Πού κρύβεται η απάντηση στο αμείλικτο αυτό ερώτημα; Η απάντηση βρίσκεται στο dna, υποστηρίζει μια νέα μελέτη από το MIT και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, η οποία δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Cell.
Αναδημοσίευση από: onmed.gr
Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι υπάρχουν γονίδια που αυξάνουν 25 φορές την πιθανότητα να γίνει κανείς παχύσαρκος και να επιδρούν στο σωματικό βάρος με τρόπο «ισχυρότερο» από τον τρόπο ζωής και διατροφής. Οι άνθρωποι με τα γονίδια αυτά πρέπει να καταβάλλουν διαρκή προσπάθεια να διατηρήσουν φυσιολογικό το βάρος τους, κατί που είναι «παιχνιδάκι» για όσους δεν έχουν τα «ένοχα» γονίδια.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, 10% του κινδύνου παχυσαρκίας οφείλεται αποκλειστικά σε γενετικά αίτια.
Οι ερευνητές ανέλυσαν πάνω από 2 εκατομμύρια γενετικές μεταβλητές, προερχόμενες από 300.000 άτομα. Και διαπίστωσαν πως όσοι έχουν στο dna τους πολλές μεταβλητές υπεύθυνες για τη μεταβολή του δείκτη μάζας σώματος, έχουν πολλαπλάσιο κίνδυνο παχυσαρκίας αλλά και διαβήτη τύπου 2.
Διαπιστώθηκε μάλιστα, πως οι γενετικοί αυτοί παράγοντες δεν επηρεάζουν το σωματικό βάρος γέννησης, αλλά αρχίζουν να δείχνουν τα "σημάδια" τους από την ηλικια των τριών ετών, με σταδιακή αύξηση του βάρους. Στην ηλικία των 8 τα άτομα αυτά μπορεί να είναι 3,5 κιλά βαρύτερα από το φυσιολογικό, ενώ στη μέση ηλικία το παραπανίσιο βάρος μπορεί να έχει ξεπεράσει τα 13 κιλά!
Οι επιστήμονες παραδέχονται πως οι άνθρωποι με τέτοιο γονιδιακό προφίλ πράγματι θα χρειαστούν πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να αλλάξουν τη... μοίρα που ορίζει το dna τους. Αλλά επιμένουν, πως όντως μπορεί να αλλάξει, ελαχιστοποιώντας και τους κινδύνους που συνεπάγεται το αυξημένο σωματικό βάρος για την υγεία.
Πηγή: Independent