Το τουρκικό σχέδιο αρπαγής των 8 στρατιωτικών στην Ελλάδα - Διαψεύδει ο Νίκος Κοτζιάς

Την ύπαρξη τουρκικού σχεδίου για αρπαγή των 8 στρατιωτικών στην Ελλάδα παρουσιάζει με έγγρδα η ιστοσελίδα Nordic Monitor - Διαψεύδει οργισμένα τα περί συμφωνίας με Τσαβούσογλου ο Νίκος Κοτζιάς

Ο τουρκικός στρατός είχε προετοιμαστεί να φέρει πίσω οκτώ στρατιωτικού που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, αποκαλύπτουν μυστικά έγγραφα που παρουσιάζει ο Abdullah Bozkurt στο Nordicmonitor.com.

Σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που έλαβε το Nordic Monitor, το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας διαβίβασε εντολές στις Διοικήσεις των Επίγειων Δυνάμεων και στις αεροπορικές μονάδες στις 16 Ιουλίου 2016 στις 16:15 ώρες, δίνοντάς τους εντολή να εκτελέσουν ένα σχέδιο για να φέρουν πίσω ένα ελικόπτερο και τους οκτώ Τούρκους στρατιώτες από την Ελλάδα. Ο στρατιωτικός ακόλουθος στην πρεσβεία στην Αθήνα ενημερώθηκε επίσης για τη διαταγή.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η Διοίκηση των Επίγειων Δυνάμεων είχε έρθει σε επαφή με την ελληνική πλευρά μετά την χρήση ενός ελικοπτέρου Sikorsky από τους Τούρκους στρατιωτικούς για να εγκαταλείψουν την Τουρκία. Σύμφωνα με το έγγραφο της υπηρεσίας πληροφοριών, οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να επιστρέψουν όχι μόνο το ελικόπτερο αλλά και τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έφυγαν για να αποφύγουν τα βασανιστήρια, την κακή μεταχείριση και τον πιθανό θάνατο στα χέρια του τουρκικού στρατού και της αστυνομίας.


Την εντολή επιβεβαιώνει ένα μήνυμα που μοιράστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu στο Twitter στις 17:15 στις 16 Ιουλίου στο οποίο είπε ότι είχε μιλήσει τότε με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στο τηλέφωνο και ισχυρίστηκε ότι τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει τους οκτώ στρατιωτικούς το συντομότερο δυνατό.



Η τουρκική πλευρά, αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα ειδοποιήθηκε για τους Τούρκους αξιωματικούς που κρατήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη όταν το τμήμα Interpol της ελληνικής αστυνομίας κατέθεσε έκθεση με την Ιντερπόλ δηλώνοντας ότι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί κρατήθηκαν όταν προσγειώθηκαν με ελικόπτερο Sikorsky S70 Black Hawk με αριθμό στην ουρά 11308 στις 16 Ιουλίου 11:50 ώρες. Το σημείωμα έδωσε τα ονόματα όλων των επιβατών και ανέφερε ότι είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα. Το σημείωμα της Ιντερπόλ υψηλής προτεραιότητας διαμοιράστηκε με την μονάδα της Ιντερπόλ της Τουρκίας και διαβιβάστηκε στον τουρκικό στρατό.



Παρόλο που φάνηκε ότι υπήρξε κάποια πολιτική συμφωνία ανάμεσα σε Τούρκους και Έλληνες αξιωματούχους τις πρώτες ώρες μετά το περιστατικό, το σχέδιο για την παράδοση των Τούρκων αξιωματικών αναβλήθηκε όταν η ελληνική επιβολή του νόμου κατέγραψε τις αιτήσεις ασύλου με την Ιντερπόλ στο σημείωμα και η ελληνική δικαιοσύνη προχώρησε στην αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου των Τούρκων στρατιωτών, οι οποίοι έθεσαν το αξιόπιστο φάσμα των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης εάν επέστρεφαν στην Τουρκία.

Πολλοί αξιωματικοί στις τουρκικές εγκαταστάσεις κράτησης, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων στρατηγών, υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Οι ευρέως διαδεδομένοι ισχυρισμοί επαληθεύτηκαν τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη όσο και από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία, το Human Rights Watch και το Κέντρο για την Ελευθερία της Στοκχόλμης, οι οποίες κάλυπταν τις κρατήσεις τους μήνες που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος.

Το Γενικό Επιτελείο διέταξε να επιστρέψει τόσο το Sikorsky όσο και οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί στην Τουρκία στη μονάδα αεροπορίας της Διοίκησης των Επίγειων Δυνάμεων με τον κώδικα "Harekat Yıldırım" (Operation Lightning - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΣΤΡΑΠΗ), το οποίο με τούρκικους στρατιωτικούς όρους σημαίνει ότι η επιχείρηση πρέπει να τεθεί σε κίνηση εντός 10 λεπτών από την παραλαβή της διαταγής.


