Τα Σκόπια θα καταργήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Πανικός έχει πιάσει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ…

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

Τον Οκτώβριο του 2018 σε μια πολυτάραχη συνεδρίαση και αφού πρώτα είχαμε συνεχείς αναβολές, η Βουλή της ΠΓΔΜ ενέκρινε τη συνταγματική αναθεώρηση, που ήταν απαραίτητη προκειμένου κα κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, που είχαν υπογράψει ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ με τον ΥΠΕΞ Νικολά Ντιμιτρόφ και τους Έλληνες ομολόγους τους Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Κοτζιά. Μια διακρατική Συμφωνία και όχι Διεθνής, που συνομολογήθηκε στις 12 Ιουνίου (αποφράδα ημέρα για τον απανταχού ελληνισμό), όπου γεννήθηκε η “Βόρεια Μακεδονία”. 

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, έπρεπε να καταφέρει ο Ζόραν Ζάεφ να εξασφαλίσει την πολυπόθητη πλειοψηφία των 2/3 της βουλής του, που τελικά κατάφερε αφού 80 βουλευτές ψήφισαν “Ναι” και 39 ψήφισαν “Όχι”. 

Ωστόσο, αυτή η πλειοψηφία επετεύχθη, όταν επτά βουλευτές του αντίπαλου στρατοπέδου, του κόμματος VMRO – DPMNE (Εσωτερικός Μακεδονικός Επαναστατικός Οργανισμός – Δημοκρατικό Κόμμα Μακεδονικής Εθνικής Ενότητας), στρατεύτηκαν με την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ. Τους οποίους το VMRO – DPMNE τους απέπεμψε χαρακτηρίζοντάς τους δημόσια ως δωροδοκηθέντες προδότες. Αυτή η τοποθέτηση του VMRO – DPMNE ανάγκασε τότε την κυβέρνηση Ζάεφ να επιμεληθεί επί μακρόν τη φύλαξή τους, αφού πρώτος ο Ζόραν Ζάεφ τους είχε αποκαλέσει ως γενναίους που έγραψαν με την πράξη τους ιστορία. 

Όλο αυτό το κλίμα δυναμιτίστηκε περαιτέρω με τις πολυπληθείς διαδηλώσεις – συλλαλητήρια που ακολούθησαν και στις οποίες κυριαρχούσε το σύνθημα: “Προδότες, απαιτούνται αποκεφαλισμοί”.

Την παρτίδα την έσωσε η Γαλλία…

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, δηλαδή ένα χρόνο μετά, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Ένωσης και μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, όπου θα αποφασιζόταν αν θα άναβε η ΕΕ το πράσινο φως στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Αλβανίας και των Σκοπίων στην συνεχώς απαξιωμένη ΕΕ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δυναμίτισε τη σφοδρή επιθυμία των ΗΠΑ, της Γερμανίας, του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ, θέτοντας βέτο και ακυρώνοντας την επίτευξη συμφωνίας. 

Αλλά ο Γάλλος Πρόεδρος, δεν “μάσησε” και όταν ακόμη κατατέθηκαν στο τραπέζι συμβιβαστικές προτάσεις για τον διαχωρισμό των δυο υποψηφίων χωρών (“Βόρεια Μακεδονία” και Αλβανία) προς ένταξη στην ΕΕ. Συμβιβαστικές προτάσεις, που βεβαίως εξυπηρετούσαν τα Σκόπια, αφού και η Ολλανδία και η Δανία, που ήταν αντίθετες στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Αλβανίας, τάχτηκαν υπέρ του διαχωρισμού της υποθέσεως των δυο υποψηφίων χωρών. 

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν δέχτηκε ούτε την γερμανική πρόταση να αποφασίσουν τα μέλη της ΕΕ, ώστε η λήψη απόφασης να προσδιοριστεί για τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2020, αλλά άφησε το ζήτημα ένταξης της “Βόρειας Μακεδονίας” και της Αλβανίας στην ΕΕ στο αόριστο μέλλον.


Ευτυχώς για εμάς, και δυστυχώς για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτήν την κατάπτυστη, εμετική, επαίσχυντη Συμφωνία για τα εθνικά μας συμφέροντα, τείνει να την ακυρώσει ο Γάλλος Πρόεδρος με την σθεναρή του στάση. 

Και λέγω δυστυχώς, από τη στιγμή που οι πολυπολιτισμικοί Μητσοτάκης και Τσίπρας συμπλέουν απόλυτα στην πλήρη στήριξη, εφαρμογή και αποδοχή αυτής της διμερούς Συμφωνίας, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, άσχετα αν καθημερινά η κυβέρνηση Ζάεφ την καταπατά και δεν την εφαρμόζει. 

Ειδικότερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλει να κάνει να τον πιστέψει ο ελληνικός λαός, όταν ισχυρίζεται ότι αυτή η στήριξη της Συμφωνίας και από την πλευρά της ΝΔ, που παραχωρεί στους γείτονές μας, Όνομα, Εθνότητα και Γλώσσα της Μακεδονίας μας, είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια, αρκεί να την σεβαστούν οι βόρειοι γείτονές μας.
Μα ποιο σημείο μέχρι σήμερα τήρησε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ; Γιατί τέτοια υποταγή στον διεθνή παράγοντα κύριε Μητσοτάκη;

