un-perfekt / pixabay |
Η Δανία αντιμετώπισε 10 βομβιστικές επιθέσεις από το Φεβρουάριο. Το τελευταίο συμβάν έλαβε χώρα στις 27 Αυγούστου σε ένα συγκρότημα κατοικιών, το Gersager, στην περιοχή Greve, πολύ κοντά στην Κοπεγχάγη. Κανείς δεν τραυματίστηκε, αλλά το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές. Φέτος, η σουηδική πόλη του Malmö έχει βιώσει 19 βομβιστικές επιθέσειςς. Ένα editorial της 16ης Αυγούστου στη δανική εφημερίδα Berlingske Tidende σημείωνε:
Gatestoneinstitute.org - Judith Bergman
Απόδοση Freepen.gr
"Κανείς δεν επιθυμεί σουηδικές συνθήκες όπου οι πυροβολισμοί και οι βομβιστικές επιθέσεις έχουν φθάσει σε ακραίο βαθμό. Εκτός από τις συγκρούσεις στο περιβάλλον των συμμοριών, υπήρξαν βομβιστικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων καθώς και δικαστηρίων, ενός δημαρχείου και της σουηδικής φορολογικής υπηρεσίας στο Malmö τα τελευταία χρόνια"
Το κομμάτι δημοσιεύθηκε αφού η δανική φορολογική αρχή στην Κοπεγχάγη δέχθηκε βομβιστική επίθεση στις 6 Αυγούστου, καταστρέφοντας την πρόσοψή της. έενώ να άτομο τραυματίστηκε. Δύο Σουηδοί πολίτες κατηγορήθηκαν για την επίθεση. "Οι Σουηδοί ύποπτοι έχουν ονόματα που δείχνουν ότι έχουν διαφορετικό εθνοτικό υπόβαθρο από το σουηδικό, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για τα κίνητρα που μπορεί να τους οδήγησαν", έγραψε ο Berlingske.
Λίγες μέρες αργότερα, στις 10 Αυγούστου, η Κοπεγχάγη βίωσε έναν άλλο παρόμοιο συμβάν που προκάλεσε υλικές ζημιές, αυτή τη φορά εναντίον αστυνομικού τμήματος στο Nørrebro.
Λίγο μετά τις βομβιστικές επιθέσεις κατά της δανικής φορολογικής αρχής και του αστυνομικού τμήματος της Κοπεγχάγης, η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου. Η κυβέρνηση, ανέφερε πως θεωρεί τις βομβιστικές επιθέσεις "ως επίθεση στις αρχές μας και συνεπώς και στην κοινωνία μας". Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει τα σύνορα με τη Σουηδία. "Έχουμε μια πρόκληση, δεν πρέπει να είναι ο κανόνας ότι μπορείτε να ταξιδέψετε από τη Σουηδία στη Δανία και να τοποθετήσετε δυναμίτη στο κέντρο της Κοπεγχάγης". Τόνισε ότι τα σύνορα "έχουν πλήρη προσοχή και πρέπει να ενισχυθούν".
Ενώ τα κίνητρα πίσω από τις δανικές βομβιστικές επιθέσεις είναι προφανώς ασαφή, ο Σουηδός δημοσιογράφος, Joakim Palmkvist, ο οποίος παρακολουθεί την εξέλιξη του εγκλήματος στη Σουηδία, δήλωσε στο TV2 Nyheder ότι υπάρχουν ορισμένες ομοιότητες μεταξύ των βομβιστικών επιθέσεων στη Δανία και τη Σουηδία: ήταν οικιστικά συγκροτήματα, επιχειρήσεις ή εστιατόρια, η αστυνομία έχει επίσης στοχευθεί αρκετές φορές. Πιο πρόσφατα στοχεύθηκε το δημαρχείο στη Landskrona και χτυπήθηκε από μια μεγάλη έκρηξη. Σύμφωνα με τον Palmkvist, η σουηδική αστυνομία πιστεύει ότι αυτές οι βομβιστικές επιθέσεις οφείλονται κυρίως σε δύο κίνητρα: Εκβιασμός, όταν οι εγκληματίες θέλουν χρήματα ή υπηρεσίες από τα θύματα τους ή ως εκδίκηση εναντίον της αστυνομίας για δράση ενάντια στους εγκληματίες.
