«Έχει πετάξει ένα σκασμό λεφτά, έχει χαλάσει την εικόνα της σε όλο τον
πλανήτη, κινδυνεύει να σπάσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση,
χάνει συνέχεια κονδύλια βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να
κερδίσει τι. Να σκάβει στη λάσπη. 40 μίλια δυτικά από τις ακτές της
Κύπρου. Και αυτό το ονομάζει κανείς πολιτική; Και θέλει κανείς να
μιμηθούμε αυτά τα χάλια; Εγώ θα οδηγήσω την πατρίδα μου ποτέ να
τσακώνεται με όλους τους γείτονές της για τέτοια πράγματα;»
Στρατής Μαζίδης
Τάδε έφη ο υπουργός Εξωτερικών [;] Νίκος Δένδιας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Πολιτική Επικαιρότητα» με τους δ/φους Ν. Μελέτη και Φ. Παπαθανασίου. Δηλαδή ο κ. Δένδιας σε απλά ελληνικά μας λέει "και τι έγινε που τρύπησαν οι Τούρκοι; Μόνο λάσπη βρήκαν;".
Αντιλαμβάνεται ο κ. Δένδιας ότι η Τουρκία παράγει δραστηριότητα στην περιοχή; Υπολογίζει πως δημιουργεί μια σειρά τετελεσμένων χωρίς καμία αντίδραση από τη νόμιμη ιδιοκτήτρια, Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και τις λοιπές εγγυήτριες Ελλάδα και Βρετανία; Συνεκτιμά ότι κτίζει βήμα βήμα μια υπόθεση αν πάμε σε διεθνή επιδιαιτήσια όπου εμείς δε θα έχουμε να παρουσιάσουμε τίποτε;
Είναι ο υπουργός που δήλωσε στο Γιάννη Πρετεντέρη και το ΘΕΜΑ FM ότι το ΥΠΕΞ δεν μπορεί να συγκεντρώσει δεδομένα, να αναλύσει και να ερμηνεύσει τις κινήσεις της Τουρκίας μιλώντας για αινίγματα. Είναι ο υπουργός που απήντησε στο πως βλέπουν τις εξελίξεις οι Αιγύπτιοι με τη φοβερή ανάλυση "δε θα έλεγα ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχείς".
Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα προς προβληματισμό:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, πάντως, κ. Υπουργέ, έχετε μιλήσει κι εσείς για επανεκκίνηση των σχέσεων, έχει μιλήσει ο Πρωθυπουργός για επανεκκίνηση των σχέσεων. Υπό αυτές τις συνθήκες και σε αυτό το κλίμα βλέπετε ότι υπάρχουν δυνατότητες για επανεκκίνηση των σχέσεων; Υπάρχουν οι προϋποθέσεις;
N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Με την Τουρκία;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αν με ρωτάτε αν είναι εύκολο, θα σας απαντήσω όχι, δεν είναι καθόλου εύκολο και γίνεται και δυσκολότερο. Με αυτά που κάνει η Τουρκία, γίνεται δυσκολότερο. Διότι αυτό που εκπέμπει είναι μια λάθος αντίληψη συνολικά. Η Ελλάδα όμως οφείλει πάντα να προσπαθεί. Οφείλει πάντα να τελεί -και κάτι το οποίο θα μου επιτρέψετε να το πω και ας μη με παρεξηγήσετε- και έναν εκπαιδευτικό ρόλο. Να δείχνει πως πρέπει να είναι τα πράγματα. Αυτός είναι ο ρόλος μας στην περιοχή.
Όταν λέμε με περηφάνια, εγώ είπα στον κ. Pompeo εκπροσωπώντας την πατρίδα μου ότι «εμείς έχουμε ένα σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή, είμαστε μια άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή». Τι εννοούσα; Εννοούσα ότι δεν παρασυρόμαστε, εννοούσα ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα παράδειγμα, ένα υπόδειγμα στις άλλες χώρες, ότι έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας με όλους, ότι μιλάμε με όλους, ότι βοηθάμε όπου μπορούμε. Και πάντα θα εκπέμπουμε, και προς την Τουρκία, γλώσσα κατανόησης και καταλαγής, και χείρα φιλίας αν η Τουρκία θέλει να τη σηκώσει αυτή την πρόταση. Αλλά εξαρτάται και από αυτούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δεν μπορεί να ερμηνευτεί όμως και σαν ένδειξη αδυναμίας σε ό,τι αφορά την Κύπρο; Υπάρχει η κριτική ότι η Ελλάδα και η Λευκωσία χωρίς να αντιδρούν, έχουν αφήσει την Τουρκία να απλώνει γεωτρύπανα γύρω - γύρω από το νησί.
N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Την έχουμε αφήσει; Αυτό που έχει συμβεί είναι να χαλάει η Τουρκία τα λεφτά του Τούρκου φορολογούμενου πολίτη, χωρίς κανένα λόγο. Αυτό έχει συμβεί. Μου λέτε τι έχει καταφέρει η Τουρκία με αυτή την πολιτική; Μου λέτε ένα πράγμα το οποίο έχει πετύχει; Δεν έχει πετύχει απολύτως τίποτε. Έχει πετάξει ένα σκασμό λεφτά, έχει χαλάσει την εικόνα της σε όλο τον πλανήτη, κινδυνεύει να σπάσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χάνει συνέχεια κονδύλια βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να κερδίσει τι. Να σκάβει στη λάσπη. 40 μίλια δυτικά από τις ακτές της Κύπρου. Και αυτό το ονομάζει κανείς πολιτική; Και θέλει κανείς να μιμηθούμε αυτά τα χάλια; Εγώ θα οδηγήσω την πατρίδα μου ποτέ να τσακώνεται με όλους τους γείτονές της για τέτοια πράγματα; Και βεβαίως, η Τουρκία ξέρει ότι εμάς μας νοιάζει πάρα πολύ το κυπριακό και, βεβαίως θα είναι φοβερός παράγοντας βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων η επίλυση του Κυπριακού, γι' αυτό και προσπαθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά, σας ξαναλέω: πρέπει και η Τουρκία να καταλάβει ότι έχουμε φτάσει στη σκακιέρα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της θάλασσας, όχι στη σκακιέρα των κανονιοφόρων. Αυτό είναι το παλιό παιχνίδι, αποσύρθηκε τώρα. 100 χρόνια πριν έχει αποσυρθεί!