Το αίμα στα κόπρανα συνήθως υποδεικνύει την ύπαρξη αιμορραγίας σε κάποιο τμήμα της γαστρεντερικής οδού. Η θέα του αίματος μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, σε πολλές περιπτώσεις όμως δεν φανερώνει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Από: onmed.gr
Στην περίπτωση κατά την οποία, τα κόπρανα έχουν έντονο μαύρο χρώμα, η αιμορραγία προέρχεται από το ανώτερο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα.
Εάν το χρώμα είναι έντονο κόκκινο ή καστανοκόκκινο τότε η αιμορραγία πιθανότατα προέρχεται από κάποιο σημείο του κατώτερου πεπτικού συστήματος.
Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να απευθυνθείτε στο γιατρό σας και να υποβληθείτε σε εξετάσεις.
Δείτε 11 πιθανές αιτίες που προκαλούν αιμορραγία:
- Η κολίτιδα είναι μια πάθηση που υποδηλώνει φλεγμονή στο παχύ έντερο και μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία κατά την κένωση.
- Η ραγάδα πρωκτού είναι η ρήξη στο τοίχωμα ιστού του πρωκτού, εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους και της σύνθεσης των κοπράνων (εάν είναι σκληρά).
- Η αιμορραγία μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού της περιοχής του πρωκτού, είτε από σκληρό χαρτί υγείας είτε από ερεθισμό.
- Όταν τα κόπρανα είναι σκληρά, ερεθίζουν τις αιμορροΐδες οι οποίες μπορεί να αιμορραγήσουν κατά την κένωση.
- Η εκκολπωματίτιδα είναι μια πάθηση που αφορά τις μεταβολές του τοιχώματος του παχέος εντέρου. Τα εκκολπώματα, που δημιουργούνται σε σημεία του εντέρου από τις συσπάσεις κατά την κένωση, είναι πιθανό να μολυνθούν και να αιμοραγήσουν.
- Η αγγειοδυσπλασία, είναι η κατάσταση κατά την οποία αιμορραγούν τα εύθραυστα αιμοφόρα αγγεία του πρωκτού.
- Κιρσοί οισοφάγου: Οι κιρσοί του οισοφάγου μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια αίματος μέσω των κοπράνων.
- Η πίεση κατά την αφόδευση, εξαιτίας της δυσκοιλιότητας, αυξάνει την πίεση στις φλέβες του πρωκτού και εκτός από επώδυνη κένωση, μπορεί να προκαλέσει και αιμορραγία.
- Το έλκος, είναι πληγή στο βλεννογόνο του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου και προκαλείται είτε από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, είτε από μακρόχρονη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
- Οι πολύποδες που σχηματίζονται στο έντερο, είναι μορφώματα, τα οποία μπορεί να είναι καλοήθη αλλά μπορεί να μεγαλώσουν, να αιμορραγούν και να εξελιχθούν σε καρκίνο.
- Καρκίνος: Το αίμα στα κόπρανα μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου του παχέος εντέρου.
Πηγή: Web MD