Σύμφωνα με το σχέδιο, οι Επίγειες Δυνάμεις διέταξαν ένα ελικόπτερο με 10 μέλη πληρώματος να μεταβούν στην ελληνική πόλη της Αλεξανδρούπολης. Το 2ο Τάγμα Ειδικής Προστασίας, που σταθμεύει στην Κωνσταντινούπολη και υπάγεταιε στην Κεντρική Διοίκηση στην Άγκυρα, διατάχθηκε επίσης να εκχωρήσει αρκετά στρατεύματα για να εξασφαλίσει την επιστροφή των οκτώ φυγάδων Τούρκων στρατιωτικών από την Ελλάδα.

Η επιχείρηση συντονίστηκε από το Κέντρο Διοίκησης και Επιχειρήσεων Ένοπλων Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου (SKKHM) και το Κέντρο Επιχειρήσεων Αεροπορικής Διοίκησης των Επίγειων Δυνάμεων. Η εντολή γράφτηκε από τον επιθεωρητή Caner Acar, αξιωματικό πληροφοριών, και εγκρίθηκε από τον κ. Armagan Ustael, τον επικεφαλής της βάρδιας στο SKKHM.

Το σχέδιο φαίνεται να ματαιώθηκε, αφού οι δικαστικές αρχές και οι αρχές επιβολής του νόμου στην Ελλάδα εξέφρασαν ανησυχίες για τις νομικές επιπτώσεις, εάν οι Τούρκοι στρατιωτικοί παραδοθούν χωρίς να τύχουν στη γείτονα δίκαιης δίκης. Στην πραγματικότητα, μετά από διαφορές, ακροάσεις και προσφυγές, και οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί έλαβαν άσυλο στην Ελλάδα παρά τις αντιρρήσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση. Η ομάδα που στάλθηκε στην Ελλάδα μπόρεσε τελικά να πάρει μόνο το Sikorsky το απόγευμα της 16ης Ιουλίου 2016.

Το ανώτατο ελληνικό δικαστήριο απέρριψε την ιδέα της έκδοσης των αξιωματικών, λέγοντας ότι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης στην Τουρκία, όπου συνεχίζεται η εκκαθάριση της στρατιωτικής και της δημόσιας διοίκησης. Έξι πιλότοι και δύο τεχνικοί - αναγνωρισμένοι ως Gencay Büyük, Ahmet Güzel, Abdullah Yetik, Feridun Çoban, Süleyman Özkaynakçı, Uğur Uçan, Bilal Kurugül και Mesut Fırat - όλοι αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος. Η Τουρκία προσφέρει 4 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου 700.000 δολάρια) για τη σύλληψη και των οκτώ στρατιωτικών, σύμφωνα με προκήρυξη από το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.



Σε ένα άλλο μυστικό έγγραφο της 17ης Ιουλίου 2016, η Διοίκηση των Επίγειων Δυνάμεων διέταξε τις δευτερεύουσες μονάδες στις οποίες αρχικά ανήκαν οι αξιωματικοί να κινήσουν τις νομικές διαδικασίες εναντίον και των οκτώ αξιωματικών. Το υπόμνημα γράφτηκε από τον υπολοχαγό Umit Bektas και εκκαθαρίστηκε από τον κ. Ercan Erol, αξιωματικό πληροφοριών.

Πολλοί πιστεύουν ότι η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν μια επιχείρηση false flag που είχε προγραμματίσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι αρχηγοί της υπηρεσίας πληροφοριών και άμυνας για να ξεκινήσουν μια μαζική εκκαθάριση περίπου 140.000 κυβερνητικών και στρατιωτικών μελών και να τα αντικαταστήσουν με ισλαμιστές και νεο-εθνικιστικές φιγούρες. Ο Ερντογάν αποκάλεσε το πραξικόπημα ως δώρο από το Θεό στις πρώτες πρωινές ώρες της περιορισμένης κινητοποίησης και αμέσως κατηγόρησε τον επικριτή του, Fethullah Gülen, για την προσπάθεια. Ο Gülen αρνήθηκε έντονα ότι είχε κάποιο ρόλο στο αποτυχημένο πραξικόπημα ενώ η κυβέρνηση δεν παρουσίασε κανένα στοιχείο που να συνδέει τον κληρικό που βρίσκεται στις ΗΠΑ και το κίνημά του με την προσπάθεια του πραξικοπήματος.

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ

Σε διάψευση του δημοσιεύματος προέβη ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς αναρτώντας στο Twitter:

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail