Η κυβέρνηση διευκολύνει περαιτέρω τη μονομερή επιβολή τής εκ περιτροπής εργασίας!
Ιδού η διάταξη του ν. 4635/2019 (άρθρο 59)
Ιδού η διάταξη του ν. 4635/2019 (άρθρο 59)
Στην από 7-11-2019 ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ είχε αναδειχθεί, μέσα από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας («ΕΡΓΑΝΗ»), το πανευρωπαϊκό αρνητικό ρεκόρ που έχει η χώρα μας στη μερική απασχόληση για τον μήνα Οκτώβριο 2019, καθώς και στην έκρηξη των μετατροπών από πλήρη σε μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία.
Αντί η κυβέρνηση να αυστηροποιήσει το θεσμικό πλαίσιο τής μερικής απασχόλησης και των άλλων μορφών ελαστικής εργασίας, την διευκολύνει σκανδαλωδώς, κυρίως με την ισχυρότερη επαναθέσπιση της δυνατότητας του εργοδότη να απασχολεί τους εργαζομένους κατά λιγότερες ημέρες την εβδομάδα ή κατά λιγότερες εβδομάδες τον μήνα ή κατά λιγότερους μήνες το έτος ή και σε συνδυασμό αυτών, κατά πλήρες ημερήσιο ωράριο εργασίας.
Έτσι, με το άρθρο 59 του πρόσφατου «Αναπτυξιακού» Νόμου 4635/2019 παρέχεται η ενισχυμένη δυνατότητα στους εργοδότες που έχουν περιορισμένες οικονομικές δραστηριότητες(;!) να επιβάλλουν τη μερική απασχόληση και ειδικότερα τη μορφή τής εκ περιτροπής εργασίας για διάστημα εννέα (9) μηνών για κάθε ημερολογιακό έτος.
Συγκεκριμένα, η ρύθμιση αναφέρει κατά λέξη:
«Αν περιοριστούν οι δραστηριότητές του, ο εργοδότης μπορεί, αντί καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, να επιβάλει σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης στην επιχείρηση του, η διάρκεια της οποίας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους εννέα (9) μήνες στο ίδιο ημερολογιακό έτος, μόνο εφόσον προηγουμένως προβεί σε ενημέρωση και διαβούλευση με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 260/2006 και του ν. 1767/1988.».
Η νεώτερη αυτή διάταξη είναι αόριστη και αυθαίρετη, όργανα ελέγχου δεν προβλέπονται εκτός από την …συμβουλευτική ενημέρωση των εκπροσώπων των εργαζομένων, χωρίς καμία δέσμευση εκ μέρους του εργοδότη! Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση, τις Επιστημονικές και τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις να ζητήσουν την ΑΜΕΣΗ κατάργηση της μονομερούς επιβολής τής μερικής και της εκ περιτροπής απασχόλησης γιατί αποτελεί απειλή τόσο για την αξιοπρεπή διαβίωση των μισθωτών τού ιδιωτικού τομέα όσο και για την εγγύηση του σημερινού, πολύ χαμηλού, επιπέδου των συντάξεων.