Wikicommons |
Freepen.gr - Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έχει αποχαρακτηρίσει μια σειρά από έγγραφα που σχετίζονται με σοβιετικό-ναζιστικό Σύμφωνο που υπογράφηκε πριν από 80 χρόνια, σύμφωνα για το οποίο οι ιστορικοί εκτιμούν πως άνοιξε το δρόμο για την έναρξη του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, αναφέρει το themoscowtimes.com.
Η Ναζιστική Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση υπέγραψαν το Σύμφωνο Molotov-Ribbentrop στις 23 Αυγούστου 1939. Ένα μυστικό πρωτόκολλο που συνόδευε τη συνθήκη μη επίθεσης ενώ χώριζε τα εδάφη της Πολωνίας, της Ρουμανίας, των βαλτικών εθνών και της Φινλανδίας σε γερμανική και σοβιετική "σφαίρα επιρροή", αφήνοντας τον δρόμο ανοιχτό για τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία.
Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι απελευθέρωσε τα έγγραφα "όχι με χρονολογική σειρά, αλλά με μια σειρά που θα επιτρέψει στους θεατές να αποκτήσουν την πληρέστερη εικόνα" για το τι οδήγησε στο Σύμφωνο.
Τόνισε μια αποστολή 31 σελίδων από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του Κόκκινου Στρατού, Μπόρις Σαπόσνικοφ, ως ένα βασικό έγγραφο που "φωτίζει εντελώς τις παραδοσιακές έννοιες του γιατί υπογράφηκε το Σύμφωνο Molotov-Ribbentrop".
«Η Σοβιετική Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη να πολεμήσει σε δύο μέτωπα: στη Δύση ενάντια στη Γερμανία και την Πολωνία και εν μέρει εναντίον της Ιταλίας με την πιθανή ένταξη των μεθοριακών κρατών και στην Ανατολή ενάντια στην Ιαπωνία», αναφέρει η αποστολή του 1938.
Ο Shaposhnikov προειδοποίησε ότι η Γερμανία και η Πολωνία θα μπορούσαν να αναπτύξουν δεκάδες τμήματα πεζικού και χιλιάδες πεδία αρμάτων μάχης και αεροπλάνων σε μια περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας.
Ο Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν υπεραμύνθηκε του Συμφώνου Molotov-Ribbentrop μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία το 2014, αποκαλώντας το ως την ανταπόκριση της Μόσχας στην απομόνωσή της και την αδιαφορία των ειρηνευτικών της προσπαθειών από τα δυτικά έθνη.
Οι ιστορικοί έχουν διαιρεθεί για τον αντίκτυπο των επιστολών του Shaposhnikov του 1938. Ο Αλέξανδρος Dyukov της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών το χαρακτήρισε ως βασική συμβολή στη μελέτη της στρατιωτικής ιστορίας, ενώ ο Γερμανός Ιστορικός Ινστιτούτο Μόσχας ερευνητής Σεργκέι Κουντσασόφ το απέρριψε ως μη ενημερωτικό.
"Είναι ενδιαφέρον μόνο από την άποψη του πώς η σοβιετική ηγεσία αντιλαμβανόταν τις συνθήκες την παραμονή του πολέμου", δήλωσε ο Kudryashov στον ιστοχώρο ειδήσεων του RBC.
Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η δημοσίευσή του για τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα «αποσκοπεί στην προστασία της ιστορικής αλήθειας και την αντιμετώπιση της παραποίησης της ιστορίας και των προσπαθειών αναθεώρησης των αποτελεσμάτων του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου».
Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ακραία καθεστώτα της εποχής, που οδήγησαν εκατομμύρια ανθρώπους στο θάνατο, μια χαρά συνεργάστηκαν και χώρισαν μεγάλο μέρος της Ευρώπης κατά τις παραμονές του Β' ΠΠ.