Κυβέρνηση εξαμήνου… Η παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πυροδότησε κύμα λαϊκής αντίδρασης, παρ΄ ότι δεν έχουν συμπληρωθεί 70 ημέρες από την μεγάλη εκλογική νίκη της ΝΔ στις 7 Ιουλίου 2019. Μια νίκη που ανάδειξε αυτοδύναμη τη ΝΔ μετά από μια 10ετία συμμαχικών κυβερνήσεων.
Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου
Ωστόσο, ο ελληνικός λαός ήδη έχει αντιληφθεί διγλωσσία του κόμματος της ΝΔ και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε μείζονα εθνικά θέματα. Αφού άλλα έλεγαν προεκλογικά κι άλλα πράττουν μετεκλογικά.
Κύριε Πρωθυπουργέ, ή ο γιαλός είναι στραβός ή στραβά αρμενίζετε…
Ενημερωνόμαστε λοιπόν από το Pronews.gr:
«Μεγάλη - και εντυπωσιακή για το μικρό χρονικό διάστημα που βρίσκεται στην εξουσία - δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά, το μεταναστευτικό και το Σκοπιανό καταγράφει μία - κατά τα άλλα θετική για την κυβέρνηση - δημοσκόπηση της Metron Analysis για την τηλεόραση του ALPHA.
Έτσι ενώ στις λοιπές κατηγορίες (οικονομία, κλπ) υπερτερεί σαφώς η κυβέρνηση στις τρεις προαναφερθείσες κατηγορίες, ηττάται κατά κράτος με ποσοστά δυσαρέσκειας άνω του 60%, με θετικές γνώμες περί το 25-30% μόλις (το λοιπό ποσοστό είναι Δεν ξέρω/Δεν απαντώ), σε ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό, “μεταναστευτικό”, αφού άλλα είχε υποσχεθεί και άλλα κάνει.
Μάλιστα το μεταναστευτικό είναι τρίτο στην ατζέντα ενδιαφέροντος των πολιτών (ουσιαστικά δεύτερο, αφού η ανεργία που είναι η δεύτερη θέση, αφορά την οικονομία που είναι στην πρώτη θέση).
Το εντυπωσιακό είναι ότι βρισκόμαστε μόλις στον τρίτο μήνα της κυβέρνησης, αλλά φαίνεται ότι οι πολίτες έχουν δυσαρεστηθεί, πρώτον από την μη αντίδραση της κυβέρνησης στο Σκοπιανό και την πλήρη αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών, μια συμφωνία που ουσιαστικά οδήγησε στην ήττα την προηγούμενη κυβέρνηση, δεύτερον από την αδυναμία να αντιμετωπίσει με πράξεις την τουρκική επιθετικότητα και τρίτον την παταγώδη αποτυχία ανάσχεσης των ροών αλλοδαπών παράνομων μεταναστών.
Ακόμα πιο εντυπωσιακή γίνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια στις τρεις παραπάνω κατηγορίες, καθώς στο γενικό ερώτημα “Προς ποια κατεύθυνση κινείται η χώρα”, το 61% δηλώνει προς τη σωστή, το 27% προς τη λάθος, ενώ το 4% ούτε προς τη σωστή, ούτε προς τη λάθος. Δηλαδή η γενική εντύπωση είναι πολύ θετική, αλλά στα θέματα ασφάλειας, εσωτερικής και εξωτερικής οι πολίτες θεωρούν ότι ήδη έχει αποτύχει. Τυχαίο; Κάθε άλλο. Η επιτυχία ή η αποτυχία της, δεν θα κριθεί τελικά από την οικονομία, που έτσι ή αλλιώς είναι στον “αυτόματο” (για να πετύχουν τις φοροελαφρύνσεις και την έγκρισή τους από τους δανειστές πωλούν το 30% του αερολιμένα “Ελευθέριος Βενιζέλος” και κάποιος θα πρέπει να απαντήσει όταν τελειώσουν τα “ασημικά”, τι θα πουλήσουν).
