Freepen.gr - Σε μια στιγμή που ο Περσικός Κόλπος θέρμανεται λόγω των υψηλότερων εντάσεων και ανταλλαγής απειλών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, η Τεχεράνη αναλαμβάνει το ρίσκο να ξαναρχίσει τις μεταφορές αργού πετρελαίου της στη Συρία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC, "οι επιχειρήσεις παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων πιστεύουν ότι το Ιράν μεταφέρει και πάλι αργό πετρέλαιο στη Συρία, επαναλαμβάνοντας το παράνομο εμπόριο καθώς αυξάνονται οι εντάσεις με την Ουάσινγκτον και η Ισλαμική Δημοκρατία αντιμετωπίζει αυξανόμενη διεθνή απομόνωση".
Συγκεκριμένα φέενεται ότι το Ιράν έστειλε 1.000.000 βαρέλια αργού πετρελαίου μέσω του συριακού λιμανιού του Baniyas στις αρχές Μαΐου. Επρόκειτο για την πρώτη απσοτολή από τα τέλη του 2018 σύμφωνα με τα TankerTrackers.com και ClipperData.
Η παράδοση φαίνεται ότι έγινε με δεξαμενόπλοια-φαντάσματα που απενεργοποιούν το AIS ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αλλάζουν το όνομά τους κατά τι. Το τελευταίο είναι μια συνήθης πρακτική που ακολουθούσαν κι αρκετά εμπορικά πλοία τα οποία τύχαινε να καταπλεύσουν στο Ισραήλ ενώ προγραμμάτιζαν στη συνέχεια να πάρουν ναύλο για αραβικές χώρες.
Εν προκειμένω η Ουάσιγκτον έχει επιταχύνει τους τελευταίους μήνες με τις στοχευμένες κυρώσεις κατά των εισαγωγών πετρελαίου της Συρίας, να προκαλέσει την χειρότερη κρίση καυσίμων στη σύγχρονη ιστορία της Συρίας, με αποτέλεσμα μια «άψυχη» και «αποδεκατισμένη οικονομία» με αυτοκίνητα παρατάσσονται για μίλια, μερικές φορές περιμένοντας ημέρες για ένα απλό γέμισμα φυσικό αέριο συμπληρώστε, όπως πρόσφατα έγραψε ένα Bloomberg.
Όπως σημειώνει το Zerohedge παρά τα επτά χρόνια πολέμου κι ενώ η κυβέρνηση βγαίνει νικήτρια από τον πόλεμο, η «οικονομική πολιορκία» έχει πλήξει τον πληθυσμό με πλήρη ισχύ.
Η Δαμασκός, ακόμη και κατά τη διάρκεια μερικών από τα χειρότερα χρόνια του πολέμου, ήταν πάντα ένα πολυσύχναστο οικονομικό κέντρο για τα έξι εκατομμύρια κατοίκους της, αλλά, όπως σημειώσαμε προηγουμένως, η χώρα έχει βυθιστεί σε μια κρίση καυσίμων που είναι αποτέλεσμα νέων πετρελαϊκών κυρώσεων υπό την ηγεσία των Η.Π.Α. με στόχο τη Δαμασκό και την Τεχεράνη.
Ωστόσο οι τελευταίες παραδόσεις αργού πετρελαίου φαίνεται ότι έδωσαν μια ανάσα στην κρίση καυσίμων στην πολύπαθη χώρα.