Η Τουρκία κατέθεσε προχθές στον ΟΗΕ διάβημα, καταγγέλλοντας την Κύπρο για εθνοκάθαρση των Τ/κ από Ε/κ μεταξύ 1963 και 1974, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την τουρκική εισβολή το 1974.
υποναύαρχος ε.α.
πρόεδρος Κοινωνίας Αξιών
Ο λόγος που το κάνει είναι προφανής. Προσπαθεί να δημιουργήσει εξισορροπητικά ερείσματα και θέσεις άμυνας, στα όσα είπε ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος στο ΟΗΕ στην πρόσφατη 74η Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αλλά και στα όσα θυμήθηκαν οι δυτικοί για τις παράνομες πράξεις της Τουρκίας στη Κύπρο και για την γενοκτονία των Αρμενίων (που καλείται το αμερικανικό Κογκρέσο για να ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα), που τις συνδέουν και με τις σημερινές της εγκληματικές ενέργειες στη Συρία κατά των Κούρδων.
Με έκπληξη επίσης ακούσαμε με τον κ. Κοτζιά ως υπουργό εξωτερικών (αλλά και σήμερα ακόμη), να μιλάει για "παρεμβατικά δικαιώματα" της Τουρκίας, ένας όρος που είναι τελείως εσφαλμένος και έχει αμφισβητηθεί εκτεταμένα από πλευράς διεθνούς δικαίου, δεν χρησιμοποιείται και είναι επιβαρυντικός για τις εθνικές μας υποθέσεις.
Το μεγαλύτερο έγκλημα όμως της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος επί μακρόν είναι η αδιαφορία για τους αγνοούμενους από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Θα έπρεπε να διατηρούμε ζωντανό το ζήτημα μέχρι να παρουμε απαντήσεις, να κατακλύσουμε το διεθνές δικαστήριο και τις διεθνείς οργανώσεις που ασχολούνται με τα ζητήματα αυτά με καταγγελίες και αιτήματα, ονομαστικά και με στοιχεία.
Το 1981, ιδρύθηκε η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όμως η πρόοδος της είναι μηδενική εξ αιτίας εμποδίων που έφερναν οι επίσημες αρχές της κάθε κοινότητας (κυρίως η τουρκοκυπριακή πλευρά).
Υπάρχουν όμως αποφάσεις που καταδικάζουν την Τουρκία για τους αγνοούμενους της εισβολής και της κατοχής στη Κύπρο όπως:
- Τέσσερις προσφυγές της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας (Προσφυγές υπ’ αρ, 67801/74, 6950/75, 8007/77, 25781/94). Οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που υιοθετήθηκαν το 1976, 1983 και 1999 τόνιζαν ότι η Τουρκία είχε παραβιάσει θεμελιώδη άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
- Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην 4η διακρατική προσφυγή, για καταβολή του ποσού των 30 εκατ. ευρώ για δίκαιη ικανοποίηση για τους αγνοούμενους (1456 ελληνικύπριους) και των 60 εκατ. ευρώ για τους εγκλωβισμένους αντίστοιχα στην Καρπασία (50.000 στερλίνες για κάθε εγκλωβισμένο, εντός τριμήνου από το Φεβρουάριο 2019). Η κυπριακή Κυβέρνηση, υπό την εποπτεία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, οφείλει να δημιουργήσει έναν ειδικό μηχανισμό και εντός 18 μηνών να διανέμει τα ανάλογα ποσά στους δικαιούχους. Δεν έχει προχωρήσει ακόμη η καταβολή των χρημάτων.
- Κυπριακή Δημοκρατία εναντίον Τουρκίας στο ΕΔΑΔ, όπου το δικαστήριο αποφάσισε ότι υπάρχει συνεχής παρεμπόδιση εκ μέρους της Τουρκίας στο έργο της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων (άρθρο 2 της σύμβασης). Επιπλέον βρήκε παραβίαση του άρθρου 5 της σύμβασης, (παρεμπόδιση να πραγματοποιηθεί έρευνα για να βρεθούν οι αιχμάλωτοι Ελληνοκύπριοι).
- Οι Τουρκοκύπριοι Karabardak and Baybora προσεφυγαν στο ΕΔΑΔ σχετικά με εξαφανίσεις δύο Τουρκοκύπριων το 1964. Η αίτηση τους εξετάστηκε αλλά απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους (παρήλθε το περιθώριο προσφυγής).
- Υπόθεση, «Βαρνάβα και άλλοι εναντίον Τουρκίας», που αφορούσε 9 αγνοούμενους ελληνοκύπριους, 8 στρατιωτικούς και 1 πολίτη: Το δικαστήριο βρήκε ένοχη την Τουρκία για παραβίαση των άρθρων 2, 3 και 5 της ΕΔΑΔ, και διέταξε την Τουρκία να πληρώσει 12 χιλιάδες ευρώ ως αποζημιώσεις για κάθε αγνοούμενο. Δεν έγινε δεκτό το επιχείρημα της Τουρκικής πλευράς ότι παρήλθε το χρονικό περιθώριο, γιατί το έγκλημα της κατοχής της Τουρκίας είναι διαρκές- και ξεκαθαρίζει πως δεν είναι διαρκή όλα τα σχετικά εγκλήματα που αφορούν τους αγνοουμένους
Από πλευράς Ελλάδος δεν έγινε καμία προσφυγή για τους Έλληνες στρατιωτικούς αγνοούμενους αν και υπήρξαν κρυφές πρωτοβουλίες από πολιτικούς, για έρευνα και απελευθέρωση ακόμη, όσων υπήρχαν στοιχεία ότι κρατούνται ζωντανοί σε συγκεκριμένες φυλακές στο εσωτερικό της Τουρκίας (Τσουδερού, Σαμαράς).