ΑFΡ |
Οι ελληνικές αρχές επέσυραν την οργή μιας τουρκικής [έτσι αναφέρεται στο άρθρο] μουσουλμανικής κοινότητας που ζει στα νησιά της Κω και της Ρόδου, αφού ενέκριναν την πώληση γης της κοινότητας χωρίς άδεια.
Παρουσίαση Freepen.gr
Μια τοπική αρχή που επιβλέπει τη γη, η οποία ανήκει στο Ισλαμικό Ίδρυμα της Κω, ενέκρινε την πώληση 34 στρεμμάτων για 181.000 ευρώ (περίπου 204.000 δολάρια) σε εταιρεία τουρισμού. Για να κατευνάσει την κριτική, η αρχή δικαιολόγησε την πώληση καλύπτοντας τα τέλη αποκατάστασης πέντε τζαμιών στην Κω σε αντάλλαγμα.
Οι τουρκικοί [έτσι αναφέρεται στο άρθρο] μουσουλμανικοί σύλλογοι στην Κω και στη Ρόδο αναφέρουν ότι οι "μη ρυθμιζόμενες" πωλήσεις από τη διοίκηση των ιδρυμάτων που έχουν διοριστεί από τις ελληνικές αρχές τους ενοχλούν. Ο κ. Kadri Memis, πρόεδρος του Μουσουλμανικού Συλλόγου Εκπαίδευσης και Πολιτισμού Κω, δήλωσε ότι τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την πώληση της γης και είπε ότι το ίδρυμα «αναγκάστηκε» να πουλήσει τα εδάφη. "Πρέπει να παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες του ελληνικού κράτους, αλλά οι μουσουλμάνοι της Κω αντιτίθενται σε αυτό", δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu (AA). Είπε ότι τα τέλη αποκατάστασης που δόθηκαν ως δικαιολογία για την πώληση θα μπορούσαν "να καλυφθούν πολύ από άλλες χώρες όπως η Τουρκία ή η Ελλάδα που θα μπορούσαν να διαθέσουν έναν ποσό για την αποκατάσταση". "Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποκαταστήσουν τα τζαμιά. Δε θέλαμε ποτέ να πωληθεί η γη", είπε.
Η Ελλάδα φιλοξενεί μια μικρή τουρκική [έτσι αναφέρεται στο άρθρο] κοινότητα συγκεντρωμένη στην περιοχή της Δυτικής Θράκης, ενώ ένας μικρότερος αριθμός Τούρκων, οι ρίζες των οποίων χρονολογούνται από την οθωμανική εποχή, κατοικούν στα ελληνικά νησιά διασκορπισμένα σε όλο το Αιγαίο κοντά στις τουρκικές ακτές. Ανεπίσημοι αριθμοί δείχνουν ότι περίπου 9.000 Τούρκοι ζουν στα νησιά της Ρόδου και της Κω.
Ο Memis αναφέρει ότι περισσότερα από 70 ακίνητα, κυρίως γη, τα οποία ανήκουν στο ίδρυμα, είτε πωλήθηκαν είτε μεταβιβάστηκαν σε δήμους, αναφέροντας ότι τα περισσότερα μετατράπηκαν σε πάρκα, χώρους στάθμευσης και νεκροταφεία.
Οι πωλήσεις ακινήτων δεν είναι η μόνη καταγγελία των τούρκων [έτσι αναφέρεται στο άρθρο] μουσουλμάνων. Ο Μέμις υποστηρίζει ότι η αποκατάσταση των δύο τζαμιών, τα οποία υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές σε σεισμό το 2017, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. "Είχαμε μόνο δύο λειτουργικά τζαμιά, τα Defterdar και Germe, το Defterdar παραμένει εν μέρει καταρρέον, ενώ το Germe έχει ελάχιστες ζημιές. Ξέρουμε πως υπάρχουν σχέδια για αποκατάσταση αλλά οι αρχές συνεχίζουν να την καθυστερούν», είπε. Οι πωλήσεις ακινήτων που ανήκουν στα ιδρύματα είναι ένα από τα ακανθώδη θέματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Η Άγκυρα και η τουρκική [έτσι αναφέρεται στο άρθρο] κοινότητα στην Ελλάδα διαμαρτύρονται για την κακομεταχείριση των Τούρκων από τις αρχές, ιδιαίτερα όσον αφορά τις θρησκευτικές ελευθερίες. Συγκεκριμένα, η εκλογή μουφτήδων ή μουσουλμάνων κληρικών για την κοινότητα έχει προκαλέσει αντιπαράθεση λόγω της άρνησης της Αθήνας να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους μουφτήδες.
Ας είμαστε προσεκτικοί με αυτά τα δημοσιεύματα που μάλιστα παρουσιάζονται στις αγγλικές εκδόσεις των τουρκικών ιστοσελίδων διότι περνούν μια εικόνα στο εξωτερικό και τη διεθνή κοινή γνώμη ενώ ενδεχομένως θα έπρεπε να υπάρχει ένας απαντητικός μηχανισμός. Μετρήστε μόνο πόσες φορές αναφέρεται στο κείμενο ο όρος "τουρκικός" στο παραπάνω κείμενο όταν με τη Συνθήκη της Λωζάνης δεν υπάρχει τίποτε τουρκικό και κανένας Τούρκος στην Ελλάδα.