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κριθεί από την τροπή που θα πάρει η κρίση με τη Τουρκία και την τελική κατάληξη του ζητήματος των κοιτασμάτων.
Αυτό είναι το μείζον εθνικό ζήτημα που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας μας και την θέση της σε αυτή την γωνιά του κόσμου. Και οι πολίτες κρίνουν ήδη ότι “Δεν τα καταφέρνει καλά”.
Και η πραγματική κρίση δεν έχει καν ξεκινήσει. Ούτε στα ελληνοτουρκικά, ούτε στο “μεταναστευτικό”».
Ο Νίκος Δένδιας δεν είναι υπουργός σας κ. Μητσοτάκη;
Πριν από 3-4 ημέρες ο ΥΠΕΞ της κυβερνήσεως Νίκος Δένδιας, δήλωσε εντελώς ανερυθρίαστα για την προδοτική διμερή Συμφωνία των Πρεσπών:
«Είναι επιζήμια, όχι όμως προδοτική. Δεν πρόκειται να αποδώσω τον τίτλο του προδότη στη χώρα, εγώ σε κανέναν. Με εξαιρέσεις, για να είμαστε και ειλικρινείς. Αλλά εν πάση περιπτώσει σε αυτή τη συγκυρία το να μιλάμε για προδοσία, δεν νομίζω ότι είναι σωστό. Έχουμε ακούσει εμείς από το ΣΥΡΙΖΑ τέτοια, την εποχή των μνημονίων. “Προδότες – δοσίλογους” μας λέγανε. “Γερμανοτσολιάδες” μας λέγανε.. Αυτά γίνονται στο πλαίσιο ενός πολιτικού λόγου οξύτατου. Κατά την άποψή μου, όχι παραδεκτού, αλλά δεν χρειάζεται κανείς ούτε να τα υιοθετεί ούτε να τα διατηρεί ως πολιτική παρακαταθήκη».
Δηλώσεις εκ διαμέτρου αντίθετες με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ, αλλά και των θέσεων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετεκλογικά.
Έτσι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ έγινε μαντάρα και στα γραφεί της ΝΔ στην Πειραιώς δεν πίστευαν στα αυτιά τους.
Το γάντι όμως, των περίεργων – τουλάχιστον – δηλώσεων του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια, σήκωσε ο νεοεκλεγείς Βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter:
«Ο ΥΠΕΞ ορθώς ίσως αποφεύγει τον όρο “προδοσία” με την νομική έννοια του αρ. 143ΠΚ. Εντούτοις, εδώ έχουμε ηθικά μια συμφωνία απολύτως προδοτική της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού σε μια συγκυβέρνηση που ανέβηκε με εθνολαϊκιστικό λόγο και τελικά εκποίησε την μακεδονική ταυτότητα».
Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν και αποδεικνύουν τα όσα επανειλημμένως έχω γράψει κατά το παρελθόν. Πως δηλαδή, αυτή η κυβέρνηση θα είναι μικρής πνοής. Σήμερα θα κάνω την εκτίμηση, πως δεν θα κλείσει εξάμηνο.
Κυριάκος Μητσοτάκης εναντίον Αντώνη Σαμαρά…
Αφού οι εξελίξεις στη ΝΔ θα είναι ραγδαίες, μετά και την απροβλέπτων διαστάσεων κόντρα, που προέκυψε μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Βέβαια θα μου πείτε, πως αυτή η κόντρα μεταξύ του Σαμαρά και των Μητσοτάκηδων (είτε φέρει το όνομα Κωνσταντίνος, είτε Ντόρα, είτε Κυριάκος) κρατάει χρόνια. Θα σας απαντήσω, πως πέρασε και ήπια στάδια, έστω φαινομενικά.
Αλλά σήμερα, η κόντρα αυτή προβλέπεται ότι θα είναι ανεξέλεγκτη.
