Freepen.gr - Η ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας συνεχίζει να αποφέρει καρπούς με τη γειτονική χώρα μετά την ανάπτυξη και κατασκευή εγχώριων drones, κορβετών και φρεγατών [υπό ναυπήγηση] του σχεδίου MILGEM, βάζει ακόμη ένα φιλόδοξο στόχο, όπως αναφέρει το navyrecognition.com.
Πρόκειται για το σχέδιο MILDEN που προβλέπει την κατασκευή τουρκικών υποβρυχίων αναερόβιας πρόωσης (AIP) όπως ανακοίνωσε μιλώντας στο 9ο Σεμινάριο Ναυτικών Συστημάτων, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής των Ναυπηγείων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Ναυάρχος Μεχμέτ Σάρι. Σύμφωνα με τη δήλωσή του, διορίστηκαν τα πρώτα στελέχη και έγιναν οι πρώτοι διορισμοί.
Μετά την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων σχεδίασης του πρώτου εγχώριου τουρκικού υποβρυχίου, θα αρχίσει η προγραμματική περίοδος κατασκευής. Το πρώτο υποβρύχιο αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2030. Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη αυτού του υποβρυχίου θα επωφεληθούν από το πακέτο τεχνολογίας και πληροφοριών που αποκτήθηκε από τη Γερμανία κατά την κατασκευή των υποβρυχίων τύπου Reis κατηγορίας U-214 AIP, τα οποία είναι παρόμοια με τα ελληνικά τύπου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, ναυπηγούνται επί του παρόντος στην Τουρκία, θα είναι συνολικά έξι και αναμένεται η παράδοσή τους σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια.
Τα υποβρύχια θα έχουν σύστημα αναερόβιας πρόωσης και την ικανότητα να εκτελούν αποστολές βυθμισμένα για εβδομάδες. Επίσης θα είναι εξοπλισμένα με προηγμένες βαριές τορπίλες και δυνατότητες εκτόξευσης πυραύλων εναντίον θαλάσσιων και χερσαίων στόχων.
Σε απλά ελληνικά, η Τουρκία εκμεταλλεύεται άμεσα την τεχνογνωσία των υποβρυχίων τύπου 214 σχεδιάζοντας πλέον και δικά της. Εποφελείται της ανάπτυξης του προγράμματος που έγινε χάρη στην ελληνική παραγγελία, καθώς ναυπηγεί τα 214 σε χαμηλότερο κόστος όταν αντίστοιχα η ελληνική πλευρά δεν κινήθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ας είναι καλά οι φίλοι μας οι Γερμανοί της Thyssen αλλά κι εμείς που ενδιαφερόμαστε μόνο για διορισμούς, συντάξεις κι επιδόματα.