Οι περίπλοκες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους πρόσφυγες περιορίζονται στο ψητό, ήτοι τη χρηματοδότηση που έχει ζητήσει η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τις Βρυξέλλες.
Στρατής Μαζίδης
Σύμφωνα με μια πηγή που μίλησε στο Nordic Monitor του γνωστού δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, οι Τούρκοι διαπραγματευτές ζήτησαν 28 δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ σε αντάλλαγμα για τη διακοπή των μεταναστευτικών ως επί το πλείστον ροών στην Τουρκία. Ο Ερντογάν κρατά τους αλλοδαπούς, πολλοί εκ των οποίων μη Σύριοι που ήρθαν στην Τουρκία για να ξεκινήσουν ταξίδι στα κράτη μέλη της ΕΕ, ως δυνατό χαρτί για να εκβιάσει την ΕΕ για περισσότερα μετρητά.
Επισήμως, ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για την οικοδόμηση έργων μαζικής στέγασης για να εγκατασταθούν περίπου 2 εκατομμύρια Σύριοι στη βόρεια Συρία, όπου ο τουρκικός στρατός θέλει να δημιουργήσει μια ασφαλή ζώνη 20 μιλίων βαθιά στο έδαφος της Συρίας και να επεκταθεί σε όλη τη διαδρομή της μεθορίου έως τα ιρακινά σύνορα. Ωστόσο, πολλοί υποπτεύονται πως ο Ερντογάν επιδιώκει μια εισροή μετρητών για την ταραγμένη οικονομία του, καθώς και την σταθεροποίηση του καθεστώτος του.
Turkish public broadcaster TRT shared photos from Turkey’s draft plan for the construction project
Την περασμένη εβδομάδα ο τουρκικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός TRT αποκάλυψε ότι το σχέδιο του Ερντογάν για τη Β. Συρία θα κοστίσει περίπου 151 δισεκατομμύρια λίρες, ποσό που ισοδυναμεί με 24 δισεκατομμύρια ευρώ.
Κηδεία με ξένα κόλλυβα και στις δύο περιπτώσεις.
Κηδεία με ξένα κόλλυβα και στις δύο περιπτώσεις.
Αξίζει τέλος να υπενθυμίσουμε τις πρόσφατες δηλώσεις Τσαβούσογλου που εξέφραζαν δυσαρέσκεια για τη μέχρι τώρα πορεία της συνεργασίας με τις ΗΠΑ στη δημιουργία της λεγόμενης ασφαλούς ζώνης.