Ένας μέτριος σεισμός μεγέθους 5,8 προκάλεσε πανικό στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη, καθώς οι κάτοικοι έσπευσαν έξω για ασφάλεια, αλλά οι ειδικοί λένε ότι η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας με περίπου 16 εκατομμύρια κατοίκους, που βρίσκεται πάνω σε μεγάλη σεισμική γραμμή, θα υποστεί μεγάλες απώλειες ζωής και ιδιοκτησίας λόγω ανεπαρκώς κατασκευασμένων κτιρίων και έλλειψη σχεδίων διαχείρισης καταστροφών όταν χτυπήσει ο αναμενόμενος μεγάλος σεισμός.
Παρουσίαση Freepen.gr
Δεδομένου ότι ένας μεγάλος σεισμός των 7,4 Ρίχτερ έπληξε τον κοντινό Κόλπο της Νηκομήδειας το 1999, σκοτώνοντας 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.000 στην Κωνσταντινούπολη, η Τουρκία έχει γερά γνώση του γεγονότος ότι είναι μόνο θέμα χρόνου πριν η πόλη αντιμετωπίσει μεγάλη καταστροφή.
Η νομοθεσία που εγκρίθηκε μετά τον σεισμό του 1999 για την ενίσχυση των κτιρίων της Κωνσταντινούπολης συνέβαλε στην άνοδο της οικοδόμησης στην πόλη. Αλλά έχουν κατασκευαστεί τόσα πολλά από τα 470 σημεία συγκέντρωσης καταστροφών που εντοπίστηκαν μετά τον σεισμό του 1999, μόνο 77 έχουν επιβιώσει μέχρι τώρα, δήλωσε την Πέμπτη ο δήμαρχος της πόλης, κ. Ekrem İmamoğlu. Τα υπόλοιπα έχουν χτιστεί εκ νέου.
Σύμφωνα με μια εγκύκλιο που έστειλε το Γραφείο του Διοικητή της Κωνσταντινούπολης στους δήμους τον Φεβρουάριο, περίπου 400.000 κτίρια στην Κωνσταντινούπολη βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ σε εθνικό επίπεδο 6.7 εκατομμύρια κτίρια κατοικιών χρειάζονται εργασίες αποκατάστασης για να είναι έτοιμα για σεισμό. Το γραφείο του κυβερνήτη είπε ότι περίπου 30.000 κτίρια θα μπορούσαν να καταρρεύσουν σε ένα σεισμό.
Ο Ερντάλ Σαχάν, επικεφαλής του κλάδου της Κωνσταντινούπολης του Τμήματος Γεωφυσικών Μηχανικών, δήλωσε ότι τα τελευταία 20 χρόνια η Κωνσταντινούπολη δεν κατάφερε να προετοιμαστεί για σεισμό και ότι τα προβλήματα έχουν επιπλέον επιδεινωθεί από τον αυξανόμενο πληθυσμό και το μεγαλύτερο οικοδομικό απόθεμα.
"Εκείνη την εποχή ο πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης ήταν περίπου 10 εκατομμύρια. Σήμερα είναι κοντά στα 16 εκατομμύρια», δήλωσε ο Σαχάν, προσθέτοντας ότι ο πραγματικός πληθυσμός ήταν πιθανώς υψηλότερος λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταναστών που δεν κατοικούσαν στην πόλη.
"Ο αριθμός των κτιρίων που κινδυνεύουν, έχουν κατεδαφιστεί και ανακατασκευαστεί από τον σεισμό του 1999 είναι μόνο 50.000. Από 2.6 εκατομμύρια κτίρια, μόνο 50.000 έχουν μετατραπεί», δήλωσε ο Σαχάν.
Αλλά τα κτίρια αποτελούν μόνο ένα μέρος του προβλήματος αφού οι αρχές δεν κατάφεραν να προετοιμάσουν το λαό για μια πιθανή καταστροφή, δήλωσε ο Σαχάν.
"Κανείς δεν ξέρει τι να κάνει σε περίπτωση σεισμού. Δεν υπήρξε κατάρτιση ή σπουδές. Στον σεισμό του 1999, περίπου 10.000 άνθρωποι διασώθηκαν από μόνοι τους", δήλωσε ο Σαχάν "Εάν αυτοί οι άνθρωποι είχαν εκπαιδευτεί για καταστροφές, θα μπορούσαν να έχουν διασώσει πολλά περισσότερα άτομα".
