Freepen.gr - Η Ιταλία έγινε το πρώτο έθνος της G7 που υπέγραψε την πρωτοβουλία "Belt and Road Initiative" (Νέος Δρόμος του Μεταξιού) του Πεκίνου η οποία προβλέπει συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία ήταν ένα χτύπημα στις προειδοποιήσεις των εταίρων της Ρώμης από την ΕΕ κατά της απευθείας διαπραγμάτευσης με την Κίνα.
Το μνημόνιο συνεννόησης υπογράφηκε κατά τη διάρκεια του τριήμερου ταξιδιού του κινέζου ηγέτη Xi Jinping στη Ρώμη. Τα έθνη προέβησαν επίσης σε πρόσθετες συμφωνίες, μεταξύ άλλων στους τομείς του χάλυβα και της ενέργειας.
Υποστηρίζοντας το μαζικό έργο υποδομής του Πεκίνου, η Ιταλία ελπίζει να ενισχύσει την οικονομία της αποκτώντας πρόσβαση στην κινεζική αγορά. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι, δήλωσε νωρίτερα στο RT, ότι η πρωτοβουλία "Belt and Road" του Πεκίνου έχει "πολύ μεγάλη σημασία" για τη Ρώμη και η εταιρική σχέση με την Κίνα στοχεύει "στη μεγιστοποίηση των ευρωπαϊκών συμφερόντων".
Οι παρατηρήσεις του επαναλήφθηκαν αργότερα από τον Πρόεδρο Sergio Mattarella, ο οποίος δήλωσε ότι ο «νέος δρόμος του μεταξιού» που συνδέει την Ευρώπη με την Κίνα θα πρέπει να χρησιμοποιείται όχι μόνο για την ανταλλαγή αγαθών αλλά και για «μακροπρόθεσμες λύσεις σε κοινά προβλήματα και μελλοντικά έργα».
"Θέλουμε να αναζωογονήσουμε τον αρχαίο δρόμο του μεταξιού για να μοιραστούμε καλύτερα τους καρπούς της προόδου της ανθρωπότητας" δήλωσε ο Xi Jinping σε δημοσιογράφους το Σάββατο, αναφερόμενος στο φιλόδοξο σχέδιο της χώρας του να κατασκευάσει οδικές μεταφορές χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών προς την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή .
Οι πλήρεις λεπτομέρειες των συμβάσεων δεν αποκαλύφθηκαν, αλλά οι εκθέσεις υποδεικνύουν ότι μπορούν να φτάσουν τα 20 δισ. Ευρώ (22,6 δισ. Δολάρια ΗΠΑ). Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης έγραψαν ότι οι παράκτιες πόλεις της Γένοβας, της Τεργέστης, της Ραβέννας και του Παλέρμο μπορεί να συμπεριληφθούν στο σχέδιο της Ρώμης να προσελκύσει την κινεζική ναυτιλία και επενδύσεις.
Η προθυμία της Ιταλίας να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Κίνα αποτέλεσε πηγή ανησυχιών μεταξύ ορισμένων εταίρων της ΕΕ, οι οποίοι θεωρούν το Πεκίνο ισχυρό αντίπαλο. "Η ώρα των ευρωπαϊκών ναυτικών" και μια "ασυντόνιστη προσέγγιση" για την κινεζική επιρροή έχει τελειώσει, προειδοποίησε ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο «εκμεταλλεύτηκε τις υποδιαιρέσεις [της ΕΕ]».
Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte σημείωσε ότι ορισμένες συμφωνίες με την Κίνα "μπορούν να παρουσιάσουν ένα πρόβλημα" για την Ευρώπη. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι όλοι πρέπει να θυμούνται πως η ΕΕ και η Κίνα "δεν είναι μόνο εταίροι, αλλά και ανταγωνιστές", λέγοντας ότι θα ήταν καλύτερο τα κράτη μέλη να διαπραγματευτούν με το Πεκίνο ως ενιαίο μπλοκ.