Freepen.gr - Σαν να μην μπορούσε να γίνει πιο περίπλοκη η συριακή διαμάχη, ένας νέος πόλεμος δια αντιπροσώπων (proxy war) έρχεται φέρνοντας σε αντιπαράθεση πολλές ξένες δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Μιλώντας από τη Δαμασκό με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, μια κυβερνητική πηγή είπε στο Al-Masdar ότι δύο νέες συμμαχίες έχουν προκύψει στη βόρεια Συρία, μία μεταξύ του Ιράν και της Τουρκίας και η άλλα ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ρωσία.
Σύμφωνα με την πηγή, η Τουρκία και το Ιράν έχουν σφυρηλατήσει ένα σύμφωνο όχι μόνο για τη διεξαγωγή κοινής επιχείρησης στο βόρειο Ιράκ, αλλά επίσης, ενδεχομένως, στη βόρεια Συρία.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία προσπαθούν να προωθήσουν μια συμφωνιά που θα καταλήξει σε μια ειρηνική διευθέτηση ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και τις κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.
Η συριακή κυβέρνηση έχει μια δύσκολη απόφαση να λάβει στον ορίζοντα, η οποία μπορεί να αλλάξει την πορεία του πολέμου. Σύμφωνα με την πηγή στη Δαμασκό, η κυβέρνηση βλέπει τις προοπτικές της προσέγγισης με τη Σαουδική Αραβία ως πιο γοητευτικές από το να ενταχθεί σε έναν συνασπισμό χωρών με το Ιράν που συμπάσχουν προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα βρισκόταν σε πόλεμο με τη συριακή κυβέρνηση εδώ και αρκετά χρόνια μέχρι να εξαναγκαστεί σε εξορία μετά την πολιορκία της Χάμα το 1982.
Τόσο το Κατάρ όσο και η Τουρκία έχουν δώσει την υποστήριξή τους στη Μουσουλμανική Αδελφότητα κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης και της αντιπολίτευσης της Συρίας.
Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στο Κόλπο θεωρούν την Μουσουλμανική Αδελφότητα ως τρομοκρατική οργάνωση. Αυτό ισχύει και για την Αίγυπτο, την οποία η συριακή κυβέρνηση έχει εμπιστευθεί για συνομιλίες με τρίτους.
Η δυνητική απόφαση της κυβέρνησης της Συρίας μπορεί να μην είναι ικανοποιητική για το Ιράν, αλλά σε αυτήν τη φάση του πολέμου, οι κυρώσεις και η έλλειψη χρηματοδότησης επιβαρύνουν τη Δαμασκό.