Freepen.gr - Σε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση προέβη το Σάββατο ο Σεντάτ Έργκιν, αρθρογράφος της εφημερίδας Hürriyet βασισμένος σε πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τις οποίες ερμηνεύει ως ένδειξη μιας διαδικασίας ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ των κυβερνήσεων Τουρκίας και Συρίας.
Μια ημέρα πριν από την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο συριακός εναέριος χώρος στη βορειοανατολική Συρία πρέπει να ελέγχεται από την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ και όχι από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
"Δεδομένου ότι ο Ερντογάν έχει υπογραμμίσει τα δικαιώματα της (συριακής) κυβέρνησης στον εναέριο χώρο, αυτή η αναγνώριση ενισχύει τους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία πρέπει να καθιερώσει σχέσεις με το καθεστώς στη Δαμασκό", σημειώνει ο Εργκιν.
Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Άγκυρα και η Δαμασκός παρέμειναν σε επαφή μέσω της Ρωσίας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, αναφέρι ο Εργκιν, είχε δηλώσει τον περασμένο Φεβρουάριο ότι ήταν φυσικό οι χώρες να διατηρούν επαφή μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών ακόμη και αν ήταν εχθροί.
Το γεγονός επίσης ότι ο Ερντογάν επικαλέστηκε τη συμφωνία του 1998 μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού ως δικαιολογία της συνεχιζόμενης εισβολής της Τουρκίας στη Συρία δημιουργεί επίσης λόγους συνεργασίας δύο χωρών, ανέφερε ο αρθρογράφος.
Σύμφωνα με τη συμφωνία του 1998 των Αδάνων, η συριακή κυβέρνηση δεσμεύτηκε να απαγορεύσει στο συριακό έδαφος τις δραστηριότητες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), το οποίο αγωνίζεται για την αυτονομία των Κούρδων στην Τουρκία από το 1984.
Ο Ερντογάν εξακολουθεί να φαίνεται απρόθυμος να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τον Άσαντ, με τον οποίο ήταν στενοί φίλοι μέχρι την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, δήλωσε ο Εργκιν.
"Παρά την κατάσταση αυτή, πρέπει να αναγνωρίσουμε μια τάση", συνέχισε προσθέτοντας ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε επίσης τη συριακή κυβέρνηση με διπλωματική σημείωση στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη πριν ξεκινήσει η στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία.
Έτσι, όταν εξετάζουμε από κοινού αυτές τις δηλώσεις και τα σημάδια, είναι δυνατόν να ισχυριστούμε ότι μια διαδικασία ομαλοποίησης μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού φαίνεται να έχει ξεκινήσει, αν και αργή και οδυνηρή», συμπεραίνει ο Εργκίν.
Ωστόσο το τι ανταπόκριση θα βγει από μια χώρα η οποία τον κατηγορεί συνέχεια ως χορηγό της τρομοκρατίας, μη έχοντα σχέση με την πραγματικότητα και νεο-οθωμανό, είναι ένα άλλο ζήτημα.