Από τη στιγμή, που ο Γιώργος Τράγκας (και γνωρίζει τι λέει και γιατί τα λέει ή γιατί του “επιτρέπουν” να τα λέει) κατονομάζει ευθέως, ότι ο Κυριάκος “πρόδωσε” τον Αντώνη. Προφανώς, στο ζήτημα της αντιπροεδρίας της νέας ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανατέθηκε στον κ. Μαργαρίτη Σχοινά, όπως άλλωστε ανακοίνωσε πρόσφατα η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν.
Αλλά ενδεχομένως και στην ανάληψη, της Προεδρίας της Δημοκρατίας (αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στο άρθρο μου της Κυριακής), η οποία επ΄ ουδενί θα δοθεί στον Αντώνη Σαμαρά.
Πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς, όπως λέγει το δικό μας ρεπορτάζ, γνώριζε πως σύντομα θα επέλθει οριστική ρήξη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γιατί είναι παλιά καραβάνα στην πολιτική σκηνή. Και δεν θα κάτσει “ήσυχο παιδί”.
Θα σας θυμίσω, ότι όταν μίλησε στην Βουλή των Ελλήνων την ημέρα ψηφίσεως της προδοτικής Συμφωνίας των Πρεσπών, ήταν λάβρος υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας. Συμμετείχε δε στα πανεθνικά συλλαλητήρια, όπως το σύνολο του ελληνικού λαού.
Αλλά προφανώς, είναι επιλογή του να μην είναι ένα “ήσυχο παιδί”. Δεν θα κάτσει στα βορεινά της Βουλής, όπως ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, άοσμος, άγευστος, άλαλος, αόρατος.
Προς τούτο, φρόντισε να εκλέξει “αρεστούς” του σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Ελλάδος. Σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, οι μισοί είναι “Σαμαρικοί”. Ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε.
To ρεπορτάζ μας λέγει, ότι σε αυτήν την σφοδρή διαμάχη, την τελευταία λέξη θα την πει ο Αντώνης Σαμαράς. Με τις “μηχανές” ήδη ανοικτές. Ευρισκόμενες στην προθέρμανση.
Ασέβεια του Έλληνα Πρωθυπουργού… Όμως ο Κινέζος;
Αλλά ο λαός μας βράζει από οργή κατά του Πρωθυπουργού μας, μετά και την ασεβή του – τουλάχιστον – ενέργεια στην ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου, στο πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολίνο και στη συνάντηση που είχε εκεί με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. Όπου στην απόδοση τιμών, κι ενώ ακουγόταν ο Εθνικός μας Ύμνος, εκείνος παρέμεινε καθιστός δίπλα στην επίσης καθιστή Άγκελα Μέρκελ. Στις δίδυμες καρέκλες, εφεύρημα της Γερμανίδας Καγκελαρίου, λόγω του πολύ σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει.
Σεβόμενος περισσότερο το πρόβλημα υγείας της Άγκελα Μέρκελ, από τον Εθνικό Ύμνο του Έθνους των Ελλήνων.
Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά, στην τελετή υποδοχής στο Πεκίνο της Άγκελα Μέρκελ από τον Κινέζο Πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ, επαναλήφθηκε το σκηνικό με τις δύο καρέκλες. Μέρκελ και Κεκιάνγκ ήταν καθιστοί την περισσότερη ώρα. Όταν, όμως, ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος της Κίνας, ξαφνικά ο Πρωθυπουργός της αχανούς χώρας της Ασίας πετάχτηκε από την καρέκλα του, ενώ η Μέρκελ παρέμεινε ακίνητη.
Κλείνοντας, να θυμίσουμε την φράση του Κικέρωνα (Ρωμαίος πολιτικός, ρήτορας, δικηγόρος και φιλόσοφος), στη δεύτερη ομιλία του κατά του Ρωμαίου κυβερνήτη της Σικελίας, Gaius Verres, όπου είπε “o tempora o mores”.
Το οποίο μεταφράζεται: «Ω καιροί, ω ήθη».
Η συγκεκριμένη φράση χρησιμοποιείται σήμερα, για να γίνει κριτική ηθών και πράξεων του παρόντος, με τόνο ειρωνικό ή σαρκαστικό.