Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γνωστική λειτουργία, να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, να «απορρυθμίσει» τις ορμόνες και, σύμφωνα με νέα μελέτη, να ευθύνεται για τις κακές διατροφές συνήθειες.
Αναδημοσίευση από: onmed.gr
Η έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Διατροφή διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνταν λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα κατανάλωναν λιγότερες βασικές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών A, D και B1, του μαγνησίου, του ασβεστίου, του ψευδαργύρου και του φωσφόρου.
Ο οργανισμός δεν μπορεί να δημιουργήσει τα περισσότερα από αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά, για αυτό πρέπει να προσλαμβάνονται από τα τρόφιμα. Για παράδειγμα, το φυλλικό οξύ, το οποίο είναι κρίσιμο για την αναγέννηση του DNA βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα σκούρα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα άτομα με σύντομη διάρκεια ύπνου θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη βελτίωση της πρόσληψης αυτών των θρεπτικών συστατικών μέσω της διατροφής και των συμπληρωμάτων», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Chioma Ikonte.
Είναι σημαντικό λοιπόν να παρακολουθήσετε πόσες ώρες κοιμάστε καθημερινά, σημειώνοντας εάν ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, μπορείτε να δοκιμάσετε διαμορφώσετε κατάλληλα τον χώρο σας και να κάνετε μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωή προκειμένου να καταπολεμήσετε τις αϋπνίες.
Ξεκινήστε από τη διατροφή, η οποία σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου. Το μόνο πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε εάν έχετε έλλειψη σε βασικές βιταμίνες ή μέταλλα, κάτι που μπορεί να γίνει με μία απλή εξέταση αίματος.
Πηγή: mindbodygreen.com