Την ώρα που έχουν αρχίσει να δημοσιεύονται στο διαδίκτυο άρθρα με σενάριο πρόωρων εκλογών την άνοιξη και την στιγμή κατά την οποία η κοινωνία αρχίζει να βράζει με την στάση της Νέας Δημοκρατίας σε μια σειρά θεμάτων που της χάρισαν την αυτοδυναμία, αλλά δεν τηρεί τις προεκλογικές της υποσχέσεις [βέτο για Σκόπια, επιστροφή στην Τουρκία των παρανόμως εισερχομένων μεταναστών κι ανύπαρκτη φύλαξη των συνόρων], καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ένα σημαντικό ιστορικό στοιχείο.
Του Στρατή Μαζίδη
Καμία κυβέρνηση της ΝΔ δεν κατάφερε να εξαντλήσει την τετραετία. Οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 1974 ήταν οι πρώτες μετά τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών. Διεξήχθησαν από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στις 17 Νοεμβρίου 1974.
Η πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή μετά τη Χούντα δε θα εξαντλήσει την τετραετία πηγαίνοντας σε πρόωρες εκλογές στις 20 Νοεμβρίου του 1977. Ο Καραμανλής επικαλέστηκε τα εθνικά θέματα: Κυπριακό, διένεξη με την Τουρκία και την ένταξη στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα ζητήματα αυτά θα εισέρχονταν σε μια κρίσιμη φάση, πως όφειλε να τα χειριστεί κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και να αποφευχθεί παρατεταμένη προεκλογική περίοδος.
Η δεύτερη κυβέρνηση Καραμανλή θα τερματίσει τη θητεία της την άνοιξη του 1980 με τη μεταπήδηση του τότε προωθυπουργού στην Προεδρεία της Δημοκρατία, πιθανότατα διαβλέποντας τη ραγδαία άνοδο του ΠΑΣΟΚ εκείνη την εποχή.
Η κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη θα αναλάβει στις 10 Μαΐου του 1980 και θα παραδώσει στις 21 Οκτωβρίου του 1981 μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές και την επικράτηση του Ανδρέα Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ.
Η ΝΔ με αρχηγό πλέον τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη θα προσπαθήσει να επιτύχει να κερδίσει την αυτοδυναμία καθώς ο εκλογικός νόμος του ΠΑΣΟΚ είχε καταστήσει την επίτευξή της αρκετά δύσκολη υπόθεση. Τελικά στις εκλογές του Απριλίου του 1990 η ΝΔ θα κερδίσει 150 έδρες οι οποίες θα γίνουν 152 με την προσχώρηση του βουλευτή Κατσίκη (ΔΗΑΝΑ) και μία ακόμη που κερδίθηκε στο εκλογοδικείο. Περίοδος αρκετά ταραγμένη, με μεγάλη εσωστρέφεια, η ΝΔ θα ανατραπεί χάνοντας την πλειοψηφία μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις Στεφανόπουλου και Συμπιλίδη πηγαίνοντας σε πρόωρες εκλογές στις 10 Οκτωβρίου του 1993.
Μετά από 11 χρόνια η ΝΔ με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή θα επανέλθει στην εξουσία στις 7 Μαρτίου του 2004. Παρά την ευρεία νίκη με τη μεγάλη πλειοψηφία, ο πρωθυπουργός ζήτησε στις 17 Αυγούστου 2007 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, επικαλούμενος ως εθνικό θέμα τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, οικονομία και την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2008.
Η δεύτερη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή που ξεκίνησε το βίο της με την εκλογική νίκη στις 16 Σεπτεμβρίου 2007 ίσα που θα καταφέρει να ξεπεράσει τα μισά του προβλεπόμενου βίου της. Στις 4 Οκτωβρίου 2009 η χώρα οδηγήθηκε για άλλη μια φορά σε πρόωρες εκλογές. Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών ανακοινώθηκε αιφνίδια από τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος στις 2 Σεπτεμβρίου του 2009. Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε ως λόγους για την απόφασή του: Τη δυσχερή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008 και την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τον Ιούνιο του 2012 η ΝΔ μετά το 18% των εκλογών του Μαΐου του ίδιου έτους και αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά ήλθε η Νέα Δημοκρατία με 29,66% και 129 έδρες. Θα σχηματιστεί κυβέρνηση με πρωθυπουργό το Σαμαρά και τη συμμετοχή τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ [για τον πρώτο χρόνο]. Βασικός όμως κορμός ήταν η ΝΔ. Η κυβέρνηση Σαμαρά έχοντας αποτύχει να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 25 Ιανουαρίου του 2015, τις οποίες έχασε.
Στις 7 Ιουλίου του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε μια καθαρή εκλογική νίκη. Άραγε θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία ή θα τηρηθεί η ιστορική παράδοση που δε θέλει καμία κυβέρνηση της ΝΔ να φτάνει ως το τέλος;