Οι 28 εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποιούν την Τουρκία για την προκλητικότητά της έναντι της Κύπρου και της Ελλάδος και την απειλούν με «στοχευμένα μέτρα» που θα σχεδιάσουν στο… μέλλον*.
Του Νίκου Σκουλά
Καταδικάζουν έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος και εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο». Ανάλογη στάση, που εκφράζεται από τα πιο επίσημα χείλη, τηρούν και οι ΗΠΑ.
Καλή εξέλιξη αυτή, δεν λέω, τουλάχιστον σε επίπεδο διπλωματικής ρητορικής. Τα λόγια όμως που δεν συνοδεύονται με πράξεις είναι αναποτελεσματικά έως υποκριτικά, διότι…..
Η Τουρκία που προφανώς έχει κάνει τις επιλογές της με την ανάλογη στρατηγική, τούς έχει καταχωρήσει στα παλαιά της υποδήματα, συνεχίζει τις παράνομες ενέργειές της εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με τα γεωτρύπανά της να κινούνται ανενόχλητα εντός της κυπριακής και ελληνικής ΑΟΖ.
Ας μη μας ξεγελά όμως η δυσχερής θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Ερντογάν (διπλωματική απομόνωση, καταρρέουσα οικονομία, αδιέξοδο S-400 έναντι F-35, κ.λπ.). Και ας μη θεωρούμε αφελώς ότι αν πέσει ο Ερντογάν, αυτοί που θα τον διαδεχθούν θα είναι καλύτεροι. Αντίθετα, θα είναι πολύ πιο αδιάλλακτα φανατικοί.
Ο Ερντογάν είναι πια προβλέψιμος και πολύ πονηρός. Λειτουργεί με οργανωμένο σχέδιο. Με τις συνεχείς προκλητικές παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, οδηγεί τα πράγματα στα άκρα, αποσκοπώντας σε κάποια διαπραγμάτευση με ΗΠΑ και ΕΕ. Γνωρίζει ότι η Δύση, παρά τα προβλήματα, δεν θέλει να τον χαρίσει στον Πούτιν. Γνωρίζει επίσης ότι η Τουρκία είναι μια πολύ μεγάλη αγορά 85 εκατομμ. καταναλωτών την οποία δεν θέλουν να χάσουν χώρες όπως οι ΗΠΑ η Γερμανία, η Ολλανδία, κ.ά, με τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Γι αυτόν τον λόγο δεν θα υπάρξει η καταστατικά απαραίτητη ομοφωνία και έτσι το θέμα των κυρώσεων θα συνεχίσει να εκκρεμεί.
Χάριν λοιπόν της «διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» (και ας μην λησμονούμε την τρέχουσα κρίση με το Ιράν) θα προσέλθουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Αλλά με δεδομένο ότι σε μια διαπραγμάτευση, κάτι δίνεις κάτι παίρνεις, τί μπορούν να διαπραγματευτούν;;; Μα βεβαίως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα συμπεριλαμβανομένων και των ενεργειακών μας αποθεμάτων, αφού η Τουρκία δεν έχει τίποτε να ανταλλάξει.
Αυτή είναι η παγίδα που μας στήνουν. Και πώς την αντιμετωπίζουμε;;
Όχι βέβαια με προεκλογικές αντιπαραθέσεις ή και πάσης μορφής μικροκομματικές ή και προσωπικές έριδες. Στα κρίσιμα Εθνικά Θέματα, τέτοιες πρακτικές ισοδυναμούν με προδοσία.
Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες, ένας δρόμος μόνον υπάρχει για τη σωτηρία μας: ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΡΡΑΓΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΨΥΧΙΑ. Ομοθυμία, Ενιαία εθνική φωνή, συντονισμένη και καλά οργανωμένη διεθνής παρέμβαση.
Η κατά προτεραιότητα ενδυνάμωση της Άμυνάς μας είναι αυτονόητη.
*Αποσπάσματα από το κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής
“…Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι 28 της ΕΕ: «το Συμβούλιο σημειώνει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Το Συμβούλιο «υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018, που καταδικάζουν έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος».
«Το Συμβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει τέτοιες δραστηριότητες», τονίζουν οι 28.
Το Συμβούλιο υπογραμμίζει τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες στο σύνολο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.
Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από τέτοιες ενέργειες.
Η ΕΕ «θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».
«Το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα».