Συνέντευξη στο ρ/σ «ΘΕΜΑ 104,6 FM» και στην εκπομπή των δημoσιογράφων Ν. Φελέκη και Μπ. Κούτρα, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων ξεκαθάρισε ότι δε νομίζει πως «οποιαδήποτε πλευρά μπορεί να διανοηθεί μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, να θέσει θέμα μη ισχύος της συμφωνίας»:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως προς τις συναντήσεις σας στη Γενεύη με τον κ. Dimitrov και τον κ. Zaev, ποιο είναι το πλαίσιο; Τι θα συζητήσουμε μαζί τους κ. Δένδια;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ’ αρχάς, όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει δημιουργήσει με την απόφαση που πήρε, ένα κενό πολιτικής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Μακρόν.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχει δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ένα κενό πολιτικής απέναντι σε αυτές τις χώρες. Και στη Βόρειο Μακεδονία και στην Αλβανία. Τις έχει αφήσει στο «περίμενε». Το «περίμενε» δεν είναι πολιτική. Γιατί το «περίμενε» δεν είναι καν θέση.
Υπό αυτή την έννοια λοιπόν θέλω να ενημερωθώ…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ελιγμός, είναι διαχείριση όμως.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πρέπει να γίνει διαχείριση ακριβώς αυτού του «περίμενε» και η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία έχει προεξάρχοντα ρόλο στα Βαλκάνια. Είμαστε ίσως η πιο ισχυρή οικονομικά χώρα στα Βαλκάνια. Έχουμε πράγματα να πούμε και πράγματα να κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμείς προς τα πού θέλουμε να στρέψουμε τα πράγματα κ. Υπουργέ; Δηλαδή πού θέλουμε να πάνε;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Προς την Ευρώπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα αναλάβουμε πρωτοβουλία να ξανατεθεί το θέμα;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εάν σας πω εγώ ότι η Ελλάδα μπορεί να μεταπείσει τον Πρόεδρο Μακρόν…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά βλέπουμε ότι η Ιταλία αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία να ξανατεθεί στο Συμβούλιο Κορυφής του Μαρτίου ή του Μαΐου.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εμείς μιλάμε και με τους Ιταλούς. Μιλάμε και με τους Γάλλους, μιλάμε και με τους Γερμανούς. Για εμάς είναι άμεσο θέμα. Είναι η γειτονιά μας. Είναι ο χώρος για τον οποίο η ελληνική οικονομία πρέπει και οφείλει να δραστηριοποιηθεί ξανά μετά την οικονομική κρίση.
Άρα, λοιπόν, το θέμα είναι: Είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί δε θέλουμε αποτυχίες. Ξέρετε, το να βάλεις ένα θέμα σε ένα Συμβούλιο, το βάζεις όποια στιγμή θέλεις, δε σε εμποδίζει κανένας. Το ερώτημα είναι τί θα γίνει. Διότι αν τα «όχι» είναι αλλεπάλληλα αυτό δε σε επαναφέρει στο σημείο έναρξης της συζήτησης. Σε επαναφέρει σ’ ένα πολύ προηγούμενο και πολύ χειρότερο σημείο.
Άρα εγώ θέλω να κουβεντιάσω και με τους δύο, να δω τί βλέπουν, τί κάνουν, ποια είναι η εσωτερική κατάσταση, να με ενημερώσουν. Πώς είναι η χώρα μας μετά από αυτό το «όχι» κι από κει και πέρα να δούμε πού θα πάμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό υποδηλώνει ανησυχία σας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, κ. Υπουργέ, σε σχέση με την υλοποίηση και την εφαρμογής της;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό το οποίο τίθεται είναι η ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας. Δε νομίζω ότι οποιαδήποτε πλευρά μπορεί να διανοηθεί μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, να θέσει θέμα μη ισχύος της συμφωνίας. Δε μπορώ δηλαδή να συζητήσω κάτι το οποίο δεν υπάρχει ως θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι προς τιμήν σας. Στην περίπτωση κατά την οποία αλλάξει κυβέρνηση στις προσεχείς εκλογές που θα γίνουν στη γειτονική χώρα, στη Βόρεια Μακεδονία, αυτό δε θα είναι ένα πρόβλημα για την ελληνική πλευρά με δεδομένες τις θέσεις;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω, η κάθε χώρα στο διεθνές γίγνεσθαι, έχει ιστορία, έχει παρελθόν, έχει παρόν, έχει μέλλον, έχει και συνέχεια. Και στην Ελλάδα άλλαξε η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση δεν είχε απόλυτη ταύτιση με τη θέση της προηγούμενης για τη Συμφωνία. Παρά ταύτα τη σεβαστήκαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν αλλάξει η κυβέρνηση των Σκοπίων..
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δικαίωμά τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, δικαίωμά τους, φυσικά. Αυτομάτως δεν τίθεται και εκτός ΝΑΤΟ; Γιατί αυτοί πλέον έχουν ενταχθεί ως Βόρεια Μακεδονία. Αν το αλλάξουν δεν υπάρχει πρόβλημα εκεί;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πάντα κάνετε πονηρές ερωτήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι πονηρή ερώτηση.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ θα σας απαντήσω σε υποθετικό ερώτημα το οποίο η άλλη πλευρά δε δικαιούται να κάνει; Πώς να το απαντήσω αυτό; Η απάντηση επ' αυτού είναι ξεκάθαρη: Δε δικαιούται η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση, μέτρο, σκέψη…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ τώρα λοιπόν, επειδή είναι και πονηρή η ερώτηση, θα πω ότι έχουμε κατοχυρώσει το «Βόρεια Μακεδονία» και δε μπορούν να επιστρέψουν στο «Μακεδονία». Αυτό λέω εγώ.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα το απαντήσω ειλικρινά: Υπήρξε μια συνάντηση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής την προηγούμενη εβδομάδα, με κλειστές τις πόρτες πέρα από το αρχικό της κομμάτι. Στο διάστημα εκείνο έγινε μια συζήτηση ως προς ορισμένα νομικά θέματα που αφορούν τη συμφωνία.
Όμως, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, καμία μα καμία, να υπάρχει ζήτημα αλλαγής του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας. Οτιδήποτε άλλο ισχυριστεί οποιοσδήποτε από τη γειτονική χώρα, νομίζω είναι εκ του πονηρού και δεν είναι και παραδεκτό ούτε ως βάση συζήτησης, πόσο μάλλον να χρειάζεται αντίκρουση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό, πείτε όμως και σε κάποια παλικάρια εκεί στο κόμμα σας που αρνούνται να την πουν Βόρεια Μακεδονία. Πείτε το κι αυτό σας παρακαλώ.