Freepen.gr - Συναγερμό έχει προκαλέσει σε Αθήνα και Λευκωσία η κίνηση της Αγκυρας να στείλει το γεωτρύπανο FATIH στο "τριεθνές" στο σημείο δηλαδή που συναντώνται οι υφαλοκρηπίδες Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου ενώ συγχρόνως κρατά το ερευνητικό σκάφος BARBAROS για σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ νότια της Λεμεσού.
Από τη μια πλευρά η Αγκυρα στέλνει το BARBAROS, νότια της Λεμεσού, σε
περιοχές που καλύπτουν τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ και σε περιοχή όπου ήδη
πραγματοποιούνται έρευνες για λογαριασμό της Λευκωσίας για τη διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών στην περιοχή μέχρι τα τέλη του Ιουλίου.
Από την άλλη εξέδωσε Navtex, που αφορά γεωτρήσεις του πλωτού γεωτρύπανου FATIH που θα συνοδεύεται από τρία πλοία υποστήριξης- στο
θαλάσσιο χώρο 80 χιλιόμετρα δυτικά της Πάφου. Η περιοχή που δεσμεύτηκε
περιλαμβάνει και τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ. Το σημείο στο οποίο θα γίνουν
οι γεωτρήσεις θεωρείται ξεκάθαρη αμφισβήτηση της Τουρκίας για την κοινή
θέση Αθήνας και Λευκωσίας ότι ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ εφάπτονται. Οι
γεωτρήσεις πρόκειται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες και
προγραμματίζεται να διαρκέσουν ως τις 3 Σεπτεμβρίου.
Και τώρα τι κάνουμε, είναι το νομοτελειακό ερώτημα που ανακύπτει. Αφήσαμε τις Ε.Δ. από το 2000 και μετά στην τύχη τους. Χρυσοπληρώσαμε τα γερμανικά υποβρύχια, τα οποία τώρα ετοιμάζει η Τουρκία σε πολύ χαμηλότερο κόστος, δεν προχωρήσαμε το εθνικό πλοίο ΑΛΣ (φρεγάτες και κορβέτες), δεν προχώρησε επί Καραμανλή το σχέδιο για έξι φρεγάτες FREMM, μείναμε εκτός του F-35, ακόμη δεν ξεκίνησε η αναβάθμιση των F-16, τα Mirage περιμένουν κι αυτά ενώ την ίδια ώρα οι Τούρκοι παρουσιάζουν μια αξισημείωτη πολεμική βιομηχανία αποκτώντας διαρκώς νέες μονάδες.
Αντίστοιχα η Αίγυπτος με τα πλείστα όσα προβλήματα, επένδυσε στην άμυνά της ώστε να μην μπορεί να εγείρει κανείς αξιώσεις στην ΑΟΖ. Εμείς, Ελλάδα και Κύπρος μείναμε στο διεθνές δίκαιο, τις συνθήκες και τις πετρελαϊκές εταιρείες.
Τι θα γίνει λοιπόν αν το FATIH τρυπήσει σε ελληνική ή κυπριακή ΑΟΖ;