Αύξηση παρατηρείται στις θερμίδες των γευμάτων στα σημεία γρήγορης εστίασης. Περισσότερες θερμίδες φαίνεται να περιέχουν τα ορεκτικά και τα επιδόρπια τα τελευταία χρόνια.
Αναδημοσίευση από: onmed.gr
Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι θερμίδες που περιέχουν τα γεύματα στα πιο δημοφιλή εστιατόρια γρήγορης εστίασης των ΗΠΑ έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, συνέκρινε τα τρόφιμα σε 10 εστιατόρια γρήγορης εστίασης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, τα ορεκτικά είχαν περίπου 30 επιπλέον θερμίδες μετά από κάθε δεκαετία, ενώ τα επιδόρπια είχαν περίπου 62 επιπλέον θερμίδες την ίδια περίοδο. Τα πιάτα του μενού είχαν επίσης περισσότερο αλάτι.
«Παρά τον μεγάλο αριθμό επιλογών που προσφέρονται στα εστιατόρια γρήγορου φαγητού, οι θερμίδες, τα μεγέθη των μερίδων και η συνολική περιεκτικότητα σε αλάτι έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης Megan McCroy.
Τα μεγέθη των μερίδων των ορεκτικών και των επιδορπίων αυξήθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Πιο συγκεκριμένα, το μέγεθος των ορεκτικών αυξήθηκε κατά περίπου 13 γραμμάρια ανά δεκαετία, ενώ των επιδορπίων αυξήθηκε κατά 24 γραμμάρια. Επιπλέον, το μέγεθος των συνοδευτικών πιάτων παρέμεινε το ίδιο.
Οι πελάτες είχαν επίσης περισσότερες επιλογές στο μενού κατά την περίοδο της έρευνας. Ο αριθμός των ορεκτικών, των συνοδευτικών πιάτων και επιδορπίων αυξήθηκε κατά 226%, οδηγώντας σε αύξηση περίπου 23 πιάτων στο μενού τον χρόνο, σύμφωνα με τη μελέτη.
Η McCroy ανέφερε ότι τόσο η ίδια, όσο και οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι κάποιες αλλαγές, όπως η αναγραφή των θερμίδων στα πιάτα των εστιατορίων γρήγορου φαγητού, θα ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ωστόσο, δήλωσαν ότι τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού θα πρέπει να αρχίσουν να κάνουν μεγαλύτερες προσαρμογές στο μενού τους για να προωθήσουν την υγιεινή διατροφή, όπως για παράδειγμα να προχωρήσουν στη μείωση των μεγεθών των μερίδων.
Πηγή: time.com