Freepen.gr - Συνέντευξη στους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη, Γιώργο Γρηγοριάδη, Αλεξάνδρα Καϋμένου και Δημήτρη Χριστούλια, στα πλαίσια της εκπομπής "Καλημέρα Ελλάδα" του ΑΝΤ1 έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Είτε Δένδιας, είτε Κατρούγκαλος, είτε Κοτζιάς η ρητορική παραμένει η ίδια.
Άσφαιρα πυρά περί διεθνών υποχρεώσεων, ευρωπαϊκής πολιτικής κ.ο.κ. ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ, εμπλουτισμένα σταθερά επί Δένδια και με τη "μη πολιτική των κανονιοφόρων του 19ου αιώνα". Να μας απαντήσει επίσης ο κ. Δένδιας πως είμαστε ευρωπαϊκή χώρα όταν de facto τα σύνορα της Ε.Ε. βρίσκονται σε μια χώρα εκτός Ε.Ε. [Σκόπια].
Προφάνως είτε κάποιοι δεν καταλαβαίνουν, είτε κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν:
Δένδιας [απόσπασμα απάντησης για το μεταναστευτικό]: Δυο διαφορετικά επίπεδα. Κατ’ αρχήν θα ξεκινήσω από αυτό που δεν είναι καθόλου ασήμαντο. Ζητάμε από την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στη διεθνή κοινότητα και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να διαφυλάσσει το δικό της γεωγραφικό χώρο. Καμία χώρα στον κόσμο, καμία πολιτισμένη, συντεταγμένη χώρα δεν μπορεί να επιτρέψει το έδαφός της να γίνεται λεωφόρος παράνομης μετανάστευσης. Το μόνο το οποίο δικαιολογείται είναι η προστασία των προσφύγων. Άρα, ζητάμε από τους Τούρκους να είναι εξαιρετικά σοβαροί σε αυτό και να μην επιτρέπουν να συμβαίνει αυτό που συμβαίνει.
Το δεύτερο είναι προς τους Ευρωπαίους εταίρους. Τους φίλους μας. Την ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Είμαστε όλοι μαζί. Άρα πρέπει τα βάρη, όπως και τις υποχρεώσεις, να τις επωμιζόμαστε και να τις φέρουμε όλοι. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που η γεωγραφική της θέση της επέβαλε αυτό το τεράστιο βάρος. Υπάρχουν και άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και εάν κάποιες από αυτές τις χώρες δεν δέχονται να επωμιστούν τα βάρη που η ευρωπαϊκή ιδιότητα φέρνει, τότε αυτές οι χώρες δεν μπορεί να ωφελούνται και από το κοινό ταμείο. Δεν μπορούν να παίρνουν τις επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων, τις ενισχύσεις για τις υποδομές που η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιράζει. Έτσι δεν είναι; Θα πρέπει, λοιπόν, να είμαστε μαζί στα βάρη, μαζί και στις υποχρεώσεις.
Ερωτηθείς για τη γενικότερη τουρκική προκλητικότητα ανέφερε μεταξύ άλλων:
Κύριε Παπαδάκη, η Ελλάδα δεν έχει ιστορικά, αλλά και σε αυτή την
Κυβέρνηση, ήπια τακτική. Έχει μια ευρωπαϊκή, σύγχρονη τακτική. Είμαστε
στον 21ο αιώνα, δεν πιστεύουμε στη λογική των κανονιοφόρων, δεν βγάζουμε
τα πολεμικά μας βαπόρια έξω να κάνουν παρελάσεις όταν η Τουρκία κρίνει
ότι θέλει να μας προκαλέσει σε κάτι, είμαστε μια χώρα η οποία έχει τη
δική της πολιτική και αυτή εφαρμόζει.
Δεν έχουμε μια πολιτική αντίδρασης στο τι κάνει ο άλλος. Έχουμε τη δική μας πολιτική.
Δεν έχουμε μια πολιτική αντίδρασης στο τι κάνει ο άλλος. Έχουμε τη δική μας πολιτική.
[...]
Είμαστε μια ευρωπαϊκή κοινωνία, είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια,
είμαστε μια χώρα με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, είμαστε μια χώρα με
ανερχόμενη οικονομία, είμαστε μια χώρα της οποίας το παράδειγμα η
Τουρκία μπορεί σε πολλά πράγματα να μιμηθεί.
Εμείς ευχόμαστε και η Τουρκία να ακολουθήσει μια ευρωπαϊκή προοπτική, να ακολουθήσει μια προοπτική σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να εξελίξει την κοινωνία της, να γίνουμε τελικά όχι απλώς γείτονες, αλλά στενοί εταίροι και στενοί φίλοι.
Εμείς ευχόμαστε και η Τουρκία να ακολουθήσει μια ευρωπαϊκή προοπτική, να ακολουθήσει μια προοπτική σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να εξελίξει την κοινωνία της, να γίνουμε τελικά όχι απλώς γείτονες, αλλά στενοί εταίροι και στενοί φίλοι.