Φυσικά, η ραγδαία αύξηση της ζήτησης σε φυσικό αέριο έχει στρέψει τους ενεργειακούς κολοσσούς στο κυνήγι κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Και σαφώς, τα επενδυτικά επιτελεία των εταιριών αυτών φλερτάρουν με το φυσικό αέριο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες οικονομικές απώλειες από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, η οποία οδηγεί σε πτώχευση δεκάδες τέτοιες μεγάλες επιχειρήσεις. Και σαφώς η ενέργεια καθορίζει το Γεωπολιτικό παιγνίδι και την τύχη των λαών, λέει μιλώντας στον 98.4 ο οικονομικός αναλυτής Γιώργος Αδαλής.
«Από ό,τι φαίνεται οι μεγάλες ανακαλύψεις στην ξηρά τελείωσαν και το "χρυσόμαλλο δέρας" για τους παίκτες βρίσκεται κάτω από τις θάλασσες με εξέχουσες αυτές του Αρκτικού Κύκλου. Εκατοντάδες γεωτρύπανα αυτή τη στιγμή τρυπούν τις λάσπες σε θαλάσσιους πυθμένες με αποτέλεσμα η διαφορά της παραγωγής υδρογονανθράκων στην ξηρά να μειώνεται σε σχέση με αυτήν της θάλασσας. Κι αυτό ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος παραγωγής» επισημαίνει. «Από τις 15 χώρες που αποτελούν τους μεγαλύτερους παραγωγούς υδρογονανθράκων διεθνώς, μόνο οι έξι έχουν αξιοπρεπή βιοτικά επίπεδα. Οι υπόλοιπες εννιά χώρες εντάσσονται στην κατηγορία των υπανάπτυκτων χωρών, παρά τον πλούτο τους.
Ο Γιώργος Αδαλής παρέθεσε οικονομικά στοιχεία για το ποιοι εκπρόσωποι μεγάλων πολυεθνικών στην ενέργεια αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της Ελλάδας και τα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της.