Freepen.gr - Ο κ. Laurent Mourre, Αντιπρόεδρος πωλήσεων για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική της Naval Group, δήλωσε στο navalnews.com ότι η Ελλάδα «ενδιαφέρεται πολύ» για την επόμενης γενιάς φρεγάτα για το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, τη Belharra / FDI (Frégate de Défense et d’Intervention).
Ο Mourre υπενθύμισε ότι, τον Ιανουάριο του 2009, η Ελλάδα ανακοίνωσε την έναρξη αποκλειστικών συνομιλιών με τη Γαλλία για πιθανή προμήθεια 6 φρεγάτων πολλαπλών αποστολών. Η σύμβαση αυτή δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ λόγω της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα λίγο αργότερα. Ωστόσο όπως αναφέρει ο Mourre, η Γαλλία και η Ελλάδα ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες τις συζητήσεις για τις φρεγάτες ως φυσική συνέχεια της αρχικής σύμβασης που δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Οι κυβερνητικές συνομιλίες συνίστανται σε πολύ περισσότερα από την απλή προμήθεια πλοίων. Η Naval News έμαθε ότι αυτό που προσφέρεται στην Ελλάδα είναι μια εταιρική σχέση στην οποία το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα συμμετάσχει αποτελεσματικά στο γαλλικό πρόγραμμα FTI, το οποίο διαχειρίζεται η Γενική Διεύθυνση Γαλλικού Εξοπλισμού.
Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει δύο φρεγάτες, με επιλογή για επιπλέον μονάδες. Αυτό θα μεγιστοποιούσε την αξία της επένδυσης για την Ελλάδα, διότι δεν θα υπήρχαν πρόσθετα έξοδα ανάπτυξης. Τα πλοία του Ελληνικού Ναυτικού θα κατασκευαστούν ως σειρά παραγωγής αμέσως μετά το πρώτο πλοίο της τάξης του Γαλλικού Ναυτικού, με τα οφέλη της ταχείας παράδοσης.
Αυτή η πιθανή συμφωνία είναι επίσης σύμφωνη με την πρόσφατη ώθηση της γαλλικής κυβέρνησης για αυξημένη συνεργασία με την Ελλάδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε πρόσφατα στον προηγούμενο πρωθυπουργόΤσίπρα ότι ο ίδιος ήταν έτοιμος να στείλει φρεγάτες για περιπολία στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η Κύπρος διαθέτει μεγάλα πεδία φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της και όπου η Τουρκία θέλει να ξεκινήσει τη δική της γεωτρήσεις.
Σχετικά με την πρόσφατη αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα, ο Mourre εξήγησε ότι αναμένει η νέα κυβέρνηση να έχει το ίδιο επίπεδο ενδιαφέροντος για τις φρεγάτες και τα ναυτικούς πυραύλους κρουζ.
Ένα (σημαντικό) ζήτημα παραμένει η χρηματοδότηση του σχεδίου προμήθειας. Ωστόσο, η Naval Group εργάζεται για το θέμα αυτό με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Όπως ανέφερε προηγουμένως το Naval News, η ελληνική πλευρά προχώρησε σε LOI στις αρχές Ιουνίου, έτσι ώστε η γαλλική πλευρά να μπορέσει να αρχίσει επίσημα να ερευνά και να εργάζεται για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της χρηματοδότησης.
Ο Mourre εξήγησε ότι η ανάγκη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού είναι καθαρά για φρεγάτες πολλαπλών αποστολών, αλλά ένας αποφασιστικός παράγοντας είναι ο ναυτικός πύραυλος κρουζ όπου η Γαλλία προτείνει τον NCM.
Η εισαγωγή του NCM στο Πολεμικό Ναυτικό θα παρείχε αυξημένες ικανότητες αποτροπής και για χτυπήματα βαθιά στην ενδοχώρα, κάτι που φαίνεται να ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα, σημειώνει ο Mourre. Ως εκ τούτου, τα πλοία αυτά θεωρούνται στρατηγικό asset στη δομή της ελληνικής αμυντικής δύναμης.