AP Photo / Felipe Dana |
Freepen.gr - Η Δαμασκός, η Μόσχα, η Άγκυρα και άλλοι έχουν επανειλημμένα επικρίνει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να συνεχίσουν να κατέχουν τις πλούσιες σε πετρέλαιο περιοχές της Συρίας, λέγοντας ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν καταφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να διαχωρίσουν παράνομα τα εδάφη στην ανατολική όχθη του Ευφράτη και να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό, παράνομο, οιονεί κράτος εκεί, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στο Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού την Τρίτη, σημειώνει το πρακτορείο Sputnik.
"Στην ανατολική όχθη του ποταμού Ευφράτη, κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να δημιουργήσουν τη δομή για ένα οιονεί κράτος και ζητούν από τις χώρες του Κόλπου σημαντικές επενδύσεις προκειμένου να δημιουργηθεί μια τοπική διοίκηση με βάση τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, τους Κούρδους - τις Μονάδες Προστασίας του Λαού της YPG και άλλους, με τη σαφή πρόθεση να σπάσει αυτό το κομμάτι της επικράτειας από τη Συρία και να ελέγξει τα κοιτάσματα πετρελαίου που βρίσκονται εκεί", δήλωσε ο Λαβρόφ.
Την ίδια στιγμή, ο Λαβρόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι απαγόρευσαν στους συμμάχους τους να επενδύσουν στην ανασυγκρότηση της Συρίας.
«Όταν πρόκειται για την ανασυγκρότηση της Συρίας, εμείς μαζί με τη συριακή κυβέρνηση υποστηρίζουμε την πρόσκληση όλων για τη δημιουργία προϋποθέσεων για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και την επιστροφή των προσφύγων ώστε η χώρα να μπορέσει να επιστρέψει σε μια κανονική ζωή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν κατηγορηματικά την ανάγκη γι 'αυτό και απαγορεύουν στους συμμάχους τους - το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις χώρες της περιοχής, να επενδύσουν σε οποιεσδήποτε εργασίες στα ελεγχόμενα από τη συριακή κυβέρνηση εδάφη», δήλωσε ο Ρώσπς υπουργός Εξωτερικών.
Το περασμένο έτος, οι αρχές της Συρίας εκτιμούσαν ότι θα χρειαστούν επενδύσεις ύψους μεταξύ 200 και 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα χρειαστούν μέχρι και μια δεκαετία για την ανασυγκρότηση της Συρίας μετά τη σύγκρουση. Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους αρνήθηκαν να δεσμευτούν για χρηματοδότηση προσπαθειών ανασυγκρότησης, αν και πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν σημαντικές κοινωνικές εντάσεις λόγω της παρουσίας Σύριων προσφύγων στην Ευρώπη.