Η ιστορία όταν λειαίνεται δεν προάγει τη συμφιλίωση αλλά την επανάληψη τραγωδιών. Γιατί ακριβώς θα πρέπει να ξεχάσουμε τα εγκλήματα των Βουλγαροφασιστών στη Μακεδονία; Για ποιο λόγο να αφήσουμε στη λήθη τον ηρωικό αγώνα των Μακεδόνων σλαβόφωνων και μη που υποχρέωσαν το αδιάφορο δειλό και υποχωρητικό κράτος να επέμβει;
Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού
Μια ζωή ήμασταν υποχωρητικοί και δειλοί. Εγκατελείπαμε κομμάτια του έθνους και αδιαφορούσαμε για τα πογκρόμ σε βάρος τους. Η Βόρεια Ήπειρος έπεφτε μακριά, η μικρασιατική εκστρατεία που καλώς έγινε γιατί οι γηγενείς μη τουρκικοί λαοί είχαν κάθε δικαίωμα και να μην ασπαστούν το ισλάμ και να μην εξοντωθούν τις δύο επιλογές (δηλαδή που οι νεότουρκοι είχαν προαναγγείλει ότι θα έχουν) έγινε χωρίς οργάνωση εξυπηρετώντας τους Άγγλους και όχι τους Έλληνες της Μικρά Ασίας και του Πόντου, πουλήσαμε την Ανατολική Θράκη, εξισώσαμε τις ανταλλάξιμες περιουσίες των Ελλήνων προσφύγων με αυτές των μουσουλμάνων αν και οι ελληνικές ήταν κατά πολύ μεγαλύτερες.
Προτείναμε ακόμη το γενοκτόνο Κεμάλ για Νόμπελ Ειρήνης! Σφυρίζαμε αδιάφορα κατά τη διάρκεια των Σεπτεμβριανών του 1955. Το 1974 η Κύπρος έπεφτε όπως σχεδόν και κάθε άλλο κομμάτι του έθνους μακριά.
Η ιστορία δεν μπορεί να διαμορφώνεται σύμφωνα με τις ιδεοληψίες κανενός. Διαστρέβλωση της ιστορίας σημαίνει επανάληψη της και το μόνο που μας απομένει πλέον είναι αυτό το κράτος.