Σε εκλογές τα Σκόπια…

Αυτό το “Όχι” της Γαλλίας στην ενταξιακή προοπτική των Σκοπίων (αλλά και της Αλβανίας), ήταν βούτυρο στο ψωμί για το VMRO – DPMNE. Βρίσκοντας την ευκαιρία που έψαχναν για να τον κατηγορήσουν, πως θέτει τη χώρα σε μεγάλο κίνδυνο, από τη στιγμή που είχε επενδύσει πολλά σ΄ αυτήν την Συμφωνία και πως έπρεπε να κρατάει μικρότερο καλάθι στις υποσχέσεις της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και όχι μόνο. Από τη στιγμή που του παρείχαν μόνο υποσχέσεις και όχι έμπρακτες εγγυήσεις. Αυτό το άδειασμα του απατηλού ονείρου της κυβέρνησης Ζάεφ από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ανάγκασε τον Ζόραν Ζάεφ να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές (μάλλον τον Απρίλιο 2020) και σε παραίτηση της κυβέρνησής του (100 μέρες πριν από την ημερομηνία που θα οριστεί), δηλώνοντας:

«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Προτείνω να γίνουν το συντομότερο δυνατόν εκλογές, ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες για την πορεία που θα λάβει η χώρα. Η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί μια σοβαρή και υπεύθυνη απόφαση από όλους μας. Δεδομένου ότι κάθε πολιτικός πρέπει να είναι υπεύθυνος για τις πολιτικές αποφάσεις του, απογοητευμένος, στέκομαι και σας λέω: “Tο ευρωπαϊκό όνειρο του μακεδονικού λαού (;;; το ακούς κ. Μητσοτάκη;) δεν θα καταστραφεί”. Είμαστε θύματα ενός ιστορικού λάθους της ΕΕ. Για εμένα η υπόσχεση που δεν τηρήθηκε είναι μια κακή και άδικη πράξη της Ένωσης και την ίδια ώρα ένα πολύ σημαντικό ζήτημα».

Η κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών δημιουργεί νέο κύκλο συζητήσεων…

Πάντως την κυβέρνηση των Αθηνών την έχει χτυπήσει τεταρταίος πυρετός. Μαθαίνω ότι στο Μαξίμου κάποιοι ανησυχούν, κάποιοι αδιαφορούν και κάποιοι άλλοι χαμογελούν με ικανοποίηση κάτω από τα “μουστάκια” τους.

Ωστόσο το ζήτημα είναι, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επ΄ ουδενί ήθελε εκλογές στη γείτονα χώρα. Τρέμει στο ενδεχόμενο επικράτησης σε αυτές του VMRO – DPMNE.

Αφού μετά την παραίτηση του Νίκολα Γκρουέφσκι το 2017, ο νέος ηγέτης Χρίστιαν Μίκοσκι στην πράξη εξακολουθεί να παρεμποδίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Η DPMNE διαφωνεί έντονα με τη συνθήκη φιλίας που υπογράφηκε με τη Βουλγαρία το 2017, αλλά και με τη Συμφωνία των Πρεσπών που υπογράφηκε με την Ελλάδα το 2018. Στο VMRO-DPMNE στις 16 Οκτωβρίου 2018, ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Wess Mitchell (για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις)

απέστειλε επιστολή στον ηγέτη του VMRO-DPMNE, όπου εκφράζει την απογοήτευση των Ηνωμένων Πολιτειών με τις θέσεις της ηγεσίας του κόμματός του, σχετικά με τη θέση στη Συμφωνία των Πρεσπών και ζητά να εργαστούν για την έγκριση της αλλαγής του ονόματος.

Ο Χρίστιαν Μίκοσκι απαντώντας, εξέφρασε την ελπίδα, ότι η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” (;;;) θα είναι πολύ σύντομα μέρος των οικογενειών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ “αλλά υπερήφανη και αξιοπρεπής, όχι ταπεινωμένη, παραμορφωμένη και απογοητευμένη”.

Εάν λοιπόν επικρατήσει στη γειτονική μας χώρα το VMRO-DPMNE, είναι σίγουρο ότι θα ανοίξει νέος κύκλος διεθνών διαβουλεύσεων.

Θα δημιουργηθεί μεγάλη αναταραχή, από τη στιγμή που οι εθνικιστές του VMRO-DPMNE θα στήσουν δίκες για τον Ζόραν Ζάεφ και την παρέα του, αφού τους κατηγορούσαν και τους κατηγορούν για προδοσία, που αποδέχτηκαν το “Βόρεια Μακεδονία”.

Βέβαια το δυστύχημα στην Πατρίδα μας, είναι πως όλα τα Κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην της “Ελληνικής Λύσης”, είναι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Έτσι φαντάζει πως θα είναι ανεκμετάλλευτο το “θείο δώρο” της Γαλλίας από την ελληνική διπλωματία και γενικότερα από την ελληνική Πολιτεία.

Υποκινητής της όλης κατάστασης η Ρωσία;

Η μεγάλη υπερδύναμη, η “μεγάλη αρκούδα”, η Ρωσία, είναι γνωστό πως επειδή θίγονται ζωτικά της συμφέροντα, ήταν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πηγή πληροφόρησής μας, μας ενημέρωσε πριν από λίγο, ότι υποκινητής της όλης κατάστασης είναι η Ρωσία.

Μας είπε – η πηγή μας – ότι η άρνηση της Γαλλίας στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ είναι η Ρωσία. Ο Βλαδιμίρ Πούτιν θα στηρίξει το VMRO-DPMNE προκειμένου να αποσταθεροποιήσει τα Δυτικά Βαλκάνια, ώστε να μπορέσει να χωθεί σφήνα σε αυτά και να ακυρώσει την ένταξή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Όπως και να έχει, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ο Έλληνας Πρωθυπουργός απολαμβάνει με τη σύζυγό του τις καλοκαιρινές ημέρες του Φθινόπωρου, κάνοντας “μακροβούτια”.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail