Το σχέδιο του Εθνικού Πλοίου της Τουρκίας, γνωστό και ως MİLGEM, συνεχίζεται με επιτυχία. Η πρώτη φάση του έργου, η οποία θα υλοποιηθεί σε τρεις ξεχωριστές φάσεις, αποτελείται από 4 κορβέττες κλάσης ADA, η δεύτερη φάση αποτελείται από 4 φρεγάτες κλάσης STACK και η τρίτη φάση αποτελείται από 7 αντιτορπιλικά αεράμυνας TF-2000.
Παρουσίαση Freepen.gr
Τα πρώτα τρία πλοία από τις κορβέττες ADA που αποτελούν την πρώτη φάση, το TCG HEYBELİDA (F-511), το TCG BÜYÜKADA (F-512) και το TCG BURGAZADA (F-514) είναι ήδη στη διάθεση του Πολεμικού Ναυτικού. Το τελευταίο πλοίο της πρώτης φάσης, το TCG KINALIADA (F-514), θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό τον Σεπτέμβριο του 2019, ολοκληρώνοντας έτσι στην πρώτη φάση του έργου MİLGEM.
Το πρώτο πλοίο της δεύτερης φάσης, η φρεγάτα TCG İSTANBUL (F-515), βρίσκεται επί του παρόντος υπό κατασκευή στα Ναυπηγεία της Κωνσταντινούπολης με το ποσοστό της εγχώριας συμμετοχής να αγγίζει το 70% στην κατασκευή του πλοίου.. Μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί το ποσοστό κατοικίας 70%.
Με κάθε πλοίο που παράγεται στο πλαίσιο του έργου MİLGEM, ο συντελεστής εθνικότητας στην κατασκευή του πλοίου αυξάνεται λόγω της ανάπτυξης των τοπικών ισοδύναμων των συστημάτων μάχης που χρησιμοποιούνται στο πλοίο, κάτι που είχαμε επισημάνει πριν από αρκετούς μήνες στη Freepen σε παρουσίαση έτερου τουρκικού άρθρου.
ATMACA
Για παράδειγμα, τα δύο πρώτα πλοία χρησιμοποιούν το σύστημα αντίμετρων για τορπίλες, το Sea Sentor Torpedo που αναπτύχθηκε από την Ultra Electronics με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα δύο τελευταία πλοία TCG BURGAZADA και TCG KINALIADA χρησιμοποιούν το σύστημα αντιστάθμισης Torpedo HIZIR που αναπτύχθηκε από την ASELSAN. Παράλληλα με το έργο MİLGEM, διεξάγονται επί του παρόντος εργασίες για τη χρήση τουρκικών οπλικών συστημάτων επί των πλοίων. Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι στιγμής το σύστημα πυραύλων ATMACA Gemisavar της Roketsan και το ASELSAN GÖKDENİZ Near Air Defense System (YHSS) αναπτύχθηκαν με επιτυχία. Το ATMACA (220 χλμ.) θα αντικαταστήσει το πυροβόλο Gemisavar και το GÖKDENİZ, το οποίο είναι μία από τις κύριες δυνάμεις κρούσης του τουρκικού ναυτικού, το σύστημα Phalanx CIWS που παράγεται από τις ΗΠΑ και το επίσης αμερικάνικο HARPOON BLOCK-II (140 χλμ.). Εκτός αυτών, συνεχίζονται οι αναπτυξιακές δραστηριότητες του Εθνικού Συστήματος Κατακόρυφης Παλμοποίησης (MDAS / VLS), του καθοδηγούμενου πυραύλου GEZGİN, του συστήματος ηλεκτρομαγνητικής εκτόξευσης SAPA και οι δραστηριότητες ανάπτυξης της βερέας τορπίλης AKYA.
TF-2000
Η τελική φάση του έργου MİLGEM αποσκοπεί στην παραγωγή 7 αντιτορπιλικών αεράμυνας TF-2000 (HSHM). Το TFA θα είναι το πρώτο πολεμικό πλοίο κατηγορίας καταδρομικών της Τουρκίας - 2000 HSHM. θα χρησιμοποιήσει τη θάλασσα ως ασπίδα για την ανίχνευση και καταστροφή βλήματος μικρού, μεσαίου και μεγάλου ύψους μικρού, μέσου και μεγάλου βεληνεκούς και βαλλιστικών πυραύλων. Σε αυτό το πλαίσιο, το SİPER ή το HİSAR-U, αμυντικό βλήμα μεγάλου ύψους, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, προορίζεται να χρησιμοποιηθεί με τρόπο που μπορεί να εκτοξευθεί από το Εθνικό Σύστημα Κάθετων Εκτοξευτών (MDAS), το οποίο θα βρίσκεται εγκατεστημένο στο αντιτορπιλικό TF-2000 HSHM, το οποίο προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία έως το 2027.
Το σύστημα αεροπορικής άμυνας χαμηλού υψομέτρου HISAR, το οποίο επί του παρόντος δοκιμάζεται και σχεδιάζεται να συμπεριληφθεί στο οπλοστάσιο από το 2021 και το HISAR-U, το οποίο είναι συνέχιση του συστήματος αεροπορικής άμυνας του μέσου υψόμετρου HİSAR-O, προβλέπεται να διαθέτουν ενεργό ανιχνευτή ραντάρ (RF) και ανιχνευτή υπέρυθρων ακτίνων (IIR), που να έχει εύρος 100 km + και να χρησιμοποιεί διπλό παλμικό κινητήρα που παρέχει μέγιστη απόδοση κατά τη διάρκεια της κάθετης βολής. Εκτιμάται ότι το HISAR-U θα εισέλθει στο οπλοστάσιο το 2025.
Επιπλέον, οι πυραύλοι αεροπορικής άμυνας HİSAR-A και HİSAR-O σχεδιάζονται να χρησιμοποιηθούν στα εθνικά πολεμικά σκάφη μας με τρόπο που να μπορεί να εκτοξευθεί από το σύστημα κάθετης εκτόξευσης.
Και το ερώτημα μετά από όλα αυτά είναι ένα, ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ;