Σάλο έχει προκαλέσει στη Σερβία η διάθεση πακέτων με σοκολατάκια Kamila μέσω αρκετών αλυσίδων καταστημάτων. Όπως αποκαλύπτει η σερβική Vecherne novosti στη συσκευασία των γλυκισμάτων ορίζεται ως χώρα προέλευσης το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, κάτι το οποίο συνιστά παραβίαση του Σερβικού Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο οι παραπάνω περιοχές αποτελούν τμήμα της χώρας.
Στρατής Μαζίδης
Ωστόσο η ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι όταν ανοίγει κανείς το κουτί όπου τα σοκολατάκια είναι τοποθετημένα με τη μορφή του χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας! Οι αρμόδιες αρχές, οι αναλυτές και οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Καταναλωτών καταδίκασαν την πώληση του προϊόντος και κινούνται προς την κατεύθυνση της απόσυρσής του από τα ράφια των καταστημάτων.
Ένας καταναλωτής δηλώνει στην ιστοσελίδα ότι αγόρασε το προϊόν δίχως προσέξει τις λεπτομέρειες, κάτι που έκανε όταν πήγε στο σπίτι του διαπιστώντας την αναφορά στο Κοσσυφοπέδιο και μετά το... σοκολατένιο χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας.
Ο αναλυτής και εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Δημόσιας Πολιτικής Michel Zubenica σχολιάζει ότι κάτι παρόμοιο δεν πρέπει να επιτρέπεται στη Σερβία.ο Sŭrbiya. Είναι γνωστό ότι το σύνταγμα της Σερβίας είναι κατηγορηματικό, ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι τιμή της Σερβίας και, ως εκ τούτου, προϊόντα με δηλώσεις του Κοσσυφοπεδίου δεν θα προσπαθήσουν να πουλήσουν.
«Η θέση της χώρας μας για το Κοσσυφοπέδιο είναι σαφής, όπως και το Σύνταγμά μας. Επομένως, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να δούμε προϊόντα με δήλωση προέλευσης το Κοσσυφοπέδιο στα ράφια. Όλα αυτά είναι ακόμα ακατανόητα για μένα, δεδομένου ότι από καιρό επιβάλλουν 100 τοις εκατό φόρο στα προϊόντα μας και ότι οι εταιρείες μας αγωνίζονται για να εμπορευθούν ένα προϊόν στο Κοσσυφοπέδιο. Με όλα αυτά, τα σοκολατάκια Kamila με το σχήμα της "Μεγάλης Αλβανίας" αποτελούν μια άμεση πρόκληση για κάθε έναν από τους πολίτες μας» σχολιάζει ο Zubenica.
Η ιστοσελίδα με νεώτερο ρεπορτάζ της αποκαλύπτει ότι πίσω από όλα αυτά βρίσκεται μια τουρκική εταιρεία, η Kamila η οποία εγκαταστάθηκε στο Πρίζρεν στο Κοσσυφοπέδιο και παράγει τα επίμαχα σοκολατάκια. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι πιθανότατα η εταιρεία διέταξε τα γλυκίσματα σε κάτι που μάλλον μοιάζει στον...τουρκικό χάρτη.
Ασχέτως όμως του σε ποιον...χάρτη παραπέμπει η διάταξη στο κουτί, αυτό που παραμένει είανι η κοσσοβάρικη προέλευση όπως σημειώνει ο Goran Papovic, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Προστασίας των Καταναλωτών, αναφέροντας ότι αυτή η ιστορία είναι περισσότερο από ένα και ενάμιση χρόνο αλλά τώρα ήρθε στην επιφάνεια. Επίσης σχολιάζει και τις ευθύνες που υπάρχουν εντός συνόρων.
Δεν έχει νόημα να βλέπεις τον χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας και ο προμηθευτής να είναι από το Κοσσυφοπέδιο, σχολιάζει ο Papovic εκφράζοντας παράλληλα τις επιφυλάξεις του για την έκταση που έχει λάβει το ζήτημα.