Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ, ανέλυσε την αποτελεσματικότητα και τους πιθανούς κινδύνους των κοινών φαρμάκων για την αντιμετώπιση του βήχα και του κρυολογήματος στα παιδιά.
Από: onmed.gr
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι τα φάρμακα βοηθούν, ενώ πολλά από αυτά μπορεί να έχουν παρενέργειες.
Σύμφωνα με τους NYT, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων αρχικά πήρε θέση κατά της χορήγησης παρασκευασμάτων για την καταπολέμηση του βήχα και του κρυολογήματος σε παιδιά κάτω των δύο ετών. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής πρότεινε η σύσταση να ισχύει για όλα τα παιδιά μέχρι 6 ετών.
Αφού οι κατασκευαστές απέσυραν εθελοντικά τα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο για βρέφη και άλλαξαν τις ετικέτες ώστε να μην προτείνουν τη χρήση τους σε μικρά παιδιά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σημειώθηκε πτώση στις αφίξεις παιδιών στα επείγοντα περιστατικά λόγω προβλημάτων που αντιμετώπιζαν σχετικά με αυτά τα φάρμακα.
Το γεγονός μπορεί να προκαλεί αναστάτωση σε όλους τους γονείς που θέλουν το παιδί τους να αισθανθεί καλύτερα. Μπορεί επίσης να λειτουργεί αποθαρρυντικά, καθώς φάρμακα που θεωρούσαν ότι ήταν ασφαλή, δεν αποτελούν την καλύτερη επιλογή.
Τι μπορεί λοιπόν να κάνει ένας γονιός για να βοηθήσει το παιδί του να αισθανθεί καλύτερα;
Σύμφωνα με τους παιδίατρους, είναι σημαντικό να επιμένετε σε ήπιες θεραπείες που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα, ενισχύοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών σας.
Κάποια ασφαλή μέτρα που μπορείτε να πάρετε είναι να φροντίσετε να καταναλώνουν πολλά υγρά, να πίνουν αφεψήματα με μέλι, να χρησιμοποιούν ρινικές σταγόνες, καθώς και αντιπυρετικά όταν αυτά είναι αναγκαία.
Πηγή: mindandbodygreen.com