Η επιμονή του Ερντογάν να προχωρήσει στην εγκατάσταση στην Τουρκία των ρωσικών πυραύλων S-400, αρνούμενος τους αμερικανικούς Patriot διακινδυνεύοντας σοβαρά την πλήρη διάρρηξη των σχέσεων της χώρας του με τις ΗΠΑ, για πολλούς ακατανόητη, έχει την αφετηρία της στο αποτυχών πραξικόπημα του 2016 για το οποίο στο περιβάλλον του Τούρκου προέδρου προβάλλουν την άποψη, όπως θα δούμε παρακάτω, ότι είχε ουσιαστικά οργανωθεί από τις ΗΠΑ.
Από: nikosxeiladakis.gr - Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Χαρακτηριστικά είναι τα κυριακάτικα άρθρα (7/4), γνωστών Τούρκων αρθογράφων όπως των Tunca Bengin, Güneri Cıvaoğlu, Abdullah Karakuş, Verda Özer, αλλά κυρίως του İbrahim Karagül της φιλοκυβερνητικής Yeni Şafak, που θέτουν θέμα ακόμα και παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.
Μια μέρα ακριβώς μετά το αποτυχόν πραξικόπημα προκάλεσε μεγάλη αίσθηση μια είδηση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας από τα τουρκικά ΜΜΕ σύμφωνα με την οποία μια «περίεργη» ομάδα της CIA είχε εμφανιστεί παραμονές πραξικοπήματος σε γνωστό ξενοδοχείο της νήσου Πρίγκηπου της Κωνσταντινούπολης και όταν έγινε γνωστό πως το πραξικόπημα απέτυχε, οι Αμερικανοί αναχώρησαν αμέσως προς άγνωστη κατεύθυνση. Τα τουρκικά ΜΜΕ υποστήριζαν ότι η ομάδα αυτή έχει στενή σχέση με το πραξικόπημα και κατά πάσα πιθανότητα αποτέλεσε διευθυντικό κέντρο του αποτυχόντος πραξικοπήματος.
Μάλιστα οι Τούρκοι έδωσαν στην δημοσιότητα και τα ονόματα της ομάδας της οποίας, όπως υποστηρίζουν, προΐστατο ο πρώην πράκτορας της CIA και εδικός στις τουρκικές υποθέσεις Αμερικανός, Henri Barkley, ο οποίος φέρεται ως στενός συνεργάτης του γνωστού παλιού πράκτορα της CIA, Graham Fuller.
Συγκεκριμένα στην ομάδα αυτή μετείχαν οι:
Ellen Laipson: πρώην αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, ειδικός αναλυτής των εξελίξεων της Μέσης Ανατολής και μέλος του Συμβουλίου Πληροφοριών του προέδρου Ομπάμα κατά την περίοδο 2009-2013.
Ali Vaez: Διευθυντής της Τράπεζας Πληροφοριών του αμερικανικού Κέντρου Woodrow Wilson Center, διευθυντής της Διεθνής Ομάδας Κρίσεων, εδικός για θέματα Ιράν και του Κέντρου Κρίσεων της Κωνσταντινούπολης.
Mesut Karokhall: Υψηλόβαθμο στέλεχος του Κέντρου Στρατηγικής του πανεπιστήμιου της Βόννης και του Liaison Center του Αφγανιστάν ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής. Βρέθηκε στην Τουρκία από τις 14 έως τις 18 Ιούλιου όποτε και αναχώρησε.
Samir Sumaidaie: Πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Βαγδάτη επί Σαντάμ Χουσεΐν όπου και διοργάνωσε της ιρακινή αντιπολίτευση. Ήρθε στις 15 Ιουλίου και αναχώρησε στις 19.
Marwa Daoudy: Ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής και Διεθνών Σχέσεων, συγγραφέας μελέτης περί ασύμμετρων απειλών από χώρες Συρία, Ιράκ και Τουρκία. Ήρθε στις 15 αναχώρησε στις 19 Ιουλίου.
Sylvia Tiryaki: Σλοβάκα πολιτική αναλύτρια ειδική στις σχέσεις Παλαιστινίων -Ισραήλ. Τον τελευταίο καιρό βρίσκονταν στην Αρμενία. Ήρθε στις 14 και αναχώρησε στις 28 Ιουλίου
Ahmed Morsy: Μέλος του αμερικανικού Ιδρύματος Σκέψης Carnegie, ειδικός στα θέματα δημοκρατίας και διεθνούς δικαίου. Ακαδημαϊκός. Ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, Αιγύπτου, Ιράν και ΗΠΑ. Ήρθε στις 15 και αναχώρησε στις 19 Ιουλίου.
Ellie Geranmayeh: Ειδικός Αναλυτής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Ειδικός σε θέματα Ιράν, Σαουδικής Αραβίας και Μέσης Ανατολής, ήρθε στις 14 και είναι άγνωστο το που βρίσκεται.
Όλοι αυτοί κατέλυσαν σε γνωστό ξενοδοχείο της νήσου Πρίγκηπος και έχουν πονοκεφαλιάσει τους Τούρκους για τον ρόλο που έπαιξαν τις κρίσιμες μέρες του πραξικοπήματος και μετά.
Εντωμεταξύ στις 18/7/2016 δηλαδή δυο μόλις μέρες μετά το αποτυχόν πραξικόπημα μια σοβαρότατη καταγγελία που προδιαγράφει μεγάλη κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, εξαπολύει η φιλοκυβερνητική και του στενού παραβάλλοντος του Ερντογάν τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak, με τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν αποδείξεις πως η βάση του Ιντζιρλίκ ήταν το κέντρο οργάνωσης του πραξικοπήματος
Σύμφωνα με τις τότε καταγγελίες της τουρκικής εφημερίδας ο αντιστράτηγος Hasan Polat διοικητής της 39ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας είχε πριν από την έκρηξη του πραξικοπήματος 12 μυστικές συναντήσεις με Αμερικανούς στρατιωτικούς στην αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ με προφανές το περιεχόμενο αυτών των συναντήσεων.
Όπως υποστήριξε η τουρκική εφημερίδα στοιχειοθετώντας τις καταγγελίες της οι Αμερικανοί στρατιωτικοί μεσολαβούσαν με τον ευρισκόμενο στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν για την οργάνωση του πραξικοπήματος ανατροπής του Ερντογάν.
Ήδη στην ευρύτερη περιοχή των Αδάνων όπου βρίσκεται το Ιντζιρλίκ είχαν συλληφθεί 12 ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί που ενέχονταν στο πραξικόπημα και όπως αναφέρονταν συνδέονται άμεσα με την αμερικανική στρατιωτική δύναμη της βάσης του Ιντζιρλίκ.
Όλα αυτά βέβαια περιπλέκονται και με τις απόψεις που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας από την τουρκική αντιπολίτευση, ότι το πραξικόπημα ήταν ελεγχόμενο, (sözde darbe), από τον ίδιο τον Ερντογάν, ο οποίος επιδίωκε πάση θυσία μια «χρυσή ευκαιρία» για να αρχίσει το μεγάλο πογκρόμ σε όσους αντιτίθενται στην μονοκρατορία του ειδικά στις ένοπλες δυναμεις της χώρας με ένα ανεπανάληπτο ξήλωμα χιλιάδων στελεχών.