Τα δόντια γίνονται ευαίσθητα όταν φθείρεται το σμάλτο ή υποχωρούν τα ούλα αφήνοντας έκθετη την επιφάνεια που ονομάζεται οδοντίνη.
Αυτό το στρώμα της οδοντίνης αποτελείται από χιλιάδες μικροσκοπικούς σωλήνες που περικλείουν τα οδοντικά νεύρα και επιτρέπουν στο ζεστό, κρύο ή γλυκό να φτάσει στο νεύρο του δοντιού και να προκαλέσει οξύ πόνο.
Αν έχετε ευαίσθητα δόντια δείτε τι πρέπει να αποφεύγετε:
- Στοματικό διάλυμα: Τα οξέα που περιέχουν πολλά στοματικά διαλύματα φθείρουν τα δόντια και καταστρέφουν το σμάλτο. Συμβουλευθείτε τον οδοντίατρο, προκειμένου να επιλέξετε ένα διάλυμα που δεν θα επιδεινώσει το πρόβλημα.
- Τροφές: Οι ντομάτες, τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί φρούτων, περιέχουν οξέα βλαβερά για τα δόντια. Η οξύτητα μειώνεται αν τρώτε στη συνέχεια ένα κομμάτι τυρί ή πίνετε γάλα.
- Λεύκανση: Κάποια προϊόντα, όπως οι οδοντόκρεμες για λεύκανση των δοντιών, προκαλούν ευαισθησία. Τα συμπτώματα είναι γενικά προσωρινά και υποχωρούν όταν σταματάτε να χρησιμοποιείτε το συγκεκριμένο προϊόν.
- Σκληρό βούρτσισμα: Αντίθετα με αυτό που πιστεύουν πολλοί -ότι το σκληρό βούρτσισμα καθαρίζει καλύτερα τα δόντια-, οι σκληρές οδοντόβουρτσες προκαλούν υποχώρηση των ούλων και καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών.
Πηγή: health.com - Από: onmed.gr