Η Τουρκία εξετάζει τη δημιουργία μισθοφορικού στρατού όπως η Blackwater: Γιατί θα είναι η νέα μεγάλη μπίζνα του Ερντογάν

Η Τουρκία πρέπει να ιδρύσει ιδιωτικό μισθοφορικό στρατό για να βοηθήσει και να εκπαιδεύσει ξένους στρατιώτες, δήλωσε ο επικεφαλής στρατιωτικός σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Αντνάν Τανριβερντί, ο οποίος υποστήριξε αρκετές φορές αυτό το μήνα ότι χάρη στη στρατιωτική συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, η Αγκυρα θα μπορούσε να στείλει ιδιωτικούς εργολάβους στη Λιβύη, όπως οι Ρώσοι με τη Wagner.

Παρουσίαση Freepen.gr

O Αντνάν Τανριβερντί, στρατηγός ε.α., ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης της παραστρατιωτικής ιδιωτικής ομάδας SADAT, η οποία πολλοί πιστεύουν ότι αποτελεί de facto παραστρατιωτική δύναμη πιστή στον Ερντογάν, υποστήριξε την ιδέα της ίδρυσης μισθοφορικής εταιρείας που θα λειτουργεί στο εξωτερικό αναλύοντας σε συνέντευξη το πώς θα δημιουργηθεί ένας τέτοιος ιδιωτικός στρατός.

"Απολύτως, η Τουρκία χρειάζεται μια ιδιωτική εταιρεία όπως η Blackwater ή η Wagner", δήλωσε ο Τανριβερντί, υποδεικνύοντας ότι θα είναι ένα νέο εργαλείο στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Ο Τανριβερντί ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να στείλει στρατεύματα στο εξωτερικό μέσω αυτής της ιδιωτικής εταιρείας, παρακάμπτοντας κάθε είδους διεθνή μηχανισμό δεδομένου ότι δεν απαιτείται συμφωνία για την αποστολή ιδιωτικών εργολάβων αυτής της μορφής.

Ο επικεφαλής στρατιωτικός σύμβουλος του Ερντογάν πιστεύει ότι η στρατιωτική δύναμη του προτεινόμενου ιδιωτικού στρατού θα είναι σημαντική δεδομένου ότι θα αποτελείται από πεπειραμένους ε.α. στρατιωτικούς, υπό τον όρο ότι θα διοικείται με επιτυχία. Σύμφωνα με τον Τανριβερντί, το υλικό και τα όπλα θα πρέπει να παρέχονται από τον τουρκικό στρατό.

Ο Τανριβερντί παρομοίασε την αποστολή μισθοφόρων στο εξωτερικό ως κάτι καλό και για την οικονομία, αντί να αναπτύξει στρατεύματα και αξιωματικούς από τον τουρκικό στρατό.

Ο Τούρκος βουλευτής και πρώην πρεσβευτής στην Ιταλία, Aydın Adnan Sezgin, ζήτησαν στο κοινοβούλιο στις 21 Δεκεμβρίου 2019 κατά τη διάρκεια συζήτησης για το αμυντικό σύμφωνο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ότι τα άρθρα της συμφωνίας σχεδιάστηκαν για να παρακάμψουν τη νομοθεσία για την αποστολή στρατευμάτων στο εξωτερικό. Ο Sezgin δήλωσε ότι η συμφωνία αμφισβητεί τη χρήση των λέξεων "οργανώσεις ασφάλειας και άμυνας" και "άμαχοι από οργανισμούς ασφαλείας" σε μια προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για τη SADAT. Ο Sezgin κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι αναζητά τρόπους μεταφοράς των τζιχαντιστών του Ιντλίμπ της Συρίας στη Λιβύη.

Ένας άλλος Τούρκος βουλευτής και πρώην πρεσβευτής στον ΟΟΣΑ, ο Αχμέτ Καμίλ Εροζάν, ο οποίος μίλησε στην ίδια κοινοβουλευτική συνεδρίαση, επεσήμανε ότι η τουρκική έκδοση της συμφωνίας διαφέρει από την αραβική και την αγγλική έκδοση, καθώς μόνο το τουρκικό κείμενο περιλαμβάνει "πολίτες από οργανώσεις ασφαλείας" . Ωστόσο, υποδείχθηκε ότι σε περίπτωση διαφωνίας, θα ισχύει το αγγλικό κείμενο.

Εν τω μεταξύ, ο κρυφός εταίρος του συνασπισμού του Ερντογάν, το υπερεθνικιστικό, φιλορωσικό πατριωτικό κόμμα (Vatan Partisi ή VP) χαιρέτισαν την ιδέα της δημιουργίας μισθοφορικής εταιρείας για το λόγο ότι θα μπορούσε να διεξαγάγει πόλεμο ενάντια στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, κάτι που θα ήταν αδύνατο να συμβεί μέσω του τουρκικού στρατού.

Ο İsmail Hakkı Pekin, πρώην επικεφαλής πληροφοριών στο Γενικό Επιτελείο και ένας στενός σύμμαχος του Προέδρου του VP, Doğu Perinçek, πιστεύει ότι υπάρχουν πολλοί απόστρατοι στρατιωτικοί, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από την Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας που θα προσχωρήσουν στον ιδιωτικό στρατό, υποστηρίζοντας ότι θα πολεμούσαν πρόθυμα έναντι χρημάτων.