Τα σχολεία έκλεισαν στην Πόλη την Πέμπτη και ο αντιπρόεδρος Fuat Oktay δήλωσε ότι οι αρχές είχαν λάβει ειδοποιήσεις ζημιών σε 55 από αυτά. Αλλά είπε ότι μόνο 14 σχολεία χρειάζονται λεπτομερείς έρευνες.
Ο Σαχάν δήλωσε ότι υπήρξε σύγχυση σχετικά με το τι συνιστούσε ένα σημείο συγκέντρωσης και ένα καταφύγιο καταστροφής. Αυτό έγινε εμφανές όταν ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη ότι υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες σημεία συγκέντρωσης στην Κωνσταντινούπολη.
"Τα 77 σημαίνει καταφύγια, δηλαδή χώρους όπου μπορούν να δημιουργηθούν σκηνές, ότι είναι χώροι κατάλληλοι για κινητά νοσοκομεία", δήλωσε ο Σαχάν. "Αυτό που ονομάζουν σημεία συγκέντρωσης είναι μικροί χώροι πράσινου. Στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, ο χώρος πρασίνου ανά κάτοικο είναι μεταξύ ενός και 1,5 τετραγωνικών μέτρων. Πού θα συγκεντρωθείτε;".
Στη διαχείριση των καταστροφών, οι πρώτες 72 ώρες μετά το σεισμό είναι κρίσιμες και η σωστή λειτουργία των δικτύων αποχέτευσης, ηλεκτρισμού και νερού είναι σημαντική. "Πιστεύετε ότι τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης θα λειτουργήσουν μετά από σεισμό που θα μετρά περισσότερο από 6 ή 7 Ρίχτερ; Πιστεύετε ότι θα υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια; Τα πάντα θα μπορούσαν να υποστούν βλάβη, υπάρχουν σχέδια για αυτό; "ρώτησε.
Σε άλλα μέρη του κόσμου, δημόσια κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις και σχολεία χρησιμοποιούνται ως καταφύγια μετά από σεισμούς. "Έχετε εμπιστοσύνη στα δημόσια κτίριά μας; Ποια από αυτά νομίζετε ότι είναι ισχυρά; Στην Κωνσταντινούπολη είπαν ότι είχαν αποκαταστήσει τα περισσότερα σχολεία. Ας υποθέσουμε ότι βρήκαμε καταφύγιο σε αυτά, θα λειτουργήσει η αποχέτευση, από πού προέρχονται τα ύδατα, τα τρόφιμα και ο ηλεκτρισμός; Έχουν αποθηκεύσει φαγητό σε αυτά τα κτίρια; Όχι, "είπε ο Σαχάν.
Η κυκλοφορία θα ήταν ένα άλλο πρόβλημα καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από την πόλη. «Όλοι μας ρωτούν πότε θα συμβεί ένας μεγάλος σεισμός. Ας πούμε ότι ανακοίνωσα ότι θα πραγματοποιηθεί στις 6 το πρωί. Ας πούμε ότι το ανήγγειλα δημοσίως. Θα διανύσουν αυτοί οι άνθρωποι ένα χιλιόμετρο με τα αυτοκίνητά τους; Δεν υπάρχουν σχέδια, ούτε προετοιμασίες για αυτό", δήλωσε ο Σαχάν.
Το σύστημα των μέσων μαζικής μεταφοράς είναι επίσης ένα πρόβλημα, καθώς δεν απαιτούνται επιθεωρήσεις, δήλωσε ο Σαχάν.
Ο Εσίν Κιόιμεν, του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι οι στατιστικές για τα κτίρια δεν είναι ακριβείς, ενώ ο σεισμός της Πέμπτης ενδέχεται να έχει επηρεάσει τα υπάρχοντα κτίρια.
"Μετά το σεισμό του 1999, τα συστήματα επικοινωνίας και μεταφοράς μας κατέρρευσαν. Σήμερα μετά από σεισμό 5.8, όλα τα τηλεφωνικά δίκτυα ήταν κλειδωμένα. Το σύστημα μεταφορών κατέρρευσε", δήλωσε ο Κιόιμεν.
"Η ίδια η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στην Τουρκία υπήρχαν περίπου 13 εκατομμύρια παράνομα κτίρια. Τα κτίρια αυτά συμπεριλήφθηκαν σε αμνηστία κατασκευής. Μια αμνηστία κατασκευής σε μια χώρα που βρίσκεται σε σεισμική ζώνη αποδεικνύει ότι οι αρχές δεν λαμβάνουν αυτά τα πράγματα σοβαρά. Λέμε καθημερινά ότι βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με το 1999" συμπληρώνει ο Κιόιμεν.