Freepen.gr - Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός υπήρξε ο δημοσιογράφος, Σταύρος Λυγερός σε συνομιλία στην πρωινή εκπομπή του Radio 98,4 και το Γιώργο Σαχίνη. Ο Σταύρος Λυγερός μιλά για την σταδιακή εγκατάλειψη της Κύπρου από την Ελλάδα από το 1974 έως σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο θα έτριβε τα χέρια της αν είχε ομοεθνείς της σε ένα τόσο στρατηγικό σημείο.
Ωστόσο αυτό που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση ήταν η αποκάλυψή του ότι η ελληνική πλευρά τρόπον τινά αντάλλαξε την ηρεμία στο Καστελόριζο από την πλευρά της Τουρκίας με το να μείνει ήσυχη η χώρα μας στα όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ.
Συγκεκριμένα ανέφερε (μετά το 20ο λεπτό) :
«Ο μικροελλαδισμός είναι τρομερός και μάλιστα κατάφερε η Τουρκία να μας εγκλωβίσει σε μια κόντρα στο Αιγαίο στενά ενώ η Ελλάδα ήταν μια χώρα της ανατολικής Μεσογείου όπως και των Βαλκανιών. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, φτάσαμε σε αυτό το σημείο, "η Κύπρος κείται μακριά", να τραβήξουμε την ουρά μας απέξω, αφού κάναμε τη ζημιά το 74 με τη χούντα και στη συνέχεια φτάσαμε προσφάτως, πήγε να αλλάξει αυτό επί Ανδρέα Παπανδρέου με το ενιαίο αμυντικό δόγμα, το οποίο επί Σημίτη αφυδατώθηκε, έπαψε να υφίσταται. Και τι έγινε; Φτάσαμε προσφάτως με υπουργό τον κύριο Κατρούγκαλο, προσοχή, να μιλήσει στον ομόλογό του, τον Τούρκο, τον Τσαβούσογλου και να του πει ότι, και το λέω μετά λόγου γνώσεως, ότι "μην κάνετε προκλητική κίνηση στο Καστελόριζο ή αλλού στην ελληνική υφαλοκρηπίδα κι εμείς θα κατεβάσουμε τους τόνους σε ό,τι αφορά το ζήτημα της παραβίασης της κυπριακής ΑΟΖ. Έτσι; Και μάλιστα υπερηφανεύτηκε και δημοσίως ότι πήρε δέσμευση από τον Τσαβούσογλου, δεν ανέφερε βεβαίως αυτό που είπαμε μόλις τώρα. Αυτό το γνωρίζω, είναι διασταυρωμένο και είναι ντροπή για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Απλώς τρέμανε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μήπως συμβεί τίποτα πριν τις εκλογές, γιατί το θεωρούσαν ότι θα ήταν καταστροφικό εκλογικά αλλά δεν είναι δυνατό να φτάνουμε σε αυτά τα σημεία. Ευτυχώς το τελευταίο διάστημα και λόγω της τροπής που πήραν τα πράγματα και λόγω της συνόδου του ευρωπαϊκού νότου στη Μάλτα και της στάσης που κράτησε ο Μακρόν, ο Τσίπρας άλλαξε γραμμή και μπήκε στο διπλωματικό πεδίο με διαφορετικό τρόπο από ό,τι πρότινος μέχρι του υπουργού του»