Engin_Akyurt / pixabay |
Freepen.gr - Η Κωνσταντινούπολη δεν είναι προετοιμασμένη για αυτό που οι εμπειρογνώμονες καλούν έναν αναπόφευκτο σεισμό που θα χτυπήσει την τουρκική μητρόπολη των 16 εκατομμυρίων, ανέφερε ο γερμανικός τηλεοπτικός σταθμός Deutsche Welle.
Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα ισχυρού σεισμού που θα χτυπήσει κάτω από τη Θάλασσα του Μαρμαρά στις ακτές της Κωνσταντινούπολης, ανέφερε ο Μάρκο Μπόνχοφ, ένας σεισμολόγος στο Γερμανικό Κέντρο Ερευνών Γεωεπιστημών στο Πότσνταμ.
«Θα υπάρξει σεισμός και κάθε μέρα ο κίνδυνος ενός γιγάντιου ταρακουνήματος που θα κλονίσει την Κωνσταντινούπολη αυξάνεται», είπε ο Μπόνχοφ. "Το ερώτημα δεν είναι αν θα υπάρξει σεισμός, αλλά το πότε".
Μια δόνηση των τεκτονικών πλακών κάτω από τη Θάλασσα του Μαρμαρά στις ακτές της Κωνσταντινούπολης, που θα μπορούσε να προκαλέσει σύντομα έναν τεράστιο σεισμό έως 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με επιστήμονες τον ιστοχώρο Phys.org τον περασμένο μήνα.
Η Τουρκία το Σάββατο εορτάζει την 20η επέτειο από την τελευταία φορά που ένας σεισμός αυτού του μεγέθους έπληξε τη χώρα.
Οι επικριτές αναφέρουν ότι η προετοιμασία για ένα μεγάλο σεισμό παραμένει εντελώς ανεπαρκής παρά τις αυστηρότερες ρυθμίσεις. Τα χαλαρά πρότυπα κατασκευής σε ολόκληρη τη χώρα εκτός από την κακή προετοιμασία των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης παραμένουν πηγές σοβαρής ανησυχίας.
Η Κωνσταντινούπολη φιλοξενεί περίπου 1.6 εκατομμύρια κτίρια, τα μισά από τα οποία κατασκευάστηκαν παράνομα και χωρίς την κατάλληλη τεχνική επίβλεψη, ανέφερε το Επιμελητήριο Σχεδιαστων της πόλης.
Ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη θα μπορούσε να σκοτώσει περίπου 30.000 ανθρώπους, ενώ θα τραυμάτιζε 50.000 άλλους, καταστρέφοντας 44.800 κτίρια και αφήνοντας άστεγους 2.6 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του AFAD (Οργανισμός καταστροφών κι εκτάκτων αναγκών).
Η Ένωση Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων αυξάνει τον αριθμό εκείνων που θα μπορούσαν να σκοτωθούν σε 140.000 έως 600.000 με περισσότερα από 1 εκατομμύριο οικογένειες να μείνουν άστεγες.
Η Deutsche Welle επεσήμανε ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται πίσω από την κατασκευαστική έκρηξη της Κωνσταντινούπολης, η κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας κατά τη διάρκεια των 17 ετών της διακυβέρνησης Ερντογάν, είναι προσκείμενες στην κυβέρνηση.
Η Ένωση Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων κατηγόρησε την κυβέρνηση πως είχε εγκαταλείψει την αντισεισμική προετοιμασία στο όνομα του κέρδους.
"Το έργ ο«αστικής ανανέωσης» εξελίχθηκε από την αναγκαιότητα επανασχεδιασμού των πόλεων και δημιουργίας νέων αντισεισμικών κτιρίων σε ένα μέσο για την κυβέρνηση να αυξήσει τον πλούτο της με επιχειρηματικούς συμμάχους», δήλωσε η Ενωση σε ανακοίνωση για τα 20 χρόνια από το σεισμό της Νικομήδειας.