Ο Pekin αποκάλυψε άθελά του ότι οι τουρκικές αρχές συζήτησαν τη δημιουργία μιας ιδιωτικής παραστρατιωτικής μονάδας που θα συγκέντρωνε πληροφορίες, θα διαπραγματευόταν με τους αντιπάλους, θα εκτελούσε απαγωγές ή δολοφονίες στη Συρία για λογαριασμό των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος το 2011.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι το 2013 είδε το φως της δημοσιότητας ένα ηχητικό αρχείο, του οποίου η αυθεντικότητα επιβεβαιώθηκε από ένα τουρκικό δικαστήριο, που αποκάλυπτε ότι κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι συζήτησαν τη δυνατότητα παρέμβασης στη Συρία με μια επιχείρηση false flag που θα εκτελούσε η MİT.

Ο επικεφαλής της ΜΙΤ, Hakan Fidan είπε στην ηχογράφηση: "Αν χρειαστεί, θα αποστέλλω τέσσερις άνδρες στη Συρία. [Τότε] θα τους έκανα να ρίξουν οκτώ ρουκέτες στην τουρκική πλευρά και να δημιουργήσουν μια δικαιολογία για τον πόλεμο".

Η Τουρκία διευθύνει επί του παρόντος έναν αμφιλεγόμενο ιδιωτικό στρατό, τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) ή τον Εθνικό Στρατό της Συρίας, ο οποίος αποτελείται από μαχητές και πρώην προδότες αξιωματικούς από τη Συρία. Ποια κυβερνητική υπηρεσία χρηματοδοτεί αυτούς τους πληρεξούσιους δεν είναι ακόμη γνωστό. Ο υπουργός Άμυνας Hulusi Akar δήλωσε στους βουλευτές κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό ότι το υπουργείο του δεν πληρώνει τους μισθούς των μαχητών. Ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών. Οι εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται ότι η έκτακτη αύξηση του προϋπολογισμού της MİT τα τελευταία χρόνια σημαίνει ότι η Τουρκία υποστηρίζει τον FSA με μη ανιχνεύσιμα κεφάλαια.

Ο πρόεδρος Ερντογάν διαθέτει επίσης 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε διακριτικά κονδύλια για το 2020 "για κρατικές ανάγκες που περιλαμβάνουν διακριτικές υπηρεσίες πληροφοριών και άμυνας, την εθνική ασφάλεια και τα υψηλότερα συμφέροντα του κράτους, πολιτικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς σκοπούς · και εξαιρετικές υπηρεσίες", χάρη σε κανονισμό που τέθηκε σε ισχύ το 2018.

Δεν θα ήταν λάθος να υποθέσουμε ότι η δημιουργία ενός ιδιωτικού στρατού που θα πολεμούσε στο εξωτερικό θα προσέφερε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για την οικογένεια και τον εσωτερικό κύκλο του Ερντογάν, δεδομένου ότι ο Ερντογάν ανέλαβε τον έλεγχο όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών που ασχολούνται με την παραγωγή όπλων και υλικού.

Μια εταιρεία που ανήκει στον Selçuk Bayraktar, ένας από τους δύο γαμπρούς του, κατασκευάζει στρατιωτικά αεροσκάφη και απολαμβάνει προσοδοφόρες στρατιωτικές προσφορές. Τα αεροσκάφη του Μπαϊρακτάρ έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από τις δυνάμεις της Λιβύης που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Ο στρατιωτικός κατασκευαστής BMC, που κατασχέθηκε από την κυβέρνηση το 2013, πωλήθηκε με πολύ μειωμένη τιμή στον επιχειρηματία Ethem Sancak, ο οποίος δήλωσε ανοιχτά την αγάπη του για τον Ερντογάν, ενώ τα χρέη της εταιρείας πληρώνονταν από Τούρκους φορολογούμενους. Επιπλέον, μια εταιρεία τεθωρακισμένων που ανήκε στον τουρκικό στρατό μεταφέρθηκε επίσης στην BMC για 25 χρόνια από τον Τούρκο πρόεδρο τον Ιανουάριο του 2019.

Ο άλλος γαμπρός του Ερντογάν, Berat Albayrak, είναι ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών της Τουρκίας. Το 2016, το WikiLeaks αποκάλυψε χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα από τον Albayrak, αποδεικνύοντας τη σύνδεσή του με το λαθρεμπόριο πετρελαίου από το Ιράκ στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και της Συρίας (ISIS).

Ο μεγαλύτερος γιος του Ερντογάν, ο Μπουράκ είναι επιχειρηματίας που κατέχει μεγάλο αριθμό φορτηγών σε συνεργασία με τον γαμπρό του Ερντογάν, Ζίγια Ιλγκέν.

Ο μικρότερος γιος του Ερντογάν, Μπιλάλ ασχολείται με εκπαιδευτικές δραστηριότητες και δραστηριότητες ΜΚΟ, προωθώντας την ισλαμική ιδεολογία στις νεότερες γενιές μέσω οργανώσεων νεολαίας που ελέγχονται από την οικογένεια. Ο ιδιωτικός στρατός δεν θα δυσκολευτεί να προσλάβει νέους από αυτές τις οργανώσεις.

Δεν είναι μυστικό ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν βοηθά και υποκινεί ένοπλες ομάδες και σε άλλες χώρες εκτός της Συρίας. Το 2014 αποκαλύφθηκε ότι οι Turkish Airlines, μετέφεραν όπλα για τους μαχητές της Boko Haram στη Νιγηρία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail