Freepen.gr - Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM, στους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα, ο ΥΕΘΑ, Νίκος Παναγιωτόπουλος ρωτήθηκε σχετικά με την πιθανότητα απόκτησης από τη χώρα μας του μαχητικού F-35 [για το οποία πολλά έχουν ακουστεί ως προς το αν είναι αυτό το κατάλληλο επόμενο μαχητικό της Πολεμικής μας Αεροπορίας].
Ο κ. Παναγιωτόπουλος έθεσε δύο προϋποθέσεις αφού πρώτα ανάφερε δύο φορές το "κάποια στιγμή" και μια φορά το "κάποτε" όσον αφορά το χρονικό προσδιορισμό μιας τέτοιας κίνησης:
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πείτε μου σας παρακαλώ, σε ό,τι αφορά τους εξοπλισμούς, έχουμε όλοι εδώ και καιρό ανησυχία για το ενδεχόμενο να αποκτήσει η Τουρκία τα F-35. Φάνηκε το τελευταίο διάστημα ότι η όλη στάση του Ερντογάν στη διεθνή σκακιέρα ενόχλησε την Ουάσιγκτον με αποτέλεσμα να «παγώσει» αυτή η ιστορία για την Τουρκία. Υπάρχει ενδεχόμενο η χώρα μας, να το πω έτσι πεζοδρομιακά, λαϊκά, να κάνει «σφήνα» και να καταφέρει να μπει εκείνη στο πρόγραμμα των F-35; Και ρωτώ, διότι ξέρουμε όλοι ότι τα αεροπλάνα 5ης γενιάς δίνουν στρατηγικό πλεονέκτημα σε αυτή τη φάση.
Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάποια στιγμή, η χώρα μας ασφαλώς και θα μπει σε τροχιά απόκτησης αεροσκάφους 5ης γενιάς. Αυτό επιβάλλει η διαρκής προσπάθεια για την αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων της χώρας. Επομένως, κάποια στιγμή θα το αντιμετωπίσουμε κι αυτό το ενδεχόμενο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει θα έλεγα, μία ευνοϊκή συγκυρία κι ένα «παράθυρο» ευκαιρίας, ώστε η χώρα ενδεχομένως να δηλώσει την πρόθεσή της, όχι όμως να προχωρήσει αμέσως στην απόκτηση αυτού του αεροσκάφους.
Πολλά βήματα απομένουν να γίνουν ακόμα και θα προσπαθήσω να σας το εξηγήσω. Λόγω της απόκτησης πυραύλων S-400 από τη Ρωσία, ως αντίποινο αποφασίστηκε να αποβληθεί η Τουρκία από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35.
Η Τουρκία πετιέται έξω από αυτή την προοπτική, με απόφαση των Αμερικανών, λόγω της κίνησης του Ερντογάν να πάρει τους ρωσικούς πυραύλους. Τι θα σήμαινε αυτό; Θα μπορούσε η Ελλάδα να μπει στη θέση της; Είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο μελετούμε. Βέβαια, στο πλαίσιο της στρατηγικής σχέσης με τις Η.Π.Α., οι δυνατότητες διαλόγου και προς αυτό το σκοπό με τους Αμερικανούς, σαφώς και αναβαθμίζονται.
Από εκεί και πέρα όμως, για να μπορέσει κάποτε η Ελλάδα να αποκτήσει και το αεροσκάφος της επόμενης γενιάς -αυτό το προηγμένο οπλικό σύστημα με κάποιες δυνατότητες, τις οποίες εν πάση περιπτώσει δεν μπορώ να σας τις αναλύσω τώρα διότι είναι πολύ τεχνικές, αλλά οπωσδήποτε αναβαθμίζει τις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας- θα πρέπει να γίνουν δύο βασικά βήματα.
Να προχωρήσουμε στο πρόγραμμα της αναβάθμισης των F-16 που διαθέτουμε ήδη, στην έκδοση Viper. Τα Viper είναι ένα ακόμα πιο προηγμένο αεροσκάφος πάνω σε αυτό που ήδη έχουμε και γεφυρώνει την 4η με την 5η γενιά μαχητικών αεροσκαφών κι αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα, το στρατηγικής σημασίας πρόγραμμα για την Πολεμική μας Αεροπορία να γίνει στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας.
Τις επόμενες ημέρες, θα φέρουμε στη Βουλή τις σχετικές συμβάσεις γύρω από την αναβίωση της ΕΑΒ μέσα από αυτό το πρόγραμμα και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλώς, που θα κυλήσουν ομαλώς, διότι σε αρκετό βαθμό όλα είναι δρομολογημένα. Απλά μένουν οι τελικές αποφάσεις και βέβαια η κύρωση από τη Βουλή, ώστε να ανοίξει ο δρόμος, πρώτον να πατήσει η ΕΑΒ στα πόδια της, διότι έχει προβλήματα και τώρα είναι η ευκαιρία να πατήσει γερά στα πόδια της, να προχωρήσει η αναβάθμιση των δικών μας F-16, με πολλά υποπρογράμματα που θα ωφελήσουν την ΕΑΒ, διότι έχουμε να κάνουμε με υποδομές που θα κατασκευαστούν μέσα στις εγκαταστάσεις της για να βγει εις πέρας αυτή η δουλειά, να προσελκύσει ενδεχομένως η ΕΑΒ και άλλες τέτοιες παρόμοιες δουλειές αναβάθμισης μαχητικών αεροσκαφών, καθιστάμενη με αυτόν τον τρόπο περιφερειακός ανταγωνιστικός πόλος της Αμυντικής μας Βιομηχανίας. Από κει και πέρα να δούμε και αν θα προχωρήσουμε και στην απόκτηση αεροσκαφών επόμενης γενιάς.
Αυτά τα βήματα πρέπει να ακολουθηθούν ένα - ένα. Αν ακολουθηθούν, τότε νομίζω ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.