dimitrisvetsikas1969 / pixabay |
Το Άγιο Φως είναι μέρος της σπουδαιότητας που έχει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για την διπλωματία μας, αν υπήρχε διπλωματία. Όποιος δεν το καταλαβαίνει, και βγάζει τη μιζέρια του στα λεφτά που δίνουμε για το Άγιο Φως είναι ανόητος και αυτό δεν είναι θέμα πίστης.
Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού
Και όχι δεν θα πάνε περισσότερα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς αν σταματήσει η τελετή. Αυτό θα γίνει αν υπάρξει ξεκάθαρο οικονομικό σχέδιο και σταματήσουν οι μίζες. Απλώς θα το εκμεταλλευτούν άλλες χώρες και θρησκευτικές ομάδες, που δεν θα ήθελαν τίποτα παραπάνω και θα διοριστούν λίγοι ακόμα μετακλητοί.
Η αρχαιολατρεία είναι φυσικά δικαίωμα όταν όμως δεν συνοδεύεται από κατανόηση του εθνικού συμφέροντος δεν ανταποκρίνεται στο παρελθόν μας και την ιστορία μας, δεν διαφέρει σε τίποτα, από τις υπόλοιπες εκδοχές του εθνομηδενισμου και του μισελληνισμού.
Αγαπάμε το παρελθόν που ήταν τέλειο, αλλά μισούμε το λαό που είναι συνέχειά του, τα έθιμα του και τις παραδόσεις του! Αυτός που αγαπάει την αρχαιότητα αλλά μισεί το Βυζάντιο και το νεότερο ελληνισμό δεν αγαπάει το παρελθόν αυτού του τόπου. Αντίθετα μισεί το παρόν του γιατί η ιστορία αυτού του τόπου είναι ενιαία. Το Βυζάντιο είναι η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία που εξελληνίστηκε. Οι ήρωες του 1821 ήξεραν τη συνέχεια. Ενδεικτικό παράδειγμα ο Κολοκοτρώνης που ανάφερε στο Χάμιλτον ότι ο βασιλιάς των Ελλήνων, ο Κωσταντίνος Παλαιολόγος σκοτώθηκε, δεν έκανε ποτέ καμιά συνθηκολόγηση κι επομένως ούτε ο ίδιος θα το έκανε, όταν ο πρώτος του πρότεινε να συνθηκολογήσει με τους Τούρκους.