Όσοι ασχολούνται με τον πόλεμο της Συρίας, διατρέχουν έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο. Να γράψουν τώρα το Α και σε μία ώρα να έχουν όλα ανατραπεί. Έχει αντιληφθεί κανείς τι πραγματικά συνέβη και συμβαίνει από την ημέρα που ανακοινώθηκε η απόσυρση των ΗΠΑ από τη ΒΑ Συρία και την έναρξη της εισβολής με την επιχείρηση Πηγή...Ειρήνης;
Του Στρατή Μαζίδη
Η Συρία επί του παρόντος έχει 6 ανοικτά μέτωπα. Το Ιντλίμπ, την Αφρίν [Κλάδος Ελαίας], τις Τζαραμπλούς & Αλ Μπαμπ [Ασπίδα του Ευφράτη], τη ΒΑ Συρία, τη ζώνη του Αλ Τανφ και τη νοτιο-ανατολική Συρία με τα πετρέλαια.
Όσον αφορά τη Βορειο-ανατολική Συρία είδαμε ορισμένα πράγματα. Οι ΗΠΑ αποχώρησαν, βομβάρδισαν τις ίδιες τους τις βάσεις για να τις δούμε πριν λίγες ημέρες να στέλνουν ένα μεγάλο κονβόι σε παρατημένη βάση τους νότια του Κομπάνι στην ύπαιθρο της Αΐν Ισά. Δηλαδή έφυγαν για να μπουν οι Τούρκοι, να προωθηθούν οι Σύριοι και να ξαναγυρίσουν; Το μόνο σίγουρο είναι ότι πήγαν νοτιο-ανατολικά να φυλάξουν το πετρέλαιο από τους νόμιμους ιδιοκτήτες του.
Οι Τούρκοι εισέβαλαν, κατέγραψαν νίκες στο ξεκίνημα ωστόσο η συμμαχία Δαμασκού - Κούρδων έφερε ανατροπή στην πράξη. Ο Συριακός Στρατός ανέλαβε και αναπτύχθηκε σε πλήθος σημείων αποδεσμεύοντας δυνάμεις των SDF οι οποίες είχαν αρχίσει μερικά 24ωρα πριν την εκεχειρία να απωθούν τους εισβολείς των βασιβαζούκων του SNA [πρώην FSA]. Ωστόσο με τις δύο εκεχειρίες κατάφεραν τελικά να πιάσουν ένα ακόμη οικόπεδο στο βορρά και κυρίως να εκδιώξουν τους Κούρδους νοτιότερα.
Η Συρία, η μόνη χώρα της οποίας η ηγεσία είτε όταν ήταν στα κάτω της, είτε τώρα, έχει ένα σταθερό μότο που λέει "θα επανακτήσουμε κάθε εκατοστό της χώρας" πέτυχε με την τουρκική εισβολή να αναπτυχθεί σε ελάχιστα 24ωρα σε πλήθος πόλεων, χωριών και σημείων που είχε αποχωρήσει. Επιπλέον ανέλαβε ξανά την αεροπορική βάση της Τάμπκα δίνοντας την ευκαιρία στη Μόσχα να αξιοποιήσει τη βάση και να θέσει τα θεμέλια του ελέγχου και του ανατολικού τμήματος της χώρας.
Ο Συριακός Στρατός επανήλθε στη μεθόριο με την Τουρκία. Ανέλαβε πάλι τον έλεγχο των συνόρων. Το κλείσιμο μετώπων την τελευταία διετία είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν διαθέσιμες δυνάμεις, οι οποίες θα αρχίσουν να ενισχύονται περισσότερο με την ολοκλήρωση της επιχείρησης στο Ιντλίμπ που υποχρεώνει τον SAA να διατηρεί μεγάλο μέρος της δύναμής του απέναντι τους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα.
Οι Κούρδοι έκαναν μια συμφωνία με τη Δαμασκό, επέτρεψαν στον Ασαντ να πιάσει όλα τα πόστα και να ενισχύσει τα ήδη υπάρχοντα [Χάσακα, Καμισλί] επειδή ένιωσαν προδομένοι από τις ΗΠΑ, κι ενώ το έκαναν αυτό κι άρχισαν να κερδίζουν στη μάχη, αποδέχθηκαν την εκεχειρία εκείνων που τους είχαν προδώσει! Μετά αποδέχθηκαν και τη Συμφωνία του Σότσι. Επίσης με τη Δαμασκό συμφωνούν στο ότι διαφωνούν στην τύχη των SDF. Οι Σύριοι επιθυμούν τη διάλυσή τους και ένταξή των μελών τους στον SAA, ενώ οι Κούρδοι θέλουν τη διατήρηση των SDF και την ένταξή της ως έχει στο συριακό στρατό. Αν κρίνουμε από τις τελευταίες δηλώσεις του Ασαντ, η Δαμασκός δε θα κάνει πίσω μιλώντας πλέον πρώτη φορά για πόλεμο.
Στα παραπάνω ας προστεθεί ότι μαζί με τη Συρία και η Μόσχα πάτησε πόδι στο συριακό βορρά της Ανατολής και στα σύνορα με την Τουρκία. Επίσης όταν η τελευταία δοκίμασε τα όριά της βάζοντας τους κατσαπλιάδες του SNA να επιτεθούν αρχικά στην Ιεράπολη και πριν λίγες ημέρες στο Ταλ Ταμέρ, η Ρωσία της έβγαλε κίτρινη κάρτα δείχνοντάς της τα όρια, αναγκάζοντάς την να υπαναχωρήσει και να απελευθερώσει τους 18 αιχμαλωτισθέντες στρατιώτες.
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε το Ιράν. Μπορεί τώρα να φαίνεται πως κάθεται στη δεύτερη σειρά αλλά έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην καμπή και εξέλιξη του πολέμου.
Το τοπίο δείχνει θολό αλλά μάλλον Συρία-Ρωσία και σε δεύτερο χρόνο, η Τουρκία είναι οι κερδισμένες των εξελίξεων με βάση - το τονίζουμε αυτό - τα σημερινά ισχύοντα καθώς οδηγούμαστε στις πλέον δύσκολες εξισώσεις του πολέμου. Θα λυθούν; Και πώς; Η πρώτη φαίνεται ότι ήδη ξεκίνησε στο Ιντλίμπ.