Στρατιάς του Αιγαίου αλλά και της ναυτικής βάσης του Ακσάζ. Η κατασκευή της ναυτικής βάσης ξεκίνησε το 1983. Με την ολοκλήρωση της υποδομής το 1992, άρχισαν να κινούνται μονάδες και πλοία του ναυτικού. Η βάση έφθασε στο τελικό της στάδιο το 2000.
9. να καταγγέλλει συνέχεια και με επιμονή τις παρενοχλήσεις των Ελλήνων αλιέων από τους Τούρκους, οι οποίοι συχνά τους απειλούν ενώ λεηλατούν τα αλιεύματα στις ελληνικές θάλασσες.
10. να θυμίσει ότι μέχρι κι ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας έχει παραδεχθεί την ελληνική του καταγωγή από τη μεριά του πατέρα του.
Αλήθεια, τίποτε δεν μπορεί να διεκδικήσει η Ελλάδα από μια περιοχή της οποίας η ιστορία φωνάζει "Ελλάδα" και στα χώματά της αναπαύονται οι πατέρες κι οι μητέρες μας;