xixixiao / Pixabay |
Πρωταπριλιά σήμερα. Ημέρα των αστείων και των φαρσών. Ποιος θα τη φέρει σε ποιον. Ο ένας έτοιμος να πιάσει τον άλλο στον ύπνο αλλά και ο άλλος υποψιασμένος να μην πέσει στην παγίγα του ενός.
Του Στρατή Μαζίδη
Ο Ελληνας είναι ιδιαίτερα καχύποπτος την Πρωταπριλιά. Δεν καταπίνει τα ψέματα εύκολα. Αμφισβητεί και τα οφθαλμοφανή. Το κακό όμως είναι ότι το πράττει μόνο μια φορά το χρόνο. Τις υπόλοιπες 364 ημέρες αναζητά, έλκεται και τρέφεται με ψέματα.
Βλέπετε είναι πιο εύληπτα τα ψέματα από τις άβολες αλήθειες. Τρώγονται ευκολότερα. Ωστόσο χωνεύονται δύσκολα και αποβάλλονται...επώδυνα.
Πχ ο Ελληνας εμπιστεύεται ως επί το πλείστον ανθρώπους που δεν έχουν εργαστεί, για να κατευθύνουν τις τύχες του τόπο του και τη δική του. Πιστεύει όποιονδήποτε του πει αυτό που θέλει να ακούσει. Αλλαγή, ακόμη καλύτερες μέρες, κάθαρση, εκσυγχρονισμός, επανίδρυση, Δανία του νότου, Ζάππεια, καταργήσεις χιλιάδων σελίδων με ένα άρθρο σε ένα νόμο, πούλημα της Μακεδονίας μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα κτλ.
Ο Ελληνας αρέσκεται γενικώς σε ότι δεν τον βάζει σε κόπο. Ναι, μπορείς να δουλέψεις 20 χρόνια και να κάθεσαι 45. Ναι, μπορείς να τα σκορπάς σε διορισμούς κι επιδοτήσεις κι άμα έρθουν οι Τούρκοι θα σε σώσουν οι Ρώσοι, κι όχι μόνο αυτό, θα γίνεις ξανά Ρωμαίος Καίσαρας στην Κωνσταντινούπολη.
Μια άλλη φορά πάλι, ο Ελληνας πίστεψε κάτι πολιτικούς απατεώνες που του έταζαν ειρήνη αντί για πόλεμο. Το αποτέλεσμα ήταν όχι απλά να τον χώσουν όσο πιο βαθιά και με πιο λάθος τρόπο στον πόλεμο, αλλά να υποστεί καταστροφή.
Έχει για μεσσίες πολιτικούς που δεν έκαναν απολύτως τίποτε ενώ διαθέτει σήμερα στρατηγούς και ναυάρχους με στολές γεμάτες παράσημα σαν φορτωμένες λεμονιές, που δεν τα κέρδισαν σε κάποια μάχη.
Το μεγαλύτερο πάντως ψέμα είναι πως ο Ελληνας πιστεύει ότι ελευθερώθηκε με την Επαναστάση του 1821 ενώ απλά άλλαξε δεσμά και αφεντικά.
Γενικώς έχουμε στο αίμα μας την προσμονή των από μηχανής θεών. Για αυτό και ζούμε διαρκώς τραγωδίες. Που θα πάει όμως...θα ξημερώσει, δε θα ξημερώσει;