Το ΝΑΤΟ είναι κάτι περισσότερο από μια συμμαχία ασφάλειας. Είναι ένας συνασπισμός χωρών με κοινές αξίες. Εάν η Τουρκία κατέθετε σήμερα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, το αίτημά της δεν θα μπορούσε καν να εξεταστεί, και όχι μόνο επειδή είναι ισλαμική, αντιδημοκρατική και αντι-αμερικανική. Η συνεργασία ασφαλείας της Τουρκίας με τη Ρωσία θα την απέκλειε από την ένταξή της στη συμμαχία.
Παρουσίαση Freepen.gr
Οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας έφτασαν σε σημείο βρασμού λόγω της δέσμευσης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αγορά ρωσικών πύραυλων S-400 για 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι πυραύλοι έχουν προγραμματιστεί για παράδοση τον Ιούλιο.
Το Πεντάγωνο προσπάθησε με το καρότο και το μαστίγιο να αποτρέψει την απόκτηση του S-400 από την Τουρκία. Η Άγκυρα αντιστάθηκε στις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών να αποκτήσει πυραύλους Patriot. Ο Ερντογάν είναι ανένδοτος: "Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει επιστροφή. Αυτό δεν θα ήταν ηθικό, θα ήταν ανήθικο. Κανείς δεν πρέπει να μας ζητήσει να γλείφουμε ό,τι φτύνουμε".
Όχι μόνο η Τουρκία παραμένει σε συμφωνία για την παράδοση των S-400, αλλά ο Ερντογάν πρότεινε η Τουρκία να εμβαθύνει τη συνεργασία της με τη Ρωσία για την ασφάλεια, αναζητώντας το πιο προηγμένο σύστημα πυραύλων S-500 από τη Μόσχα.
Η αγορά πυραύλων από τη Ρωσία εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία της Τουρκίας ως συμμάχου. Υπονομεύει επίσης τη βασική αρχή του ΝΑΤΟ της διαλειτουργικότητας.
Γιατί λοιπόν ο Ερντογάν σηκώνει τη μύτη του απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και διαβρώνει την αξιοπιστία της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ;
Τα κίνητρά του είναι πολιτικά. Κάνει μια δήλωση σχετικά με την ανεξαρτησία της Τουρκίας από τη Δύση.
Ο Ερντογάν έχει καταλάβει την αμερικανική κριτική για το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας και την υποστήριξή του προς τους τζιχαντιστές στη Συρία. Ανησυχεί βαθιά για τη συνεργασία ασφάλειας των ΗΠΑ με τους Συροκούρδους, τους συμμάχους της Ουάσινγκτον στη Συρία.
Οι επικρίσεις των ΗΠΑ για την Τουρκία είναι δικαιολογημένες. Κάτω από τη δικτατορία του Ερντογάν, η Τουρκία μετατράπηκε σε γιγαντιαίο gulag.
Μετά το λεγόμενο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016, δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι φυλακίστηκαν με ψευδείς κατηγορίες τρομοκρατίας και περισσότεροι από 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν από την εργασία τους. Η Τουρκία έχει φυλακίσει περισσότερους δημοσιογράφους από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Επίσης προχώρησε στη σύλληψη αμερικανών αξιωματούχων αλλά και του πάστορα Andrew Brunson τον οποίο ο Ερντογάν ήθελε να τον χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί για την έκδοση του Fethullah Gülen, του οποίου το θρησκευτικό κίνημα η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ότι σχεδίαζε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Αν και απελευθερώθηκε ο Brunson, πολλοί Αμερικανοί πολίτες και προξενικοί υπάλληλοι εξακολουθούν να παραμένουν φυλακισμένοι στην Τουρκία.
Ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε την Τουρκία ότι βοήθησε τους τζιχαντιστές στη Συρία, παρέχοντας υπηρεσίες μεταφοράς κι εφοδιασμού, χρήματα και όπλα. Η εθνική οδός των τρομοκρατών από τη Şanlıurfa στην Τουρκία έως τη Raqqa, διοικούνταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας.
Όχι μόνο η φήμη του Ερντογάν έχει αμαυρωθεί στο εξωτερικό αλλά και η θέση του στην Τουρκία χαμηλώνει, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες τοπικές εκλογές το αποτέλεσμα των οποίων αποτελεί μέτρο της δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων σχετικά με την ηγεσία του Ερντογάν και την τήρηση της οικονομίας της Τουρκίας. Η τουρκική λίρα έχει καταρρεύσει και οι ξένες άμεσες επενδύσεις εξαφανίζονται. Ο Ερντογάν κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Εβραίους τραπεζίτες.
Ο Ερντογάν έχει προσβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με τη Ρωσία είναι η αντίδραση στις κριτικές από την Ουάσινγκτον.
Η διοίκηση του Trump τιμωρεί την Τουρκία αναστέλλοντας την παράδοση του μαχητικού αεροσκάφους F-35, εκτός αν η Τουρκία ακυρώσει την απόκτηση των S-400. Η ανάπτυξη των F-35s παράλληλα με τα S-400s δεν είναι αποδεκτά από το Πεντάγωνο και τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ.
Η γερουσιαστής Jeanne Shaheen επικρότησε την απόφαση της διοίκησης "να καθυστερήσει τη μεταφορά εξοπλισμού F-35 στην Τουρκία για να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η στρατιωτική τεχνολογία και οι δυνατότητες των ΗΠΑ δεν θα πέσουν στα χέρια του Κρεμλίνου".
Πρόσθεσε: "Το Κρεμλίνο είναι αντίπαλος των Ηνωμένων Πολιτειών και πολλών συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ. Η προοπτική της Ρωσίας να έχει πρόσβαση στα αεροσκάφη και την τεχνολογία των ΗΠΑ σε μια χώρα του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο εθνικής και παγκόσμιας ασφάλειας".
Υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις ώστε οι χώρες να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, δεν υπάρχει διαδικασία εκδίωξης ενός μέλους του ΝΑΤΟ. Ο χάρτης δεν προέβλεπε ποτέ ένα μέλος του ΝΑΤΟ να συνωμοτεί με τους αντιπάλους της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο θα πρέπει να υιοθετήσει μια "Διαδικασία Αξιολόγησης της Απόδοσης". Τα κριτήρια για την ένταξη στο ΝΑΤΟ - προσήλωση στα ανθρώπινα δικαιώματα, ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας - θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως κριτήρια για την αξιολόγηση των μελών του ΝΑΤΟ.
Εάν ένα μέλος του ΝΑΤΟ καταλήγει σε μια αρνητική αξιολόγσηση για δύο συνεχή έτη, τότε θα πρέπει να αναστέλλεται η ιδιότητα του μέλους. Αν δεν ακολουθήσει μια διορθωτική πορεία, τότε τον τρίτο χρόνο θα πρέπει να εκδιώκεται οριστικά. Όχι μόνο η Τουρκία, αλλά χώρες όπως η Ουγγαρία πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά.
Η Τουρκία έχει καταστεί άτιμη. Είναι ένας κακός ηθοποιός στο ΝΑΤΟ. Πολλοί Τούρκοι απογοητεύονται από τη συμπεριφορά του Ερντογάν. Είναι καιρός η χώρα να πληρώσει ένα ξαφνικό τίμημα.
___
O David Philips είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ειδικός σε
ζητήματα Τουρκίας ενώ έχει διατελέσει και σύμβουλος αμερικανικών
κυβερνήσεων.