kapeho0 / pixabay |
Τον 3 αιώνα μ.Χ. οι Αθηναίοι πολεμήσαν τους Γότθους στις Θερμοπύλες όπως δείχνει ένα κείμενο που βρίσκεται στην εθνική βιβλιοθήκη της Αυστρίας, αντίγραφο του κειμένου του ιστορικού Δέξιππου. Κατά τη μάχη αυτή ο στρατηγός των Ελλήνων Μαριανός ενθάρρυνε τους άνδρες του μιλώντας για τη μάχη που έδωσαν οι πρόγονοί τους στις Θερμοπύλες.
Αλλά και πριν απο αυτό ο Θεμιστοκλής πριν τη ναυμαχία της Σαλαμίνας έστειλε επιστολή στους Ιωνες που ήταν μαζί με τον περσικό στόλο ζητώντας τους να μην πολεμήσουν εναντίον των πατεράδων τους αλλά και μετά ο Κωσταντίνος Παλαιολόγος στον τελευταίο του λόγο χαρακτηρίζει τους άνδρες του απογόνους των Ελλήνων και των Ρωμαίων.
Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά αλλά δείχνουν ότι υπήρχε από νωρίς συνείδηση των συνεκτικών στοιχείων του ελληνικού έθνους που δεν σταμάτησε εξαιτίας της Τουρκοκρατίας. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τα λόγια του Μακρυγιάννη όταν εμπόδισε την πώληση αρχαίων αγαλμάτων λέγοντας "για αυτά πολεμήσαμε", που φανερώνει ότι οι Έλληνες του 1821 ήξεραν.
Η απάντηση του Κολοκοτρώνη στο Χάμιλτον ότι ο βασιλιάς μας δε συνθηκολόγησε δείχνει τη σύνδεση με το Βυζαντιο. Τελικά έπρεπε να περιμένουμε τους σύγχρονους υποστηρικτές ξένων εθνικισμών για να μας πουν ότι δεν είμαστε έθνος.
Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού