Αφού οι σουηδικές κοινωνικές υπηρεσίες επιχείρησαν να δώσουν για υιοθεσία τα τρία παιδιά του Denis Lisov σε μουσουλμανική οικογένεια, ο Ρώσος πατέρας πήρε τις κόρες του και εγκατέλειψε τη Σουηδία, αποκαλύπτοντας μια σειρά γεγονότων που θυμίζουν θρίλερ.
Απόδοση Freepen.gr
Ο Denis Lisov ήρθε στη Σουηδία πριν από επτά χρόνια. Το 2017, η σύζυγός του αρρώστησε, οπότε οι κοινωνικές υπηρεσίες αποφάσισαν να πάρουν τα παιδιά του με το αιτιολογικό ότι δεν είχε πλήρη απασχόληση και επομένως δεν ήταν σε θέση να τα φροντίσει. Αντ 'αυτού, ανατέθηκαν σε μια μουσουλμανική οικογένεια του Λιβάνου. Η οικογένεια του Λίσοφ διατήρησε επίσημα την επιμέλεια των παιδιών, αλλά είχε μόνο το δικαίωμα να τις βλέπει έξι ώρες την εβδομάδα, ανέφερε το σουηδικό περιοδικό ειδήσεων Samhällsnytt.
Σύμφωνα με τον Babken Khanzadyan, ο οποίος εκπροσωπεί τους Lisovs, δεν τους δόθηκε καμία ευκαιρία να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και τα κορίτσια δεν ήθελαν να παραμείνουν εκεί.
Αφού οι κόρες του είχαν περάσει πάνω από ένα χρόνο με τη μουσουλμανική οικογένεια, περίπου 300 χιλιόμετρα από τον πραγματικό πατέρα τους, ο Ντένις είχε ανεχθεί αρκετά. Πήρε τις κόρες του και αποφάσισε να επιστρέψει στη Ρωσία. Ωστόσο, σταμάτησε στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας, καθώς οι σουηδικές αρχές ανέφεραν ότι οι κόρες του αγνοούνται. Ως εκ τούτου, κατέθεσε αίτηση ασύλου στην Πολωνία.
Ένα πολωνικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η σουηδική κοινωνική υπηρεσία παραβίασε μια σύμβαση της ΕΕ που απαγορεύει την ανάθεση παιδιών σε ξένα πολιτιστικά περιβάλλοντα. Το δικαστήριο επίσης σημείωσε ότι τα δικαιώματα πατρότητας του Lisov δεν είχαν ανακληθεί, γι 'αυτό και τα παιδιά μπορούσαν να παραμείνουν στον πατέρα τους.
"Τα παιδιά έχουν έναν πολύ ισχυρό δεσμό με τον πατέρα και όταν τους μίλησα, μου είπαν ότι θέλουν να μείνουν μαζί με τον πατέρα τους, τον αγαπούν και δε θέλουν να χωριστούν από αυτόν", δήλωσε η δικαστής Janeta Seliga-Kaczmarek, σύμφωνα με το Samhällsnytt.
Σύμφωνα με τον Lisov, τα νεώτερα κορίτσια δεν κατάλαβαν τίποτα, αλλά η μεγαλύτερη κόρη είχε προβλήματα προσαρμογής στο σκληρό περιβάλλον της μουσουλμανικής οικογένειας.
Ο δικηγόρος τους Bartosz Lewandowski ανέβασε στο Twitter ότι η οικογένεια ήταν ευτυχισμένη και ξεκούραστη μετά την πρώτη νύχτα που πέρασε ξανά ενωμένη.
Σύμφωνα με τον Lewandowski, ο μουσουλμάνος θετός πατέρας εμφανίστηκε επίσης στο δικαστήριο. Εκεί, παραδέχθηκε ότι η επίσκεψή του στην Πολωνία είχε πληρωθεί από τις σουηδικές κοινωνικές υπηρεσίες, ανέφερε το Samhällsnytt.
Ο Lewandowski είπε επίσης ότι ένας εκπρόσωπος των σουηδικών κοινωνικών υπηρεσιών έφτασε να πάρει τα τρία κορίτσια, αλλά τον σταμάτησε η πολωνική αστυνομία. Τους είπε κάτι στα σουηδικά, το οποίο κανείς δεν κατάλαβε.
"Τρία κορίτσια από τη Ρωσία θα αφαιρούντο παράνομα από τον πατέρα τους από Σουηδούς αξιωματούχους σε πολωνικό έδαφος", εξήγησε ο δικηγόρος Jerzy Kwaśniewski.
3 rosyjskie dziewczynki miały być bezprawnie odebrane ojcu przez szwedzkich urzędników na polskiej ziemi.— Jerzy Kwaśniewski (@jerzKwasniewski) April 3, 2019
Naruszeniu prawa międzynarodowego sprzeciwiło się @OrdoIuris
Błyskawiczna reakcja mec. @BartoszLewand20, wsparcie rządu oraz RPD doprowadziły do skierowania sprawy do sądu! pic.twitter.com/DbOzTTuaHr
"Η Πολωνία είναι μια πανέμορφη χώρα, γιατί εδώ μπορούν τελικά τα κορίτσια να είναι με τον μπαμπά", δήλωσε η Sofia Lisova, η μεγαλύτερη κόρη του Denis μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, όπως ανέφερε ο Artur Stelmasiak, συντάκτης της Καθολικής εβδομαδιαίας Niedziela.
Οι αρχές της Πολωνίας επαίνεσαν επίσης τις ενέργειες του δικαστηρίου.
"Το δικαστήριο αποφάσισε ότι τα παιδιά θα μείνουν μαζί με τον πατέρα τους. Μπράβο στην αστυνομία και τη συνοριακή αστυνομία", τουίταρε ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών, Joachim Brudziński.
Polska jest pięknym krajem. Polaka rozkwita w moich oczach, bo dzięki niej wreszcie możemy być z tatą- powiedziała tuż po wyroku sądu Sofia Lisova, najstarsza córka Denisa Lisova.— Artur Stelmasiak (@ArturStelmasiak) April 3, 2019
Gratulacje dla wszystkich zaangażowanych w sprawę i także dla pani sędzi Żanety Seliga-Kaczmarek. pic.twitter.com/iSRcY2bTDK
Στη Σουηδία, οι κοινωνικές υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν άμεσα παιδιά και νέους μέχρι την ηλικία των 19 ετών με τη βία, λόγω της νομοθεσίας που εφαρμόζεται για να "προστατεύσουν" τα παιδιά ή τους νέους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Γιατί ακριβώς οι κοινωνικές υπηρεσίες αποφάσισαν να αφαιρέσουν τις κόρες του Lisov παραμένει άγνωστο.