Άμεση ήταν η αντίδραση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στην ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι σκοπεύει να προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση σε μείωση της έκπτωσης στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση ζητούν να διατηρηθεί το προνομιακό για τους ίδιους καθεστώς. Δεν αντιλαμβάνονται ότι άλλοι που δεν έχουν δουλειά, πληρώνουν το ρεύμα το οποίο αυτοί απολαμβάνουν σε πολύ χαμηλότερες τιμές και ενώ διαθέτουν εργασία.
Η ΓΕΝΟΠ αναφέρει αναλυτικά τα εξής:
«Δυστυχώς η κυβέρνηση προχωρά με βήματα που «λοξοκοιτάνε» προς τον κοινωνικό αυτοματισμό!
Η απόφασή της (του αρμόδιου υπουργείου εν προκειμένω) να καταργήσει την έκπτωση που δικαιούνται (μέσω ΕΣΣΕ) οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στον Όμιλο ΔΕΗ είναι πρωτοφανής. Ακόμα και η χούντα δεν κατάργησε μεμονωμένα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εν ισχύ!
Παράλληλα, με την κίνηση του ο κ. Χατζηδάκης αποδεικνύεται ασυνεπής για όσα δημοσίως δεσμεύτηκε («διάλογος και όχι αιφνιδιασμοί» ) πριν από έναν μήνα μετά την συνάντησή του με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Περιμέναμε και ελπίζαμε πως για μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να είχε προηγηθεί συνάντηση τόσο με τον κύριο υπουργό -άλλωστε εκκρεμεί, μετά την πρώτη, μια νέα συνάντηση μαζί του- όσο και με το νέο πρόεδρο της εταιρίας .
Θα θέλαμε πάντως να υπενθυμίσουμε στον κύριο υπουργό ότι οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ έχουν υποστεί μειώσεις -λόγω των μνημονιακών «ρυθμίσεων» – που αθροιστικά ξεπερνούν τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ (από το 2010 έως σήμερα), σε ποσοστό δηλαδή που φθάνει στο 55%!
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη «παροχή σε είδος» είναι προϊόν διαβούλευσης , αποτελεί διάταξη ΕΣΣΕ του 1991 και φορολογείται στην ανώτερη κλίμακα. Συνεπώς η κατάργησή της συνιστά ευθεία μείωση μισθού!
Όσο για τα δήθεν «προνόμια» των εργαζομένων στον Όμιλο ΔΕΗ, το μεγαλύτερο προνόμιο των εργαζομένων είναι τα εκατοντάδες εργατικά δυστυχήματα.
Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ πιστεύει ότι η κίνηση της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι επικίνδυνη καθώς ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό, «στοχοποιεί» εργαζομένους και είναι κραυγαλέος λαϊκισμός».