Η Σουηδία εξάγει όχι μόνο τις βομβιστικές επιθέσεις της στη Δανία. Το έγκλημα των συμμοριών, με τους πυροβολισμούς και τις δολοφονίες, έχει ταξιδέψει και στα σύνορα. Τον Ιούλιο, τρεις Σουηδοί συνελήφθησαν στη Στοκχόλμη για υποψία διπλής ανθρωποκτονίας δύο Σουηδών ανδρών στη δανέζικη πόλη Herlev στις 25 Ιουνίου: ένας σουηδός ηγέτης συμμορίας και ένας άλλος άνδρας είχαν σκοτωθεί. Οι δυο άντρες σκοτώθηκαν στη Δανία ως μέρος μιας σύγκρουσης μεταξύ των σουηδικών συμμοριών "Dödspatrullen" και της "Shottaz".
Αν και η δραματική κλιμάκωση έχει εισαχθεί από τη Σουηδία, η Δανία αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα με το έγκλημα, ειδικά εκείνο που διαπράττεται από τους άνδρες μετανάστες. Όπως αναφέρθηκε από την Berlingske Tidende τον Απρίλιο:
"Τα στοιχεία [από την έκθεση για το 2018 από την Στατιστική Υπηρεσία της Δανίας "Οι μετανάστες στη Δανία το 2018") δείχνουν ότι το 2017 το έγκλημα ήταν 60% υψηλότερο στους άνδρες μετανάστες και 234% υψηλότερα στους άνδρες μη δυτικής καταγωγής. Αν ληφθεί υπόψη, για παράδειγμα, ότι πολλοί από τους απογόνους είναι νέοι, και η Στατιστική Υπηρεσία της Δανίας το σημειώνει στην έκθεση, τα στοιχεία είναι 44% για τους μετανάστες και 145% για τους απογόνους, αντίστοιχα, τόσο ηλικίας όσο και εισοδήματος, μεταναστών και απογόνων από μη δυτικές χώρες, τα ποσοστά είναι 21% και 108%".
Όσον αφορά την εθνικότητα των εγκληματιών μεταναστών, η Berlingske Tidende ανέφερε:
"Στην κορυφή της λίστας υπάρχουν Λιβανέζοι που, όσον αφορά τους απογόνους τους, είναι σχεδόν τέσσερις φορές πιο εγκληματικοί από τους μέσους άνδρες, όταν οι αριθμοί προσαρμόζονται στην ηλικία. Ακολουθούν οι απόγονοι από τη Σομαλία, το Μαρόκο και τη Συρία.Ο δείκτης βίας είναι 351 για απογόνους από μη δυτικές χώρες και είναι 3,5 φορές πιο βίαιος από τον πληθυσμό στο σύνολό του".
Στις 25 Αυγούστου, μια 31χρονη γυναίκα, η Καρολίνα Χακίμ, πυροβολήθηκε στο φως της ημέρας στο Ribersborg, μια ειρηνική και σχετικά εύπορη περιοχή του Malmö. Η δολοφονία έστειλε κύματα σοκ μέσω της Σουηδίας, κυρίως επειδή η γυναίκα κρατούσε το νεογέννητο μωρό της στην αγκαλιά της. Ο άντρας που συνοδεύει τη γυναίκα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πατέρας του παιδιού της, αναφέρεται στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης ότι συμμετείχε σε μια θεαματική ληστεία στη Δανία το 2008, για την οποία καταδικάστηκε σε οκταετή φυλάκιση.
Μόλις δυο μέρες αργότερα, μία 18χρονη γυναίκα πυροβολήθηκε σε ένα διαμέρισμα στη Στοκχόλμη.
Η Δανία εξακολουθεί να απέχει αρκετά από το να έχει φτάσει στο είδος της επιδημίας εγκληματικότητας που μαστίζει τη Σουηδία. Ωστόσο, δεδομένης της εγγύτητας των δύο χωρών, των ανοιχτώνσυνόρων και της προφανούςς ελεύθερης ροής εγκληματιών πέρα από τα σύνορα - για να μην αναφέρουμε το επίπεδο του δικού μας εγκλήματος στη Δανία - φαίνεται ότι ελάχιστη πιθανότητα υπάρχε να σταματήσει η κατάσταση στη Δανία από το να ξεφύγει από τον έλεγχο και να γίνει όλο και περισσότερο σαν τη Σουηδία.