Freepen.gr - Θύελλα προκαλεί το δημοσίευμα της σερβικής ιστοσελίδας kurir.rs που μιλά για σχέδιο διάλυσης της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας χρονολογούμενο από το 1977 από τη CIA και τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (BND) παρουσιάζοντας μυστικό έγγραφο.
Το μυστικό έγγραφο της CIA και της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών BND που έχει αποκαλυφθεί ότι μιλά για την ανασυγκρότηση των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας και των αλβανικών χωρών στην περιοχή, γράφουν τα αλβανικά ΜΜΕ.
Η CIA το είχε χαρακτήρισε ως εμπιστευτικό ενώ φέρεται ότι "συντάχθηκε" στο Μόναχο το 1977 σε μια συνάντηση μεταξύ πρακτόρων της αμερικανικής CIA και της γερμανικής BND. Το σχέδιο προβλέπει τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας σε δύο μεγάλα μπλοκ: ένα μπλοκ που θα ήταν υπό γερμανική επιρροή και ένα μπλοκ που θα ήταν υπό αμερικανική επιρροή. Και όταν εξετάζουμε την παρούσα κατάσταση, είναι σαφές ότι όλα συνέβησαν ακριβώς σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, υπογραμμίζει η Kurir.
Αξίζει από τη μεριά μας να σημειώσουμε ότι υπάρχει ο γερμανόφιλος βορράς με την Κροατία και τη Σλοβενία ενώ οι ΗΠΑ έχουν κινηθεί περισσότερο στο Κόσοβο.
Το έγγραφο που δημοσιεύθηκε από τη βρετανική Telegraph δείχνει ότι η συμφωνία CIA και BND διαιρεί τη Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας σε τρεις αποικίες ή τομείς ενδιαφέροντος. Ένα παρόμοιο μοτίβο διαίρεσης είχε γίνει κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, οι Μεγάλες Δυνάμεις θα χωρίσουν τη Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας με αυτόν τον τρόπο:
CIA, Minhen, 1977. BND, PLAN PODELE JUGOSLAVIJE - ko je čija kolonija? pic.twitter.com/fF14GG2X1o— Nikola Kosanović Nikica (@nicholas51) August 28, 2017
Η Σλοβενία, η ηπειρωτική Κροατία, η Ιστρία, η βόρεια και η δυτική Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα ενταχθούν στη ζώνη της γερμανικής επιρροής, ενώ η Δαλματία, το Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο, το τμήμα της Ράσκα, η κοιλάδα του Πρέσεβo και η πΓΔΜ θα ανήκουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα είναι υπό την επιρροή της, η νότια Μπανάτ θα ανήκει στην Ουγγαρία και θα είναι υπό τη δύναμή της.
Το έδαφος της ανεξάρτητης Σερβίας θα είναι η σημερινή Σερβία, αλλά χωρίς το Κοσσυφοπέδιο και ολόκληρο το νότιο τμήμα της Σερβίας, και χωρίς τη Βοϊβοντίνα, που θα είναι το ουγγρικό προτεκτοράτο. Η CIA λέγεται ότι σχεδίαζε να "διαλύσει" τη Γιουγκοσλαβία στις αρχές της δεκαετίας του 1970, 10 χρόνια πριν από το θάνατο του γιουγκοσλάβου ηγέτη Josip Broz Tito. Από το προηγούμενο έτος, τα παλιά έγγραφα της CIA, καθώς και διάφορα σχέδια και σενάρια, είναι πλέον ανοιχτά στο κοινό, αλλά και στην ανάλυση ιστορικών και δημοσιογράφων.
Ωστόσο στον περιβόητο χάρτη του Μονάχου διακρίνουμε στο νότο την αναφορά της περιοχής της Βαρντάρσκα ως Μακεδονία.
Οι ενδιαφέρουσες εκθέσεις του Ψυχρού Πολέμου δείχνουν την ενίσχυση της αποκέντρωσης στη Γιουγκοσλαβία του Τίτο και προβλέπουν ότι «η σταθερότητα στη μετασοβιετική εποχή είναι αβέβαιη». Οι χάρτες με τη διαμελισμένη χώρα κυκλοφόρησαν από μυστικές υπηρεσίες το 1981, μετά το θάνατο του Τίτο, επειδή η CIA γνώριζε ήδη από το 1970 πως θα κατέρρεε η Γιουγκοσλαβία.
Η διαίρεση της Γιουγκοσλαβίας σε σφαίρες επιρροής έχει ήδη γίνει πραγματικότητα. Ενίοτε με ήρεμο, αλλά και με αιματηρό τρόπο. Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η διαίρεση της Γιουγκοσλαβίας διεξήχθη από γερμανικές, ιταλικές, βουλγαρικές και ουγγρικές επεμβατικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την πολιτική του Άξονα, η Γιουγκοσλαβία εκκαθαρίστηκε στη συνέχεια ως κράτος.
Οι Γερμανοί και οι Ιταλοί σχημάτισαν τότε τρεις κρατικές οντότητες: το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας, τη Σερβία του Νεδίτς και την Ανεξάρτητη Πολιτεία του Μαυροβουνίου, όπου οι γιουγκοσλαβικές χώρες είχαν επίσημα την οιονεί ιθαγένεια στη νέα τάξη του Χίτλερ, ενώ τα περιφερειακά μέρη της Γιουγκοσλαβίας απλά αποδίδονταν στα γειτονικά κράτη: Γερμανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Βουλγαρία και Αλβανία.
Η έκδοση αυτών των εγγράφων αποσαφηνίζει το σχέδιο, το οποίο είχε ξεκάθαρα τις αναφορές του στο συγκεκριμένο έδαφος και έδειξε ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο - από ανταρτικές ομάδες έως το πολιτικό κίνημα στο Κοσσυφοπέδιο υπό την ηγεσία του Ibrahim Rugova, καταλήγει η Kurir.
Εν κατακλείδι, αν εστιάσουμε στο χάρτη του Μονάχου τότε αντιλαμβανόμαστε ότι ίσως ακόμη έχουμε αρκετά επεισόδια στην υλοποιούμενη επαναχάραξη της περιοχής.