Freepen.gr - Το Al-Monitor θέτει το ερώτημα: "Θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο πρόβλημα για την Άγκυρα: τι θα κάνει με χιλιάδες μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που έχουν καταφύγει στη χώρα εδώ και χρόνια".
Η ανακοίνωση του Trump ότι εξετάζει να χαρακτηρίσει την οργάνωση ως τρομοκρατική μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Abdel Fattah al-Sisi, έρχεται να προσθέσει νέες στρεβλώσεις στους ήδη προβληματικούς δεσμούς ΗΠΑ-Τουρκίας και να πιέσει την Άγκυρα να λάβει απόφαση σχετικά με την πολιτική της απέναντι στην Αδελφότητα των Μουσουλμάνων.
Η Τουρκία έχει επιδιώξει από το 2011 καθεστώτα της μουσουλμανικής αδελφότητας να αντικαταστήσουν τις κυβερνήσεις που ανατρέπονταν στις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης. Ωστόσο το σχέδιο της Αγκυρας δεν τελεσφόρησε. Στην Αίγυπτο ανετράπη ο Μόρσι από τον Σίσι, ενώ ούτε σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ και Τυνησία επικράτησαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.
Εάν η Μουσουλμανική Αδελφότητα κηρυχθεί τρομοκρατική οργάνωση, η Τουρκία θα επηρεαστεί πολύ. Η έκταση των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει η Τουρκία εξαρτάται από το πεδίο εφαρμογής του νομοσχεδίου που θα μπορούσε να συντάξει η διοίκηση Trump. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα προστεθεί μόνο η Αιγυπτιακή Μουσουλμανική Αδελφότητα στη μαύρη λίστα ή όλοι οι οργανισμοί που συνδέονται με αυτήν.
Όταν η Μουσουλμανική Αδελφότητα ήρθε στην εξουσία στην Τυνησία και την Αίγυπτο στην αρχή της Αραβικής Άνοιξης, το ΑΚΡ άρχισε να σχεδιάζει να φέρει το κίνημα στην εξουσία και στη Συρία και στη Λιβύη. Η Συριακή Μουσουλμανική Αδελφότητα, αναγνωρισμένη από περισσότερες από 100 κομητείες ως νόμιμοι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης της Συρίας, αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο του Εθνικού Συμβουλίου της Συρίας και του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού των Αντιπολιτευόμενων και των Επαναστατών. Αυτές οι προσπάθειες δεν προκάλεσαν καμία διαφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τους άλλους δυτικούς δυτικούς συμμάχους - παρά μόνο όταν το Ισλαμικό Κράτος κέρδισε δύναμη στη Συρία. Ωστόσο, το μπλοκ του Κόλπου με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία θεωρεί την Αδελφότητα ως υπαρξιακή απειλή για τη μοναρχία της.
Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ κράτησαν την Τουρκία και το Κατάρ υπεύθυνες για την εμφάνιση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως ηγετική δύναμη στη Συρία. Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ χρηματοδότησαν το πραξικόπημα στην Αίγυπτο. Η Τουρκία, ανταποκρινόμενη, υποδέχθηκε χιλιάδες μέλη της Αδελφότητας που διέφυγαν.
Παρόλο που δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, εκτιμάται ότι περίπου 5.000 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έχουν μεταβεί στην Τουρκία. Αυτοί οι άνθρωποι ενεπλάκησαν σε αντι-προπαγάνδα κατά της Αιγύπτου και των χωρών του Κόλπου, δημιουργώντας τέσσερα τηλεοπτικά κανάλια στην Τουρκία. Όταν το Κατάρ, υπό την πίεση των γειτόνων του, απέκρουσε επτά από τους ηγέτες του κινήματος το 2014, η Τουρκία άνοιξε ξανά τις πόρτες της.
Τι μπορεί να κάνει η Τουρκία εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάσουν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα; Μπορεί η Τουρκία να συνεχίσει να είναι η «ελπίδα ολόκληρου του Ισλαμικού κόσμου», όπως είπε κάποτε ο εκπρόσωπος της Αδελφότητας Γιούσεφ Νέδα; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία θα εγείρει έντονες αντιρρήσεις, αλλά θα καταστεί πολύ πιο δύσκολο για την Άγκυρα να χρησιμοποιήσει το κίνημα ως μέσο μαλακής εξουσίας. Η τουρκική κυβέρνηση θα μπορούσε να επιλέξει να είναι ρεαλιστική στο θέμα αυτό, το οποίο έχει ήδη προκαλέσει πολλές απώλειες στην εξωτερική πολιτική της χώρας.
Όπως και να έχει, η Τουρκία έχει ήδη χάσει σημαντικό μέρος της επιρροής της στους λαούς της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής λόγω της υποστήριξής της στη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Έχει προσβάλει διάφορες ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του ιρακινού λαού, προσφέροντας καταφύγιο στον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας, Τάριτ Αλ Χασίμι, της Φατάχ, ευνοώντας ανοιχτά τη Χαμάς στην ενδοπαλαιστινιακή σύγκρουση, τα κοσμικά τμήματα της Τυνησίας παρέχοντας άνευ όρων υποστήριξη στον Nahda, τους Λίβυους που υποστηρίζουν τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ υποστηρίζοντας ισλαμιστικές δυνάμεις στην Τρίπολη και τους Σουδανούς που ήθελαν να δουν το θάνατο του Μπασίρ.