Freepen.gr - Η αγορά ρωσικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία, παρά τις επικείμενες συνέπειες, είναι η τιμή που έπρεπε να πληρώσει η Άγκυρα για να κλείσει την υπόθεση της κατάρριψης του Su-24 και της δολοφονίας του Ρώσου Πρέσβη για να επαναφέρει έτσι τη συνεργασία της με τη Μόσχα, γράφει ο πρώην Τούρκος πρεσβευτής Ali Tuygan σε άρθρο του στο diplomaticopinion.com.
Η πολύ προχωρημένη πολυδιάστατη οικονομική συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία δοκιμάστηκε μετά την κατάρριψη του Su-24 με την αιτίαση της παραβίασης του τουρκικού εναέριου χώρου στις 24 Νοεμβρίου 2015, μετά από δεκαετίες καλών σχέσεων, γράφει ο Tuygan.
Την εποχή εκείνη, η Ρωσία εξυπηρετούσε πάνω από το 50% των αναγκών του Τουρκικού φυσικού αερίου. Εκατομμύρια Ρώσοι προτιμούσαν την Τουρκία κάθε χρόνο για καλοκαιρινές διακοπές. Οι τουρκικές εταιρείες είχαν αναλάβει συμβόλαια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία και ο διμερής εμπορικός όγκος ήταν πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια υπενθυμίζει το άρθρο μεταξύ άλλων.
Σύντομα, η Άγκυρα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αντιπαράθεση με τη Ρωσία δεν ήταν βιώσιμη, ζητώντας συγγνώμη τον Ιούνιο του 2016.
Ωστόσο, η δολοφονία του Αντρέι Κάρλοφ, Ρώσου Πρέσβη στην Τουρκία, στις 19 Δεκεμβρίου 2016 από έναν Τούρκο αξιωματικό της αστυνομίας με αμφίβολες διασυνδέσεις, έθεσε την Τουρκία σε χειρότερη θέση από πριν.
Επίσης εκτός των όσων σημειώνει ο Tuygan είναι χρήσιμο να θυμίσουμε ότι ήταν έντονη η φημολογία το καλοκαίρι του 2016 πως η Μόσχα ήταν εκείνη που ενημέρωσε εγκαίρως τον Ερντογάν για την επικείμενη τότε απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του.
Η Τουρκία τελικά υπέγραψε τη συμφωνία για την απόκτηση των πυραυλικών συστημάτων S-400 με τη Ρωσία το επόμενο έτος, γράφει ο Tuygan υπογραμμίζοντας ότι ήταν η πρώτη μεγάλη αγορά όπλων της Άγκυρας από τη Μόσχα.
Παρά την αυξανόμενη κριτική από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ της Τουρκίας, η Άγκυρα δήλωσε ότι αυτή ήταν η κυρίαρχη απόφαση της και υπογράμμισε ότι επρόκειτο για μια «ολοκληρωμένη συμφωνία».
Ενώ η Τουρκία μπορεί να έχει έγκυρα σημεία όσον αφορά τις πτυχές του κόστους και της μεταφοράς τεχνολογίας των δυτικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας, το άρθρο αναφέρει ότι «είναι δύσκολο να φανταστούμε πως η Ρωσία θα είναι πιο γενναιόδωρη έναντι της Τουρκίας όσον αφορά τη μεταφορά τεχνολογίας της άμυνας από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ».
Το ενδιαφέρον της Ρωσίας για τη δημιουργία ρηγμάτων μεταξύ Τουρκίας και Δύσης ζυγίζει βαρύτερα από τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια που θα κερδίσει από τη συμφωνία, τόνισε ο Tuygan, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Ρωσία κατόρθωσε να επιτύχει και τα δύο.
"Οι συμμάχους του ΝΑΤΟ της Τουρκίας θα πράξουν ορθά αν δουν τη συμφωνία αυτή καθαυτή, καθώς η Τουρκία κάνει αλλαγές με τη Ρωσία μετά από δύο τραγικά επεισόδια και απέχει από την ανάληψη των σχέσεών τους με την Άγκυρα σε νέα χαμηλά", ανέφερε το άρθρο, τονίζοντας ότι η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει σταθερή αντι-δυτική ρητορική.
Σύμφωνα με τον Tuygan, η συμμετοχή της Άγκυρας στη συριακή διαμάχη υπήρξε η μεγαλύτερη γκάφα της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας στην ιστορία της χώρας και η κυβέρνηση πρέπει να το αναγνωρίσει αυτό.
Πριν εμπλακούμε στη σύγκρουση της γειτονικής χώρας, οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία υπήρξαν σταθερές αναφέρει το κείμενο και καταλήγει: Πριν από οκτώ χρόνια, ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ για να ανατρέψουμε τον Πρόεδρο Assad και βρισκόμασταν σε αντίθετες πλευρές με τη Ρωσία. Οκτώ χρόνια μετά, συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία και αντιμετωπίζουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ για την υποστήριξη τρομοκρατών».